letlts.jpg Biztonság

Terrorizmus, terrorista cselekmények
Nem fordulnak elő. (A Fényes Ösvény gerillaszervezet, illetve korábbi ilyennek minősíthető aktivitása lényegében megszűnt.) Magyar és EU-állampolgárokat, illetve magyar és EU-érdekeltségű vállalatokat, intézményeket nem értek terroristatámadások, és ilyen fenyegetésekről sincs nagykövetségünknek tudomása.

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények
Az országban, de különösen a fővárosban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható reptéri transzferről is gondoskodjék a perui utazásszervező.

Magyar állampolgárok csak lopás áldozatai voltak. Komolyabb bűncselekmény elkövetésére más EU-tagország vonatkozásában sem volt példa.

Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek
Főleg a kábítószer-kereskedelem, illetve a fegyveres útonállás miatt igen ajánlott kihagyni az országjárásból elsősorban az Huallaga, Apurímac és Ene folyók vidékét (Apurímac, Ayacucho, Huánuco és Junín megyék), a kolumbiai és a bolíviai határszakaszt, Pucallpa környékét (Uyacali megye) és Convención tartományt (Cuzco megye). Az Andok középső és déli részén lehetőleg ne utazzunk közúton éjszaka. Mindenképpen kevésbé ajánlott olyan helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.

Utazás, közlekedés biztonsága
- szárazföldi: komoly elővigyázatosságot követel, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele vagy egyedüli kalandozás esetén (rablásveszély és a rossz közlekedési morál miatt egyaránt).

- vízi: csak abban az esetben ajánlott, ha komoly utazási iroda szervezésében kerül igénybevételre

- légi: a belföldi járatokra nem jellemző a menetrendi pontosság, a repülőterek biztonságosak.

Természeti és technikai katasztrófák
Időnként erős földrengések fordulnak elő, és viszonylag gyakoriak a kisebb földmozgások. Vidéken gyakoriak a buszbalesetek. A hegyvidéken az erős esőzések szoktak úttorlaszokat eredményező hegyomlásokat okozni.

Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz 
Megfelelő. Azonnali intézkedés szükségessége esetén inkább a pozitív diszkrimináció jellemzi, azonban az ügymenet egyébként meglehetősen hosszadalmas. 


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Vízum nem szükséges a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetére. Ezen időtartam lejártával a perui tartózkodást a Perui Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban (Dirección Nacional de Migraciones y Naturalización) lehet meghosszabbítani, összesen 3 (három) alkalommal. 

 

peru_flag.png Tudnivalók az országról

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Peru tektonikai szempontból földrengésveszélyes területnek számít. Az országban gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Évente több száz, a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. Jelentős a vulkáni tevékenység is. Utazásuk előtt kérjük kísérjék figyelemmel vulkánok tevékenységével kapcsolatos híradásokat, illetve készüljenek fel arra, amennyiben valamely veszélyeztetett területet sürgősen el kell hagyniuk.

Az ország belső viszonyai összességében nyugodtak. Alkalmanként előfordulnak tiltakozó megmozdulások, amelyek érinthetik a turisták mozgáslehetőségét is, azonban ezek előre nem jelezhetőek. Az utazások szervezése során nagyon ajánlott a jobb minőségű szolgáltatások igénybevétele, mert azok többnyire nagyobb biztonságot is garantálnak.

Biztosítás
Nemzetközi biztosítás megléte mindenképpen javasolt. Célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e perui biztosítópartnere, ugyanis ennek hiányában egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a perui egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között. Esetleges lopás, rablás esetén a biztosítónál történő kárigény érvényesítéséhez a perui rendőrségi feljelentés szükséges.

Vám- és egyéb jogszabályok

Nincs felső összeghatára az országba behozni kívánt költőpénznek. A perui törvények szigorúan büntetik kábítószer (ideértve a marihuánát is) birtoklását, fogyasztását vagy kereskedelmét (a Peruban lévő külföldi elítéltek kb. 90%-a kábítószer-csempészet miatt tölti büntetését). Tilos régészeti lelőhelyeken talált és vett, valamint történelmi értékkel bíró tárgyaknak, továbbá állatoknak és növényeknek (még szárított formában sem) az adott perui állami szakhatóság, Nemzeti Kulturális Intézet (Instituto Nacional de Cultura/INC), illetve a Természeti Kincsek Országos Intézete (Instituto Nacional de Recursos Naturales/INRENA) engedélye nélküli kivitele az országból. A repülőtéren működik ugyanis egy eredeti műalkotásokat felismerő rendszer, amely ha a szükséges okmányok nélküli eredeti műalkotást talál az utasnál, akkor azt a perui hatóságok elkobozzák, illetve e szabály megsértője ellen eljárás indul. Mák behozatalát tiltják a perui törvények.

Közlekedés
Tilos vezetés közben a kihangosító berendezés nélküli mobiltelefon-használat. A szabados vezetési stílus, valamint a hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól, ezért hosszabb út esetén gyakori pihenők megtétele javasolt. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Figyelem: gyakorta számítani lehet „szórakozott” gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.

Utazás az országban
A városokban a tömegközlekedési eszközök (el micro, la combi) igénybevételétől sokszor életveszélyes műszaki állapotuk és vezetési stílusuk miatt feltétlenül tartózkodjunk. Javasolt az ún. biztonsági taxik igénybevétele. Az egyéb taxi igen olcsó, kerületen belül pár solért elvisznek, azonban célszerű indulás előtt nekünk is tisztában lennünk az útvonallal (annak jellemzőit előre felderíteni és megjegyezni), azt közölni a taxissal, és ha arról letérne, saját biztonságunk érdekében mielőbb kiszállni. A távolsági buszoknál javasolt a nagyobb cégek ajánlatai közül válogatni, azonban itt is óvjuk értékeinket a zsebtolvajoktól és a csalóktól (bevált módszer pl. az utastárs kábító hatású étellel-itallal való „kedves” kínálása). Minden szempontból a legbiztonságosabb a repülő.

Éghajlat
Az ország földrajzilag 3 fő részre osztható: a hegyvidék, a partvidék és az őserdő. Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott. A partvidéken és az őserdőben a páratartalom egész évben nagyon magas (95-99%). A tenger még nyáron is hűvös és erős áramlatokkal kell számolni. Az őserdőbe látogatóknak tanácsos természetes anyagú öltözéket, hosszú ujjú inget, bokánál leszorítható nadrágot, zárt, könnyű túrabakancsot és nagyobb karimájú kalapot viselni, valamint erős szúnyog- és egyéb rovarriasztót használni. A hegyvidéken a nyári hónapokban is éjszakára nagyon lehűlhet az idő. A Cuzcoba, a Macchu Picchura és más magasan fekvő vidékre látogatók a magassági betegség leküzdése érdekében az érkezés első napjára semmiképpen se tervezzenek kirándulást, ajánlott a napot nyugodt pihenéssel tölteni, könnyű ételeket és kokateát fogyasztani, - ezt a helyi hotelok is ajánlják - illetve súlyos tünetek esetén javallott az ún. soroche tabletta szedése. Figyelem: túrázás, országon belüli közúton való utazás esetén mindig legyen nálunk több liter ivóvíz!

Kultúra, szabadidő
Limában járva – a belváros nevezetességein kívül - szép élmény többek között a Nemzeti Múzeum (Museo de la Nación), az Aranymúzeum (Museo de Oro), a Rafael Larco Herrera Múzeum (Museo Rafael Larco Herrera), valamint az inka hódítás kora előtti templommaradvány (Huaca Pucllana, San Isidro kerület) megtekintése is. A múzeumok hétfőnként zárva tartanak.

Munkaszüneti napok, fontosabb vallási és egyéb ünnepek
Január 01.– Újév; április 13-14. Nagycsütörtök és nagypéntek; Május 01. Munka ünnepe; június 29. Szt. Péter és Szt. Pál napja; július 28-29. Haza Ünnepe; augusztus 30. Lima védőszentje, Szt. Róza napja; október 08. Angamos-i csatáról megemlékezés; november 01. Mindenszentek; december 08. Szeplőtelen fogantatás; december 24 –25. Karácsony; december 31. Óév búcsúztatása.

Egyéb hasznos tudnivalók
Pénz: Dollárral a szupermarketekben (ahol egyben váltanak is kisebb összegeket vásárlás esetén) lehet fizetni, azonban célszerű perui solban is aprópénzt magunknál tartani. Az euró használata a hétköznapi életben nem elterjedt. Hitelkártyával csak a legnagyobb szállodákban érdemes próbálkozni.

Ételek
Csapvizet, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint utcai árusoknál és igen egyszerű étkezdékben kapható, és bizarr küllemű ételeket ne fogyasszunk!  

Hasznos telefonszámok:

Mentők, tűzoltók: 116
Rendőrség: 105

Perui Határőrség, Határforgalmi Igazgatóság (Dirección de Control Migratorio, Trámite de regularización/autorización de salida del país): Tel: 0051-1-433-0189; 0051-1-330-4030

Perui Köztársaság Külügyminisztériuma: www.rree.gob.pe

Perui Állam: www.peru.gob.pe/gobierno/list_instituciones_alfabetico.asp

Perui Kongresszus: www.congreso.gob.pe

Perui BM Bevándorlási Igazgatóság (Dirección General de Migraciones): www.digemin.gob.pe

Jorge Chávez Nemzetközi Repülőtér: www.lap.com.pe

Perui Országimázs és Turisztikai Központ (PROMPERU - Comisión para la Promoción del Perú):www.peru.info/perueng.asp

Perui Fogyasztóvédelmi Hivatal (INDECOPI, Asistencia al Turista):www.indecopi.gob.pe/nuestrosservicios/apoyoalconsumidor/turista.asp

Nemzeti Kulturális Intézet (Instituto Nacional de Cultura/INC), Av. Javier Prado Este 2465, San Borja, Lima. Tel.: 00-51-1-476.99.00; http://inc.perucultural.org.pe

Természeti Kincsek Országos Intézete (Instituto Nacional de Recursos Naturales/INRENA, calle diecisiete, 355, San Isidro, Lima. Tel.: 0051-1-225.10.53); www.inrena.gob.pe

Turista információs hivatal: www.peru.org.pe, e-mail: iperu@promperu.gob.pe

Turistainformációs irodák elérhetőségei országszerte:

Lima: Av. Jorge Basadre, 610 - San Isidro, Tel.: 0051-1-421-1227 - e-mail:iperulima@promperu.gob.pemperu.gob.pe

Lima: Hall principal del Aeropuerto Internacional Jorge Chávez, Telefax : 0051-1-574-8000, e-mail :iperulimaapto@promperu.gob.pe

Cusco: Hall principal del Aeropuerto Velasco Astete, Telefax : 0051-084-237364, e-mail:iperucoscoapto@promperu.gob.pe Cusco: Portal de Carrizos 250 - Plaza de Armas, Telefax: 0051-084-252974, e-mail : iperucusco@promperu.gob.pe

Arequipa: Aeropuerto Rodríguez Ballón (piso 2) Telefax: 0051-054-444564, e-mail:iepruarequipaapto@promperu.gob.pe

Arequipa: Portal de la Municipalidad, 110 - Plaza de Armas, telefax: 0051-054-221.228 - e.mail :iperuarequipa@promperu.gob.pe

Iquitos: Hall principal del Aeropuerto Francisco Secada Vignetta, Telefax: 0051-065-260251, e-mail:iperuiquitos@promperu.gob.pe

Trujillo: Jr. Pizarro 412 (Municipalidad), Telefax: 0051-044-294561 - e-mail: iperutrujillo@promperu.gob.pe

Ayacucho: Portal Municipal nº 48 - Plaza Mayor, Tel: 0051-066-818305 - e-mail :iperuayacucho@promperu.gob.pe  

Puno: Esquina Jr. Deustua con Jr. Lima - telefax: 0051-051-365.088 - e-mail: iperupuno@promperu.gob.pe

GYIK:

1. „Mennyire biztonságos Peru?”
Az általános biztonsági helyzet más latin-amerikai országokéhoz hasonló: fő elv, hogy tudni kell, melyik vidéket, kerületet ajánlatos elkerülni. Közbiztonság: Még a nagyobb városok legelegánsabb kerületeiben napközben is ajánlatos a fokozott körültekintés, nagyobb mennyiségű pénzt, útlevelünk eredeti példányát, a repülőjegyet és értéktárgyainkat lehetőleg hagyjuk a szálloda széfjében. Kirándulni, várost nézni, ügyet intézni mindenképpen csoportosan és megbízható helyi idegenvezetővel/ ismerőssel ajánlott. Fokozottan figyeljünk értékeinkre Lima, Cuzco, Arequipa történelmi városközpontjában és a tengerparton. Az ország szegényebb vidékein különösen elővigyázatosan legyünk a videókamera, nagyértékű fényképezőgép, sport- és kutató-felszerelés használatánál, továbbá ékszerek viseleténél.
 
2. „A kokatea kábítószer?”
A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak. Javasoljuk azonban, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.

3. „Magyarországgal interneten illetve telefonon célszerűbb a kapcsolatot tartani?”
Az internethálózat országszerte igen jól kiépült, pl. a fővárosban és a városokban szinte minden utcasarkon van Internet kávézó, amely rendkívül olcsón (kb. 3-4 perui sol/óra) és jól működik. Ugyanitt nemzetközi vonalas hívások (már internetvonalon is) is kezdeményezhetők, ill. fogadhatók.


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Hagynak kívánnivalót maguk után, de az állapotok nem kritikusak. Kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni. Dengue a főváros bizonyos szegénynegyedeiben, illetve az őserdő egyes részein előfordulhat, bár tömeges megbetegedés még nem volt. Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre – ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

Az országban az A (H1N1) vírus (sertésinfluenza) előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.minsa.gob.pe/portada/Especiales/2009/AH1N1/index.html

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.