letlts.jpg Biztonság

Biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek: Az országban biztonsági szempontból az egyes országrészek között kisebb különbségek tapasztalhatók. Hanoiban és délen a nagyobb városokban (Ho Chi Minh City, újabban Danang és Nha Trang is) gyakrabban fordulnak elő motoros rablások, lopások.

Terrorizmus, terrorista cselekmények
Vietnám a délkelet-ázsiai térség biztonságosnak számító országa, terrorista cselekmények előfordulásának csekély a valószínűsége.

Bűnözés
Hanoiban, Ho Chi Minh városban (Saigon) és a nagyobb városokban – amint az élénkülő idegenforgalom és a gazdasági gyarapodás következményeként a világon másutt is - a közbiztonság és a biztonsági helyzet bizonyos mértékű romlása tapasztalható Magyar állampolgárokat is érnek kisebb lopások, motoros táskarablások, zsebtolvajlások. Javasolt a drága vagy annak tűnő ékszerek, karórák viselésének mellőzése. Érdemes fontosabb értéktárgyaikat elzárt helyen tartani, útlevél helyett az útlevél adatoldalának másolatával kirándulni indulni.

Gyakori a kiemelt turista útvonalakon (Sapa-ba közlekedő éjszakai vonat, a Hanoi és Hue közötti gyorsvonat, Ha Long öbölbeli, Mekong deltavidék kirándulóhajóin) a turisták figyelmetlenségének kihasználása, ajánlatos elővigyázatosságot tanúsítani. Nem javasolt este, éjszaka egyedül vagy ismeretlen személyekkel elhagyott környéken sétálni.

A taxisofőrök és bérmotorosok (xe om) által történő túlszámlázás elkerülése érdekében utazzanak mérőórával felszerelt, nagy taxivállalathoz tartozó járművel. Vita esetén panasz tehető a taxivállalatnál telefonon.

A többi délkelet-ázsiai országhoz hasonlóan a bárokban, diszkókban, karaoke szórakozóhelyeken előfordulhat jelentős túlszámlázás, ritkábban az italok manipulálása, majd a vendég kifosztása. Célszerű utazási honlapokon tájékozódni a bejáratott, megfelelő színvonalú helyszínekről, vagy előre tisztázni mit tartalmaz és mennyiért a szolgáltatás.

Ékszert megbízható helyen, drágakövet megfelelő szakismeret birtokában vásároljanak. A vásárlásokra általánosan igaz, hogy a számlarendszer hiányosságai miatt utólagos reklamáció, panasz – különösen vietnami nyelvismeret hiányában – nehezen érvényesíthető.

A nagyvárosokban terjed a kábítószer-fogyasztás. Vietnam a térségben legszigorúbban bünteti a kábítószer-használatot és birtoklást, mely súlyos szabadságvesztést, esetenként halálbüntetést von maga után.

Utazás, közlekedés biztonsága
 
Szárazföldi
A közúti közlekedés mind a városokban, mind a lakott területeken kívül európai szemmel kaotikus. A forgalomban történő gyalogos, kerékpáros illetve motoros részvétel esetén javasoljuk a folyamatos, minden irányban történő tájékozódás fenntartását! A turistáknak az első alkalmakkor kihívás lehet egy forgalmas úton történő biztonságos átkelés is. A forgalom egyik alapelve a jelentős számú motorkerékpár és gépkocsi folyamatos haladása. A lassú, de folyamatos közlekedés elsősorban irányváltásoknál, kereszteződéseknél okoz gyakori koccanásokat, motoros-motoros ütközéseket. A bukósisak viselete kötelező. Turistáknak nem javasoljuk motorkerékpár bérlését. Vietnamban csak a helyi közlekedési hatóságok által kibocsátott gépkocsivezetői engedéllyel lehet járművet vezetni, a magyar jogosítvány nem érvényes. Gépkocsi bérlésére gépjárművezetővel együtt van lehetőség, ezt javasoljuk betartani.

Vietnam területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni előzetes engedély birtokában lehetséges. Ennek hiányában a határőrök a beléptetést megtagadják, az engedély beszerzésére a határállomáson nincs mód. A saját gépjárművel történő utazást tervező magyar állampolgárok indulás előtt legalább 2 hónappal Vietnam budapesti nagykövetsége Konzuli Osztályán tájékozódjanak a gépjármű engedély beszerzésének feltételeiről, az eljárás részleteiről.

Vasúti közlekedés
biztonságos. Hosszabb távú utazás esetén a fekvőhelyeket érdemes előzetesen megvásárolni a korlátozott helyek száma miatt. A távolsági buszok felszereltségéről és műszaki állapotáról érdemes az utazás előtt tájékozódni az üzemeltetőnél. 

 
Vízi közlekedés
az utazók jellemzően a Ha Long öbölben és a Mekong-deltában veszik igénybe. Azonos áron kínált utak között is jelentős eltérések mutatkozhatnak a szolgáltatás színvonalát (utazás hossza, étkezés, szállás) tekintve.

Légi közlekedés
jól szervezett és biztonságos. Kilenc nemzetközi repülőtér mellett további 15, helyi járatokat kiszolgáló repülőtér található Vietnamban. Hanoi, Ho Chi Minh (Saigon) között szinte óránkénti üzemeltet járatokat az állami Vietnam Airlines. Órás késések elsősorban a májustól novemberig tartó tájfun időszakban jellemzők.

Természeti katasztrófák
Elsősorban az esős évszakban jelentkező tájfunok és áradások jelentenek veszélyt. Trópusi viharokra júniustól decemberig Közép-Vietnamban lehet számítani. Javasoljuk az alábbi honlapok figyelemmel kísérését:

Helyi meteorológiai szolgálat www.nchmf.gov.vn/web/en-US/43/Default.aspx

Meteorológiai Világszervezet:http://severe.worldweather.org

MET:http://www.metoffice.gov.uk/weather/tropicalcyclone

Amennyiben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az Ön tartózkodási helyén és idején tájfun érkezése várható, kérjük lépjen haladéktalanul kapcsolatba utazási irodájával, jelezze elérhetőségeit a Hanoi Magyar Nagykövetségnek (consulate.hoi@mfa.gov.hu) és maradéktalanul tartsa be a helyi hatóságok rendelkezéseit.


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Magyar állampolgárok valamelyik vietnami külképviseleten előzetesen beszerzett, általában egyszeri beutazást lehetővé tévő, 30 nap tartózkodást biztosító turista vagy üzleti vízummal léphetnek be az országba. Az úti okmány érvényessége legalább 6 hónappal haladja meg a tervezett elutazás időpontját. Az országba való beléptetés a nemzetközi normáknak megfelelő. A vízum meghosszabbítása Vietnamból a Bevándorlási Hivatalnál kezdeményezhető:
http://vnimm.gov.vn/nimppPW/appmanager/vnimm/home

Diplomata és szolgálati útlevelekre kölcsönösen 90 napos vízummentességi megállapodás van érvényben.

Útlevél elvesztése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést – erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba a Hanoi Magyar Nagykövetséggel. A hazautazást lehetővé tévő új úti okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a helyi, vietnami idegenrendészeti hatóságnál.


Vietnam-Flag.png Tudnivalók az országról

Balesetek körüli csoportosulástól, demonstrációtól tartsuk magunkat távol. 
Kábítószer birtoklása súlyos börtönbüntetést, halálbüntetést vonhat maga után.

A vietnami vámrendelkezések szerint bejelentési kötelezettség terheli a 7.000 USD készpénzt illetve 300 gramm aranyat meghaladó értékkel beutazó személyt. A hivatalos fizetőeszköz a vietnami dong (VND), a külföldi fizetőeszközök közül az USA dollár a legelfogadottabb. VND-t visszaváltani konvertibilis valutára szinte kizárólag csak repülőjegy birtokában lehetséges. A bankkártya-használat terjed, de Hanoin és HCMC-n kívül csak elvétve találhatók vietnami dongot kiadó ATM készülékek. Érdemes elegendő készpénzzel útra kelni. Magyarországról a Western Union nemzetközi pénzküldő szolgáltatásán keresztül lehet készpénz átutalást kezdeményezni.  

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, ennek ellenére a közegészségügyi helyzet javul. Színvonalas egészségügyi ellátás korlátozottan, csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi és Ho Chi Minh városi külföldi klinikák nívósak, a kezelések költsége magas, bankkártyával kiegyenlíthető.

Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban fordulnak elő. Különleges esetekben, pl. a déli országrészekben, a Mekong-deltában árvizek idején terjedhet a malária. Ugyanitt a dengue-lázas esetek száma, köztük a halálos kimenetelű fertőzéseké is növekvő tendenciát mutatnak. A betegség ellen nincs védőoltás, védekezés különböző szúnyogriasztó eljárások alkalmazásával ajánlott.

A tömegtájékoztatási eszközök időnként kolera vagy, járványszerű hasmenéses megbetegedésekről adnak hírt. A kolera baktérium ivóvízzel és fertőzött élelmiszerrel (leginkább kutyahúst, garnélarák-pépet, nyers fűszernövényeket és zöldségeket tartalmazó ételek) terjedhet, főzés-sütés során elpusztul. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk. Felhívjuk a figyelmet a higiénés szabályok fokozott betartására.

A madárinfluenza vírus különösen a téli, náthás megbetegedések idején terjed. Kerüljék az az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden szabadon vagy ketrecben tartott madarakkal történő érintkezést.
A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal. A beutazást megelőzően kérjük, ne felejtsen el átfogó baleset- és betegségbiztosítást kötni.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 21.