letlts.jpg Biztonság

Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt. Különösen figyelni kell a fényképezőgépet, videokamerát tartalmazó táskákra, amik a zsebtolvajok kedvelt célpontjai a külföldiek által kedvelt helyeken. Szállodai szobában nem célszerű pénzt, értéktárgyat hagyni; ajánlott a szállodai széf igénybe vétele. Bérelt kocsinál különösen vigyázni kell, hogy az autó belső terében ne maradjon semmi olyan tárgy, ami felhívhatja az ablaktöréssel dolgozó tolvajok figyelmét. Bank-automata (ATM) használatakor törekedni kell arra, hogy az lehetőség szerint nappal, vagy jól megvilágított, forgalmas utcákon történjen. Az útlevélről, vízumról, bankkártyákról, utazási csekkről, a helyszínen vásárolt értékesebb tárgyak blokkjáról célszerű több fénymásolatot készíteni és ezeket különböző helyen tárolni.

Az USA-n belül a rendfenntartás szövetségi és önkormányzati szinten történik. A városhatáron kívüli esetekkel a szövetségi állami rendőrség és az állami autópálya járőrszolgálat (State Highway Patrol) foglalkozik. A megyei rendőrségek (County Police), valamint a sheriffek ellenőrzik a vidéki körzeteket , a kisvárosokat és a falvakat. Szövetségi területeken pl. nemzeti parkokban, erdőkben parkőrök vigyáznak a rendre.

Rendőrség, mentők, tűzoltók riasztására a 911-es számot lehet hívni. A hívás minden nyilvános fülkéből ingyenes. A Travelers’ Aid Society (Utazókat Segítő Társaság) a bajba jutott turistáknak történő segítségnyújtásra szerveződött, elérhetősége: 800 327 2700, www.travelersaid.org.

Elveszett, vagy ellopott hitelkártyák, utazási csekkek bejelentését a következő elérhetőségeken lehet megtenni:

American Express: 800 528 4800 (hitelkártyák); 800 221 7282 (csekkek)
www.americanexpress.com

Mastercard: 800 826 2181
www.mastercard.com

Visa: 800 336 8472
www.visa.com

 

Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

A magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra, amennyiben regisztrálnak az ESTA rendszerében. Ez a kedvezmény kizárólag a biometrikus azonosítóval ellátott (bordó) útlevélre vonatkozik, a régi típusú (kék) útlevél továbbra is vízumköteles.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazáshoz elengedhetetlen az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása, mivel ennek hiánya minden esetben a beléptetés megtagadásához és visszafordításhoz vezet!

Az engedély kiváltása elektronikusan történik, az alábbi címen: ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov

Az ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles. A 14 dolláros díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer jelenleg a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el.

(Azok, akik az ESTA program keretében a szárazföldi határokon keresztül kívánnak belépni az Egyesült Államokba, az I-94W adatlap kitöltésével és 6 USD illeték megfizetésével tehetik meg azt.)

Az ESTA esetében nincs lehetőség arra, hogy a kérelmező a belépést követően az egy alkalomra szóló 90 napos tartózkodását hosszabbítsa, vagy látogatási vízumát tanulmányi, illetve munkavállalási vízumra változtassa.

Vízummentességi Program keretében utazók számára megszűnik az I-94W formanyomtatvány

2010 nyarán az Amerikai Egyesült Államok Vám- és Határőrsége (CBP) a Vízummentességi Program keretében utazók részére az összes repülőtéren új eljárással helyettesíti és egyúttal megszünteti a papír alapú I-94W nyomtatvány használatát. 2010. nyár végére a Vízummentességi Program keretében utazók útlevelébe már nem tűzik bele az I-94W nyomtatványt, ehelyett az útlevélbe kerülő pecsétbe írják majd be az engedélyezett tartózkodási időtartamot.

Az amerikai határrendészeti szervek (US Customs and Border Protection) által megjelentetett tájékoztató szerint a magyar útlevéllel beutazók mentesülnek útlevelüknek az USA-ból való kiutazástól számított 6 hónapi érvényességére vonatkozó kötelezettség alól. Magyarország szerepel az ún. Six Month Club listán, mely azokat az országokat tartalmazza, melyek valamilyen formában az útlevél érvényességének lejárta után is felhasználhatónak tekintik az általuk kibocsátott utiokmányt. (A magyar útlevél 2013. március 1-től érvényességének lejártát követő egy éven belül még alkalmas az állampolgárság igazolására).  A listán szereplő országok által kiadott útlevelek érvényességével szembeni amerikai követelmény, hogy az legalább az USA-ban való tartózkodás időtartamára szóljon. Ezzel kapcsolatos bővebb angol nyelvű információt itt lehet találni: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/572/. Mindazonáltal az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, mindenképpen tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját. Ez megfelel a budapesti USA-nagykövetség ajánlásának is.

A repülőgépen, tehát az ESTA-val beutazóknak, csak a vámáru nyilatkozatot kell kitöltenie (családonként, illetve személyenként; kékes színű nyomtatvàny) és a beléptetést követően kell leadni a vámtisztnek.

Az I-94-es és az I-94W nyomtatványok kitöltése és visszaküldése

Figyelem!

Amennyiben az ESTA- val beutazó állampolgár az ESTA által engedélyezett időkeretnél tovább tartózkodik, az amerikai idegenrendészeti hatóságoknak jogukban áll őrizetbe venni. Ez esetben sem óvadék ellenében való szabadlábra helyezésre, sem önkéntes hazatérés kérelmezésére nincs joga, még akkor sem, ha a repülőjegyet, illetve a hazautazás költségeit a hozzátartozó állja.

Vízumköteles a munkavállalási céllal történő beutazás. Az ennek hiányában történő illegális munkavégzés esetén a munkavállaló az Egyesült Államokból történő kiutasítását kockáztatja, másrészt munkaadója felé is kiszolgáltatottá válik.

Vízum ügyekben, valamint az amerikai beutazás és munkavállalás feltételeiről célszerű előzetesen tájékozódni az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén (1054 Budapest, Szabadság tér 12. Telefon: 475-4400), illetőleg az alábbi nagykövetségi honlapokon:
http://hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html
http://hungarian.hungary.usembassy.gov/non_immigrant_visas.html
http://hungarian.hungary.usembassy.gov/employmen_based_visas_hu.html

A budapesti Amerikai Nagykövetségen minden nem-bevándorló vízumkérelmezőnek (turista/látogató, üzleti ügyben utazó, munkavállaló, tanuló, diplomata és csereprogramban résztvevő) az új online vízumkérő űrlapot, a DS-160-atkell kitöltenie.

Azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokba történő vízummentes utazás bevezetése előtti időszakban (2008. november 17. előtt) utaztak az Egyesült Államokba, és ott az érvényes vízumukban megengedettnél hosszabb ideig tartózkodtak (túltartózkodtak), számítaniuk kell arra, hogy a határon szolgálatot teljesítő bevándorlási tisztviselő saját nyilvántartása alapján akkor is megtagadhatja a belépést és a visszafordítás mellett dönthet, ha az érintett rendelkezik az ESTA rendszerben kiállított, érvényes beutazási engedéllyel!

Hasonló szigorú intézkedésre számíthatnak azok a magyar állampolgárok, akik az ESTA internetes kérdőívet nem a valóságnak megfelelően töltik ki. Akik a kérdőív kitöltésekor valós tényeket elhallgatva vagy elferdítve – a korábbi letartóztatásukat, az amerikai hatóságok ellenük hozott esetleges ítéletét, kiutasításukat, illetve illegális munkavállalásukat – eltitkolják vagy letagadják, ugyancsak szembesülhetnek az amerikai hatóságok szigorú fellépésével, s a beléptetés megtagadásával.

Az is a határon történő visszafordításhoz vezethet, ha az USA-t korábban elhagyó személy nem adta le kilépéskor az elutazás időpontját regisztráló I-94 szelvényt. Ilyen esetben, mivel az amerikai hatóságok nem regisztrálják a kiutazását, azt túltartózkodásnak minősítik. Ezt elkerülendő, az utazónál maradt I-94 szelvényt a Kentucky állambeli London város számítógépes nyilvántartó központjába kell elküldeni (cím: DHS-CBP SBU, 1084 South Laurel Road London, Kentucky 40744, USA).

Az Egyesült Államok-beli magyar külképviseleteknek nincs arra lehetőségük, hogy beavatkozzanak a fogadó ország bevándorlási politikájába, illetve a beléptetési eljárás menetébe. A konzuli szolgálatnak arra sincs lehetősége, hogy óvadékot helyezzen letétbe az őrizetbe vettek szabadlábra helyezése érdekében.

A kiutazó magyar állampolgár jól teszi, ha minden esetben gondoskodik hazautazásának biztosításáról (időpont-független visszaútra szóló jegy, vagy a visszaútra szóló jegy díjának elkülönítése, stb.). A nem bevándorlási célú munkavállalás esetén a hazautazás feltételei meglétének igazolását a bevándorlási tisztviselő megkövetelheti, de a kiutazó állampolgár kiszolgáltatottságát is csökkenti, ha hazautazása, illetve annak anyagi fedezete miatt nem kell aggódnia. Minden esetben ajánlott a biztosítási események széles körére megfelelő mértékben fedezetet nyújtó utazási biztosítás megkötése.

Az amerikai reptereken, illetve érkezés előtt már a járaton is felhívják a figyelmet arra, hogy a mobiltelefonok használata a US Customs and Border Protection teljes területén tilos. A mobiltelefonok bekapcsolt állapota, illetve használata a reptéren önmagában a fogadó állam szabályainak megsértéseként értelmezhető.

Mindenképp javasolt, hogy utazását úgy szervezze, hogy az Ön részére biztosított tartózkodási időtartamon belül mindenképp elhagyja az USA területét. A tapasztalatok szerint ugyanis az amerikai hatóságok nem foglalkoznak a túltartózkodás okával, így akár egy utolsó napon törölt légi járat is eredményezhet jogszerűtlen túltartózkodást annak minden jogkövetkezményével együtt.

 

usa.png Tudnivalók az országról

Tekintettel az USA keleti partvidékét sújtó, az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb téli időjárásra, indulás előtt célszerű tájékozódni a célállomás időjárási viszonyairól és az egyes járatok indításáról. Az elmúlt időszakban, különösképpen a hóhoz kevéssé szokott déli államokban, már csekély hóesés is komoly fennakadást okozott a légi  és egyéb közlekedésben.

Alapadatok
Terület: 9 826 630 km2
Népesség: 309 000 000 fő (becsült)
Közigazgatási beosztás: 50 szövetségi állam, 1 szövetségi kerület
Fekvés: Észak-Amerika, Kanada és Mexikó, valamint az Atlanti- és a Csendes-óceán között fekszik.
Államforma: szövetségi köztársaság
Hivatalos nyelv: angol
Beszélt idegen nyelvek: spanyol

Nagyobb városok: New York (7 312 000), Los Angeles (3 490 000), Chicago (2 768 000), Houston (1 690 000), Philadelphia (1 553 000), San Diego (1 149 000), Dallas (1 022 000), Phoenix (1 012 000), Detroit (1 012 000)
Hivatalos pénz: 1 USA dollár = 100 cent
Hálózati feszültség: 117V/60Hz
Nemzetközi hívószám: +1

Időjárás, éghajlat 
Az USA területének nagyrésze a mérsékelt övezetben fekszik. Alaszka északi része hideg, míg Texas, Louisiana és Florida déli szegélye a forró övezetbe is átnyúlik. Ugyanakkor a domborzati viszonyok –az észak-déli nyitottság és a kelet-nyugati zártság- az ország éghajlatát szélsőségessé és szeszélyessé teszik. Az ország nagy részén az időjárás alakulását két ellentétes légtömeg, a sarki hideg és a forró övezeti meleg levegő áramlása és egymásra hatása határozza meg. Ennek következtében a hideg-és meleghullámok betörései bármely évszakban hirtelen és nagymértékű hőmérséklet-változással járhatnak az ország szinte minden egyes részén. A déli síkságok nem akadályozzák meg a Karib-tenger felett keletkező hurrikánok Észak-Amerikába vonulását, melyek heves esőzésekkel, 150-300 km/h sebességű széllökésekkel járhatnak. A fentiek miatt javasoljuk, hogy az USA-ba utazók kiutazás előtt tájékozódjanak az időjárással kapcsolatos esetleges veszélyekről az alábbi elérhetőségen: www.nhc.noaa.gov/index.shtml. A helyszínen vészhelyzetben maradéktalanul tartsák be a helyi hatóságok utasításait, különösen, ha az adott térség elhagyására szólítanak fel. Lehetőség szerint értesítsék tartózkodási helyükről a legközelebbi magyar külképviseletet. Ahol nincs magyar konzuli képviselet, vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamelyik tagországa konzuli szolgálatával.

Közlekedés
A jobb oldali közlekedés van érvényben, a távolságokat mérföldben, a sebességet mérföld/h-ban adják meg. A biztonsági öv használata és négy éves korig a speciális gyerekülés használata mindenütt kötelező! A stopptáblát gyakran a kereszteződés mind a négy oldalára kiteszik, ilyenkor a kötelező megállás után érkezési sorrendben haladnak tovább a járművek. Ahol tábla nem tiltja, piros lámpánál is lehet kis ívben jobbra kanyarodni. A parkolásra és a sebességkorlátozásra vonatkozó jelzések betartása ajánlatos, ellenkező esetben hatékonyan és szigorúan büntetnek.

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi rendszere és az egészségügyi ellátás magas színvonalon működik, köszönhetően annak, hogy az USA bruttó nemzeti termékének (GDP) tekintélyes részét, körülbelül 16 százalékát fordítja egészségügyi kiadásokra. Az elmúlt harminc év alatt az egy főre fordított egészségügyi kiadások a háromszorosára nőttek. A képet azonban árnyalja, hogy az ország lakosságának mintegy 15 százaléka semmilyen biztosítással nem rendelkezik. A halálokok közül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különböző daganatok szerepelnek vezető helyen. Komoly probléma a gyermekkori elhízás: az 5 év alatti gyerekek 7 százaléka túlsúlyos.

Az amerikai egészségügyi rendszer többszintű: van szövetségi, állami és helyi szint. Az államok alapvetően nagy önállóságot és autonómiát élveznek e téren, egyes feladatok ellátásához központi segítséget kapnak, pl: anya- és gyermekvédelem, közegészségügy, fertőző betegségek elleni küzdelem stb.

A Health Maintenance Organization (HMO) elnevezésű egészségbiztosító rendelkezik a legkiterjedtebb hálózattal. Ez betegellátó és -biztosító szervezet is egyben, amely leginkább alacsony tarifái miatt népszerű. Különböző ellátási csomagokat kínálnak, rendkívül széles skálán mozgó árakon.

Az egészségbiztosító szerződéseket köt egy-egy régió bizonyos orvosaival és kórházaival. Így garantálja a biztosítottak teljes ellátását, azonban korlátozza az orvos, illetve a kórház szabad választását. Minden területen minőség- és költséghatékonysági ellenőrzést végeznek, az orvosokat a megtakarítások alapján jutalmazzák és ezzel tesznek mindenkit érdekeltté a rendszer működésében.

Az amerikai egészségügy szerves része még a Medicare és a Medicaid program. A Medicare két részből áll: egyik a nyugdíjasok és eltartottak számára létrehozott kórházi biztosítási program, amely a legtöbb fekvőbeteg ellátási költségét is állja a munkaadók és munkavállalók által egyaránt fizetett, 2,9%-os adóból.

A másik rész a Medicare kiegészítő biztosítása, amely az orvosi kiadásokat és a járóbeteg-ellátás költségeit is biztosítja. Fedezetét a kedvezményezett által fizetett biztosítási díjak és önrészek adják. Az adók és a biztosítási díjak által nem fedezett költségeket a szövetségi kormány állja. A jelenlegi Medicare-törvény 45%-os küszöböt szabott meg a kormány hozzájárulásának limitálására (a teljes Medicare-költségvetésen belül. A 47 millió tagot tömörítő Medicaid program a szociálisan hátrányos helyzetű lakosoknak nyújt egészségbiztosítást, amelyet az államok és a szövetségi kormányzat közösen finanszíroznak.

Minden körülmények között ajánlatos, hogy az Egyesült államokba utazó magyar állampolgárok az utazás előtt kössenek egészségbiztosítást; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül magas költségekkel járhat. Biztosítás és/vagy fizetőképesség hiányában az ügyeletet ellátó állami és városi kórházak is csak súlyos - az életet fenyegető - esetekben kötelesek ingyenes sürgősségi ellátást biztosítani.

Amerikában a szolgáltatások ára elég magas igy, a legegyszerűbb orvosi vizsgálat díja is 100 -150$ körül mozog, kórházban történő vizsgálat esetén sok esetben még egy kb. 100$-os regisztrációs díjat is fizetni kell. A kórházak szigorú nyilvántartási rendszere az első alkalommal érkező pácienst nem egyszeri vizsgálatra, hanem új kliensként ütemezi, ami 1-2 óra alapos kivizsgálást és elbeszélgetést jelent. A már betáblázott vizsgálatok miatt azonban elképzelhető, hogy egy ilyen hosszú idejű kivizsgálástra csak egy hónap múlva kapunk időpontot. A fogászati kezelések csillagászati összegeket is elérhetnek (pl egy gyökérkezelés kb. 1000$.) A fentiek miatt mindenképpen érdemes utazási előtt biztosítást kötni, hogy a leadott számlák alapján legalább utólag meg lehessen téríttetni a kifizetett összegeket. Gyógyszertárakat, patikákat mind a belvárosban, mind a külváros főútjai mellett elhelyezkedő üzletekben vagy hipermarketekben találhatunk. A legnagyobb gyógyszertár-lánc a CVS.

A közegészségügyi helyzetről, esetleges járványokról és egyéb egészségügyi kockázatokról az alábbi helyeken lehet naprakész információt találni:

Az USA Egészségügyi Minisztériuma (Department of Health & Human Services) www.hhs.gov

Az USA Járványügyi Központja (Centers for Disease Control and Prevention) www.cdc.gov

New York Állam Egészségügyi Minisztériuma (New York State Department of Health) 
www.health.state.ny.us

New York Város Egészségügyi Minisztériuma www.nyc.gov/html/doh/html/home/home.shtml

Kalifornia Közegészségügyi Minisztériumát www.cdph.ca.gov/Pages/DEFAULT.aspx

Utoljára módosítva: 2014. 02. 06.