letlts.jpg Biztonság

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az Új-Zélandra is akkreditált magyar nagykövetség Canberrában (Ausztrália) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot Magyarország Új-Zélandon működő tiszteletbeli konzulátusaival vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Új-Zélandon a terrorista fenyegetettség szintje alacsony. Az ide utazó magyar állampolgároknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy napjainkban a terroristák bárhol elkövethetnek terrorcselekményeket, beleértve a turisták által sűrűn látogatott helyeket is.

Új-Zéland biztonságos ország, a turisták elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Kisebb vagyon elleni bűncselekmények, jellemzően lopások, gépkocsi-feltörések fordulnak elő a turisták által látogatott helyeken (Coromandel-félsziget, Rotorua, Queenstown).

Nagykövetségünk felhívja az Új-Zélandra látogató magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy irataikat és értékeiket ne hagyják a gépkocsiban, lehetőleg a lezárt csomagtartóban sem. Lehetőség szerint mindig tájékoztassanak valakit arról, ha hosszabb, esetleg több napos túrára indulnak.

Utazás, közlekedés biztonsága
Új-Zélandon baloldali közlekedés van. Az ország úthálózata jó minőségű, az országutak leggyakrabban kétsávosak.

Hasznos közlekedési információk szerezhetők a New Zealand Automobile Association (autóklub) helyi irodáiban:www.aa.co.nz, a New Zealand Tourist Board honlapján: www.newzealand.com, vagy a Land Transport Safety Authority honlapján: www.nzta.govt.nz.

Érvényes magyar vezetői engedéllyel vagy nemzetközi vezetői engedéllyel a beutazástól számított egy évig lehet vezetni. Egy évnél hosszabb tartózkodás esetén ki kell váltani az új-zélandi vezetői engedélyt.

A légi közlekedés megbízható.

Természeti és technikai katasztrófák
Új-Zéland egyes – köztük sűrűn lakott – területei aktív szeizmikus zónában fekszenek. Az Új-Zélandon tartózkodó magyar állampolgárok földrengés esetén értelemszerűen kövessék a helyi hatóságok útmutatásait. Az új-zélandi polgári védelem honlapja: www.civildefence.govt.nz. Az új-zélandi földrengésekről:http://www.geonet.org.nz/earthquake/, a canterbury-i régió földmozgásairól: www.christchurchquakemap.co.nzoldalakon találhat bővebb információt.

A hosszabb ideig Új-Zélandon tartózkodók számára hasznos útmutatást ad a természeti veszélyforrásokra és az ellenük való védekezésre felkészítő honlap: www.getthru.govt.nz.

Az időjárás – különösen télen – rendkívül változékony lehet. Azt javasoljuk az Új-Zélandon turistáskodó magyar állampolgároknak, hogy úticéljukat és érkezésük várható időpontját adják meg egy barátjuknak vagy ismerősüknek, illetve adják meg adataikat a helyi idegenforgalmi központnak (i-SITE Visitor Centre):www.newzealand.com/int, különösen olyan esetekben, ha lakott területektől távolra utaznak, vagy tesznek kirándulást. Időjárási előrejelzés a www.metservice.com/national/index honlapon található.

Az ország földrajzi fekvéséből adódóan egészségügyi kockázatot jelent az erős napsütés, mivel a déli féltekén vékonyabb az ózonréteg.

A Tokelau-szigeteken november és április között tart a monszun évszak, ilyenkor egy-egy tájfun is lecsaphat a szigetekre. 


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

A magyar állampolgárok turistaként vagy látogatóként vízum nélkül utazhatnak be Új-Zélandra, ha 90 napnál kevesebb időt akarnak eltölteni a szigetországban. Útlevelük érvényességének 3 hónappal meg kell haladnia elutazásuk tervezett időpontját. A beutazni akaró magyar állampolgároknak igazolniuk kell, hogy elegendő pénzzel (körülbelül 1000 új-zélandi dollár/fő/hónap) rendelkeznek.

Az Új-Zélandról Ausztráliába beutazni akaró magyar állampolgárok vegyék figyelembe, hogy csak vízum birtokában léphetnek be Ausztráliába! (bővebben lásd a Beutazási feltételek menüpont alatt).

Magyar állampolgárok látogatás jellegű utazása esetén - amennyiben annak időtartama nem haladja meg a 3 hónapot - vízummentesen utazhatnak és tartózkodhatnak Új-Zéland területén (http://glossary.immigration.govt.nz/VisaFreeCountries.htm).

Érkezéskor belépési nyilatkozatot kell kitölteni (Bővebb információk: www.newzealand.com/au/#/article/on-arrival-immigration-customs-and-biosecurity).

Felhívjuk az Új-Zélandra Ausztrálián keresztül érkezők figyelmét, hogy Ausztráliába magyar állampolgár csak vízummal utazhat be. A fenti főszabály alól kivételt képeznek azok a magyar állampolgárok, akik a belépéstől számított 8 órán belül továbbutaznak Ausztráliából, és nem hagyják el a repülőtér tranzit várótermét, illetve megfelelnek a célországba történő belépéshez feltételeinek (vízum) valamint érvényes helyfoglalással rendelkeznek. Az ennél hosszabb ausztráliai tranzit tartózkodáshoz vízum szükséges.

Az Új-Zélandra, Óceániába Ausztrálián át utazó, illetve az onnan hazatérőben Ausztráliában átszálló honfitársainknak, amennyiben tranzit tartózkodásuk meghaladja a 8 órát, célszerű többszöri beutazásra alkalmas ausztrál vízumot beszerezni indulás előtt. A megfelelő vízum, vagy úti okmány nélkül érkezőket, illetve az őket szállító légitársaságokat 3.000 dollár pénzbírsággal büntethetik az ausztrál hatóságok. Egyéb, a turistákat segítő információ található a www.purenz.com honlapon.


new_zealand.png Tudnivalók az országról

Új-Zéland három nagyobb (Északi-, Déli és Stewart-sziget) és több kisebb szigetből álló ország. Területe: 268 ezer km2, lakossága meghaladja a 4,4 millió főt. Fővárosa Wellington, legnagyobb városai: Auckland, Christchurch és Hamilton. Államformája: alkotmányos monarchia, hivatalos nyelvei az angol, a maori és az új-zélandi jelnyelv.

Egyéb, az utazási tanácsokat befolyásoló tényezők és események

Áruk be- és kivitele
Az ország elhagyásakor tilos kivinni kagylókat, koralldarabokat, beleértve a tengerben és tengerparti strandokon találtakat is. Repülőtéren személyenként 20 NZD repülőtéri illetéket kell fizetni, ami fizethető valutában készpénzben, vagy hitelkártyával.

A nemzetközi gyakorlatban általánosan tiltott (drog, fegyver, biológiai, vegyi stb.) árun túlmenően mindennemű nyers élelmiszer, mezőgazdasági termékek, elefántcsontból készült ékszerek bevitele tilos. A be nem vallott és a vámvizsgálat során megtalált termék elkobzása mellett szokatlanul magas helyszíni büntetés kiszabására lehet számítani.

Narkotikumot tartalmazó szív-, depressziós és egyéb gyógyszerek bevitele csak eredeti csomagolásban és a gyógyszert rendelő orvos (angol nyelvű) igazolásának felmutatásával történhet.

Közlekedés, kempingezés
A hazánkban megszokottól eltérő, ellentétes oldali közlekedés miatt javasolt a fokozott figyelem mind a gyalogos, mind a gépjárművel való közlekedésben. Utóbbi esetben felhívjuk a figyelmet a településeken belüli fix telepítésű traffipaxokra.

Az úthálózat jó. Gépkocsi bérlésre különböző formában van lehetőség. A jó közbiztonság ellenére értéktárgyakat kocsiban hagyni, kocsiban aludni, vadkempingezni nem ajánlatos. Sátoros turizmus, vagy lakókocsi igénybevétele esetén javasoljuk a kijelölt kempingek területén tölteni az éjszakát.

Egyéb hasznos információk
Hálózati feszültség és ennek periódusa megegyezik az otthoni 220 V 50 Hz-cel. Használatához - az eltérő hálózati aljazatok miatt - hálózati adaptert kell venni, mely kapható a repülőtéren is. Ára 4-7 NZD.

Az országban turistákat veszélyeztető veszélyes hüllők (kígyó, skorpió, krokodil), rovarok és vírusok nincsenek, azonban a tengerpartokon előforduló láthatatlan víz alatti áramlatok veszélyessége miatt, csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni.

Étkezésre különböző nemzetek éttermei (európai, thai, kínai,indiai, olasz illetve gyorséttermi láncok hálózata vehető igénybe. Napi élelmiszer költség – átlagosan – felnőtt személyenként 40 NZD.

Új-Zélandon az évszakok az Európában megszokottnak fordítottja. Tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz március-május, tél júliustól augusztusig tart. (Aucklandon és környékén a nyári hőmérséklet nappal 18-20, éjszaka 11-13 Celsius fok). Nyári utazás esetén is javasoljuk a magyar őszi, késő őszi esős, szeles évszaknak megfelelő ruhaneművel felkészülni az utazásra. Szigeteken és a délebbi országrészben ennél hidegebb időjárásra kell számítani.

Az Új-Zélandra látogató magyar állampolgárok bizalommal fordulhatnak a Wellingtonban és Aucklandben működő magyar tiszteletbeli konzulokhoz, és indokolt esetben számíthatnak segítségükre. Az útlevél elvesztése vagy ellopása esetén kérjük, hogy haladéktalanul keressék meg az Önökhöz földrajzi értelemben legközelebb lévő konzulátust. Kérjük továbbá, hogy hosszabb új-zélandi tartózkodás esetén röviden jelentkezzenek be a wellingtoni főkonzulátusra, és adják meg elérhetőségi adataikat. Rövidebb új-zélandi tartózkodás esetén is ajánljuk a wellingtoni bejelentkezést.

Vezeték nélküli telefonokat ottani használat előtt Magyarországon előtt érdemes bevizsgáltatni, az eltérő frekvenciák használata miatt a készülékek interferenciákat okozhatnak.  


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Védőoltásra nincs szükség. A magas orvosi és gyógyszer költségekre tekintettel, elutazás előtt utazási biztosítás megkötését ajánljuk.

Új-Zélandon a közegészségügyi helyzet jó. Az orvosi ellátás színvonala megbízható (www.nzs.com/health/medical). A csapvíz iható.

Az ország alaposan felkészült a járványos megbetegedések elleni védekezésre. Az új (H1N1) influenzavírus elleni lépésekről folyamatos tájékoztatást ad az egészségügyi minisztérium honlapja: www.moh.govt.nz.

Nagykövetségünk azt tanácsolja minden magyar állampolgárnak, hogy kössön teljes körű egészségügyi- és balesetbiztosítást arra az időszakra, amíg Új-Zélandon tartózkodik. Új-Zélandra látogató állampolgáraink lehetőség szerint figyeljenek oda arra, hogy biztosításuk kiterjedjen minden olyan tevékenységre (búvárkodás, vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás stb.), amelyet új-zélandi tartózkodásuk alatt folytatni szeretnének.

Amennyiben gyógyszert hoznak magukkal, azt tartsák a kézipoggyászban, és ne bontsák ki az eredeti csomagolásból. Nagyobb mennyiségű gyógyszer esetén hozzanak angolra fordított igazolást háziorvosuktól, melyet szükség szerint be tudnak mutatni.

Az új-zélandi karantén-szabályok szigorúak, az országba nem lehet bevinni nyers élelmiszereket (hús, húskészítmények, méz, tejtermékek, stb.). Részletes tájékoztató található az következő honlapon:www.biosecurity.govt.nz/enter. A repülőtéren az új-zélandi hatóságok alaposan átvizsgálják a beutazók csomagjait, esetleg fertőtlenítést rendelhetnek el a szerves anyagból – fa, csont, bőr, stb. - készült tárgyak esetében. Eredeti csomagolásban lévő egyéb élelmiszereket (fűszereket, csokoládét) általában beengednek az országba. A hatóságok pénzbüntetéssel sújthatják a karantén-szabályok megszegőit. A nagykövetség azt tanácsolja a beutazni kívánó magyar állampolgároknak, hogy kétely esetén kérjék ki az új-zélandi mezőgazdasági minisztérium repülőtéren tartózkodó képviselőjének tanácsát.

A Tokelau-szigeteken az egészségügyi ellátás színvonala korlátozott, ezért szükség lehet arra, hogy az egészségügyi ellátásra szoruló személyt légi úton szállítsák Új-Zélandra. Ennek költsége rendkívül magas és gyakran előre kell fizetni. Ugyanakkor a szigeteken nincs banki szolgáltatás, és csak készpénzzel lehet rendezni a számlát.

A Cook-szigeteken a szúnyogok által terjesztett dengue-láz veszélyével kell számolni. Azt javasoljuk, hogy a magyar állampolgárok az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódjanak.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.