letlts.jpg Biztonság

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. 

A Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Tekintettel az országban fennálló biztonsági kockázatra, a Külügyminisztérium azt javasolja, hogy magyar állampolgárok csak halaszthatatlan esetben utazzanak Szaúd-Arábiába.

 

Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

A Szaúd-Arábiai Királyságba történő belépéshez kötelező a vízum előzetes beszerzése. Egyéni turista vízumot nem adnak ki. Az üzleti célú beutazó vízumokhoz nem szükséges a kamarák-, illetve a szaúdi cégek meghívólevele a vízum kiállításához. Az üzleti céllal beutazni szándékozók vízumai ügyében kizárólag az adott szaúdi missziók az illetékesek. 

A vízum beszerzésével kapcsolatban kérjük feltétlenül érdeklődjenek Szaúd-Arábia magyarországi nagykövetségénél:

Cím: 1016 Budapest, Bérc u. 16.
Tel: 436-9500, 436-9501
Fax: 453-3554
E-mail: huemb@mofa.gov.sa
Web: www.saudiembassy.org.hu 

Az országba történő be,- és kilépéskor a 60.000 SR (60.000 USD) érték feletti készpénz, forgatható pénzügyi eszköz vagy nemesfém birtoklása esetén minden határátkelőhelyen egy bejelentési nyomtatványt kell kitölteni. Ennek elmulasztása esetén a be nem jelentett értékeket elkobozzák, illetve további vámbüntetést von maga után. 

Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

 

Saudi-Arabia-Flag.png Tudnivalók az országról

Nők egyedül nem közlekedhetnek az országban. A szaúdi nőket férfi családtagnak kell kísérnie. A külföldi nőt szintén férfi családtagnak, vagy az üzleti partnerének kell várnia az országba történő belépéskor, és kísérnie az országban történő mozgás során. Tartós munkavégzés céljából történő beutazás esetén a munkavállaló és családtagjai útlevelét le kell adni a szponzornak, tartózkodási engedélyt (iqama) kell kérni, és az országból történő minden kiutazás esetén kiutazó és visszatérő vízumot kell beszerezni. 

Szaúd-Arábiában a hivatalos vallás és egyedüli elismert vallás az iszlám. A mecsetekbe történő belépés, a két iszlám szenthely, Mekka és Medina meglátogatása, nem-muszlimok számára tilos. 

Tilos a disznóhús, az abból készült készítmények, az alkohol tartalmú italok bevitele, és fogyasztása. A kábítószer-csempészetet halállal büntetik. Úgyszintén tilos az olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek behozatala, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok és olyan élelmiszerek képei találhatók, amelyek egyértelműen, vagy feltételezhetően disznóhúsból készültek. Szintén nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.

Fényképezés, filmezés az utcán és a bevásárlóközpontokban nem ajánlatos.

A szigorú vallási szabályok miatt a viselkedési és öltözködési normák, különösen a nők számára rendkívül konzervatívak. Az utcán az európai nőknek is kötelező a bokáig érő, a karokat is eltakaró fekete lepel viselése, a haj fekete kendővel történő lefedése. A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek. A nők gépkocsit Szaúd-Arábiában nem vezethetnek. Olyan nyilvános helyekre, mint az éttermek, cukrászda (kivéve a nagy szállodákban található létesítményeket) csak férfi családtag kíséretében léphetnek be, és csak az arra a célra kijelölt helyiségben az ún. "family section"-ben tartózkodhatnak. A nők a bankokban is csak a külön bejáratú, szeparált helyiségben intézhetik hivatalos ügyeiket (pl. pénzváltás). 

Az iszlám vallás előírásai szerinti napi ötszöri ima idején a hivatalok, üzletek bezárnak. A programok tervezésekor célszerű előzetesen tájékozódni a naponta változó ima-időpontokról, amelyeket egyébként a napilapok (köztük több angol nyelvű) is közölnek. 

Az országban mozik, színházak nem működnek, nyilvános helyeken tilos a tánc és a zene.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás. A viselkedési és öltözködési előírások betartását a vallási rendőrség felügyeli.

Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 30°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. Az ország középső területein száraz a klíma, a tengerparti részeken igen magas a páratartalom. 

Az országban az épületek és a gépkocsik légkondicionáltak. Légkondicionálás nélkül a nyári hónapokban a klíma nehezen viselhető el. Az erős napsugárzás miatt ajánlott napszemüveg viselése, és tartózkodni kell a hosszabb napozástól. 

Szaúd-Arábia fizetőeszköze a szaúdi riál. A riál árfolyama kötött, egy amerikai dollár 3,75,- szaúdi riált ér. A szaúdi riál szabadon átváltható, de pénzváltásra csak a bankokban, szállodákban van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata. 

Az országban - a tiltott termékeken kívül (alkohol, sertéshús) - mindenfajta élelmiszer, tartós fogyasztási cikk kapható. 

Bár a csapvíz iható, célszerű palackozott italok fogyasztása. 

A Szaúd-Arábiában folytatandó üzleti tárgyalások időpontjának megtervezésénél vegyük figyelembe azt, hogy a legmelegebb nyári hónapokban (június, július, augusztus) a szaúdi üzletemberek jelentős része külföldre utazik. Ramadán alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul.

Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. A lakosság egyharmadát az itt dolgozó, elsősorban az ázsiai országokból érkezett munkavállalók és családtagjaik teszik ki. 

Az országon belül gépkocsival vagy repülőgéppel lehet közlekedni, egyetlen vasútvonal működik. Az ország úthálózata kiváló, a főbb útvonalakon autópályák épültek. A szaúdi hivatalok, cégek alkalmazottai számára az országon belüli mozgáshoz szükséges a munkaadó, vagy szponzor írásbeli hozzájárulása.

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi ellátás színvonalas, járványoktól, fertőző betegségektől nem kell tartani. A Magyarországról történő beutazás esetén kötelező védőoltást nem írnak elő.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.