letlts.jpg Biztonság

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Venezuelában február 12-én tüntetési hullám kezdődött. Ennek során mind a tüntetők, mind a hatóságok részéről előfordult erőszakos fellépés, főként a fővárosban, Caracasban és Mérida városában. A megmozdulásoknak eddig hat halálos és legalább száz sebesült áldozata van. Számítani lehet a tüntetések folytatására és más városokra történő átterjedésére, illetve további erőszakos cselekmények előfordulására. Felhívjuk a Venezuelában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy fokozott óvatossággal járjanak el, és saját biztonságuk érdekében kerüljék a nagyobb tömegeket, utcai felvonulásokat, tüntetéseket.

A tüntetéseken túl is fokozott óvatosság ajánlott az egész országban, de különösen a nagyvárosokban és a kolumbiai határvidéken, ahol az országban a legrosszabb a közbiztonság.

Az ország nagyobb városaiban vannak olyan negyedek, ahol nemcsak az éjjeli órákban, de nappal sem ajánlatos egyedül sétálni, vagy gépkocsit vezetni, ezekről legcélszerűbb a szállodában, vagy ismerősöknél tájékozódni.

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól. A turisták által leglátogatottabb helyeken (szállodák, nevezetességek környéke, diszkók stb.) gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett lopások, de számos esetben előfordulnak fegyveres rablások is. Caracasban a rablásveszély miatt nem ajánlatos a magán autóbuszokkal közlekedni, biztonságosabb metrón, vagy a nagy, sötétzöld színű városi buszokon (MetroBus) utazni.

Venezuelában a közbiztonsági helyzet az utóbbi időben romlott, ezért különleges figyelmet kell fordítani a személyes biztonságra. Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen venezuelai városban sem. (Személyazonosításra megteszi az útlevél másolata is.) A szállodákban érdemes széfet bérelni és az értékeket, bankkártyát, útlevelet, repülőjegyet abban tárolni a látogatás ideje alatt. Ugyancsak kerüljék az ékszerek, vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Inkább utazási csekkel, vagy hitelkártyával utazzanak, mivel azok pótolhatók, illetve használatuk letiltható. Hitelkártyás készpénz felvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy hitelkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel.

A fegyveres rablási szándék bejelentésekor igyekezzenek megőrizni hidegvérüket, semmiképpen ne ellenkezzenek, és ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnözők habozás nélkül használják fegyvereiket. Ilyen eshetőségre mindig tartsanak maguknál elkülönítve 10-20 dollárnyi készpénzt.

A repülőtér és Caracas között (mintegy harminc kilométeres hegyi út) javasoljuk, hogy csak a repülőtér hivatalos taxiit (fekete színű terepjárók) vegyék igénybe.A városokban sem ajánlatos portyázó taxit leinteni, hanem csak olyanokat, amelyek egy csoporthoz tartoznak (linea). Ezek a taxik szállodák, bevásárló központok, kórházak előtt állnak és fel van rajtuk tüntetve hogy "LINEA".”

Caracasban a tömegközlekedés legbiztonságosabb és leggyorsabb eszköze a metró. A város négy metróvonala közül az 1-es számú (piros színű) a várost kelet-nyugati irányban szeli át, és a legtöbb látnivaló elérhető vele. A történelmi belváros a város nyugati részén található (a Capitolio metróállomásnál), és a többi latin-amerikai fővároshoz hasonlóan nem számít biztonságos városrésznek, ezért felkeresését csak nappal javasoljuk. Kifejezetten életveszélyes, így mindenkit nyomatékosan óva intünk a város körüli hegyeken mindenhol megtalálható nyomornegyedekbe (helyi szóhasználattal: „rancho“ vagy „barrio“) történő látogatásoktól.

Venezuela természeti szépségei egyre több magyar turistát vonzanak. Az ország belsejében található hegyvidéki, Orinoco-menti és őserdei kirándulásokat, amennyiben nem vagyunk tapasztalt latin-amerikai utazók, és nem beszélünk spanyolul, csak utazási irodák szervezésében, helyi vezetővel vállaljuk. Vidéken a főutak jó állapotúak, de a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Több autóbusz-társaság üzemeltet járatokat a nagyobb vidéki városokba, ezek kényelmesek és megbízhatóak. 


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Az érvényes magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül. A beutazás előtt a repülőgépen két formanyomtatványt kell kitölteni, egyet az idegenrendészeti hatóság (Tarjeta Única de Control Migratorio), a másikat a vámszervek számára. Az idegenrendészeti szervek nyomtatványát meg kell őrizni, mert a kilépéskor kérhetik. A vámnyilatkozatot az országba történő belépéskor végleg elveszik. Venezuelába tilos friss élelmiszereket, mindenekelőtt hús- és tejtermékeket bevinni.

Kiutazáskor az utas felvétel és útlevélvizsgálat meglehetősen nehézkes és hosszadalmas, ezért minimum három órával a járat indulása előtt tanácsos kiérkezni a repülőtérre.

Aki turistaként túllépi a 90 nap tartózkodást, kiutazásnál bejegyzik az útlevelébe, hogy Venezuela területére többé nem léphet be turista kártyával.

A venezuelai törvények rendkívül szigorúan büntetik a kábítószer-csempészetet. A repülőtéren intenzív, keresőkutyákat alkalmazó rendőri jelenlét van, a kézipoggyászt nem csak repülésbiztonsági alapon, hanem kábítószert keresve is átvilágítják. A repülőgépbe történő belépés előtt is minden utast megmotoznak. A kábítószer-csempészet legenyhébb büntetése (beismerés és más enyhítő körülmények esetén) minimum 8 év szabadságvesztés.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Venezuelában igen magasak a repülőtéri illetékek (több fajta is van belőlük), amelyek nélkül az utast nem engedik felszállni. Elutazáskor fejenként (gyermekek esetében is) az alábbi VEF - értékeket kell megfizetni. Mivel a reptéri illetékeket csak új Bolivárban és csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni, az utazás során erre mindenképpen tartalékolni kell.

Általános elutazási illeték: 110 VEF (kb. 25 USD) – minden induláskor
Nemzetközi repülőtéri illeték: 137,50 VEF (kb. 32 USD) – nemzetközi járatok esetén
Belföldi repülőtéri illeték: 27,50 VEF (kb. 7 USD) – belföldi járatok esetén

A 90 napot meg nem haladó nem turista célú, illetve a 90 napot meghaladó bármilyen célú beutazás, továbbra is vízumkötelezett. Az üzleti célból beutazóknak is vízumot kell felvenniük Venezuela budapesti nagykövetségén. Ha ugyanis turistaként lépnek be az országba, nem írhatnak alá közjegyző előtt olyan szerződéseket, ahol az útlevéllel kell igazolni a személyazonosságot.

Beutazáskor az úti okmánynak még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie.

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísért kiskorú Venezuelába csak a nem vele utazó szülő (szülők) előzetes hozzájáruló írásbeli nyilatkozatának a birtokában léphet be. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, illetve tartózkodásához. A nyilatkozatot Venezuela budapesti nagykövetségén kell tenni. A Venezuelába történő belépés csak ennek az okiratnak a birtokában lehetséges, e nélkül – még ha a többi beutazási feltételnek meg is felel – a határról szigorúan visszafordítják a kiskorút. 


venezuela_flag.png Tudnivalók az országról

Venezuela területe: 916 445 km²

Lakossága: 23 865 800 fő

Fővárosa: Caracas, lakosainak száma a külvárosokkal együtt 5,1 millió, míg a tulajdonképpeni történelmi városközpont a Libertador kerület lakossága 1,9 millió

Hivatalos nyelve a spanyol. Hivatalos pénzneme a bolívar fuerte (1 EUR = 5,65 VEF – 2012. április 12.).  

Venezuelában a konnektorok amerikai szabványúak, a feszültség 110 volt, a váltakozó áram frekvenciája 60 Hz.

Az esős időszakban a hirtelen jött áradások, földcsuszamlások jelenthetnek veszélyt. Emiatt ilyenkor bárhol előfordulhatnak útlezárások. Autóvezetésnél erre különös tekintettel kell lenni. Földrengés- vagy cunami veszélytől nem kell Venezuelában tartani. A különböző mérges kígyók, pókok, skorpiók megjelenésével elsősorban azoknak kell számolniuk, akik a belső területeket keresik fel.


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Venezuelában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak – azokat is az általában automatikusan hozzá adott szívószállal. Jéggel készített italok fogyasztása is csak a színvonalasabb éttermekben javasolt. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.

A nagyvárosokban az egészségügyi ellátás megfelelő. Általában azonnal készpénzzel kell fizetni, de a magánkórházak elfogadnak hitelkártyát is. Az ország déli részén, az 1000 méter alatti területeken – főleg az Orinoco és Apure folyók mentén – malária veszély van (Barinas, Bolivar, Mérida, Monagas, Portuguesa, Sucre, Táchira, Zulia, Amazonas tartományok), ezért elindulás előtt már időben el kell kezdeni malária elleni gyógyszerek szedését.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni a kötelező védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál, illetve Venezuela budapesti nagykövetségén. (Ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás, melyet legalább 10 nappal az utazás előtt fel kell venni, illetve a tetanusz és a gyermekbénulás elleni vakcina). Úti-céltól függően célszerű a diftéria, a tífusz, és a hepatitisz A és B elleni védőoltás felvétele.

Magyar turistáknak ajánlatos az óvatosság és a magas fényvédő faktorú napolajok használata, mivel a trópusi nap sokkal erősebb, mint a Magyarországon megszokott.

Sárgaláz elleni védőoltásról szóló bizonyítványt szükséges felmutatni azoknak, akik az alábbi országokból érkeznek Venezuela területére:

Amerikából: Brazília, Francia Guyana, Guyana, Panama, Suriname, valamint Trinidad és Tobago.

Afrikából: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Zöld-foki szigetek, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Kongó, Djibuti, Egyenlítői Guinea, Etiópia, Gabon, Gambia Ghána, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Libéria, Madagaszkár, Mali, Mauritánia, Mozambik, Niger, Nigéria, Ruanda, São Tomé és Príncipe, Szenegál, Sierra Leone, Szomália, Szudán, Togo, Uganda, Tanzánia és Zambia.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 21.