letlts.jpg Biztonság

Nepál egésze utazás és az ottani tartózkodás szempontjából a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok térségek” kategóriájába tartozik.

A biztonsági kockázat változatlanul magas, továbbra is fennáll az esetleges erőszakos cselekmények lehetősége, turista látványosságok, külföldiek által látogatott műemlékek, szállodák is a támadások célpontjává válhatnak. Az ország egész területén lehetnek fegyveres támadások, politikai összecsapások, útlezárások és hirtelen kirobbanó, az ország egészét, így a légiközlekedést is megbénító sztrájkok.

Nepálban a természeti katasztrófák előfordulásának esélye meglehetősen magas, vidéki, távolabbi területekre való utazást megelőzően célszerű a helyi hatóságoknál érdeklődni.

A turisták által látogatott helyeken gyakoriak a kisebb értékű lopások, főként a repülőtereken, buszokon, szállodai szobákban. Nem ajánlatos egyedül sétálni, főként sötétedés után; gyakoriak az áramkimaradások.

Az ország déli részén fekvő Terai alföldön több felfegyverzett csoport működik különféle politikai és közönséges bűnöző szándékkal. A Külügyminisztérium javasolja elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást a Terai térségbe.

A túrázás csak szervezett csoporttal, megbízható vezető igénybevételével ajánlott. Külföldi állampolgárok leggyakrabban túrázás során, illetve kábítószerekkel összefüggésben válnak bűncselekmény áldozataivá. A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (a birtoklást is) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiség birtoklásáért is börtönbüntetés jár. 

 

Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is, be lehet nyújtani, érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. Vízum beszerezhető az érkezéskor akár a katmandui nemzetközi repülőtéren, akár a regionális bevándorlási hivatalokban. A vízum csak Nepál egyes területeire teszi lehetővé a beutazást. Erről és a vízumeljárás részleteiről a www.nepalembassy-germany.com honlapon tájékozódhat. A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a nepáli hatóságok szigorúan büntetik.

 

Nepal-Flag.png Tudnivalók az országról

A buddhizmus őshazájának tekintett ország 29 milliós lakosságának 80%-a hindu. Az országban egyébként ez volt az államvallás 2006 áprilisáig. A nepáli népcsoportok, vallási hovatartozásuktól függetlenül, mindkét nagy vallás szertartásai és ünnepeit megtartják.

Nepál jelentős belpolitikai átalakuláson megy keresztül. A hosszú idő óta tartó nepáli politikai válság közeljövőbeli konszolidációja az elmúlt két év meghatározó belpolitikai eseményei ellenére sem valószínűsíthető. Folyik az alkotmányozás (határidő: 2011. május 28.), többszöri próbálkozás után sikerült miniszterelnököt választani, de még mindig nagyfokú a pártok közötti bizalmatlanság. Folyamatban van a maoista fegyveresek nepáli hadseregbe történő integrálása, az UNMIN (a békefolyamatot felügyelő ENSZ misszió) tevékenysége az előzetes megállapodások értelmében 2011. január 15-én befejeződött. Nepálban állandósulni látszik a türelmetlenség a békefolyamat eredményeivel (főleg gazdasági téren) kapcsolatban.

A főbb donor-országok (Japán, UK, Németország) mellett az EU az egyik legjelentősebb donor Nepálban. Az EU hangsúlyozza, továbbra is kiáll a nepáli békefolyamat támogatása mellett. Ennek érdekében fenn kívánja tartani az intenzív párbeszédet a nepáli politikai pártokkal, ösztönözve őket a rugalmasabb hozzáállásra, ami szükséges lenne az annyira áhított kompromisszumok eléréséhez és egyben enyhítené a pártok közötti bizalmatlanságot is.

Időjárása a domborzati viszonyoknak megfelelően igen változó. Nepál öt éghajlati zónára osztható, nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található.

Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi. 

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Kolera megbetegedések előfordulnak Katmanduban és az ország egyes területein, főként a monszun időszakban. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források (víz, jég, nem főzött zöldségfélék, stb.) elkerülésére. Gyakran előfordulnak a magas tengerszint miatti megbetegedések. Dengue-láz, japán enchephalitis előfordul, de csak szórványosan. A magas hegyvidéken ritka a malária, az alacsonyabb terülteken a megfelelő óvintézkedéseket kell tenni.

Általában javasolt, hogy az utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek, különös tekintettel a megfelelő kiegészítő biztosításokra a Nepálban tervezett tevékenység/ek/re.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.