A Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján a következőket közli:

I. Nem javasolja az utazást az alábbi országokba és térségekbe (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek)

(The Ministry of Foreign Affairs and Trade does not recommend the travel to the following countries and regions)

Afganisztán
Algéria - az ország teljes déli része (Bechar, Tindouf, Ardar, Tamanrasset, Illizi wilayák /megyék/ területe), valamint a líbiai és tunéziai határ mellett Tebessa-tól délre 50 km-es sávban fekvő,és a tunéziai határ melletti 50 km-es sávban fekvő területek, továbbá az Algírtól keletre található Boumerd ès, Bouira és Tizi Ouzou wilayák /megyék/ területe
Bissau-Guinea
Burkina Faso
Burundi
Csád (a líbiai, nigériai, nigeri és a közép-afrikai köztársasági határvonal 30 km-es körzetén belül; Sila, Ouaddi, Wadi Fira, Ennedi, Borkou és Tibesti régiókba; Faya Largeau várostól 30 km-re északra eső területekre)
Dél-Szudán
Dzsibuti Eritreával és Szomáliával határos területei
Egyiptom - Sínai-félsziget északi és középső része
Elefántcsontpart
Eritrea
Etiópia (az eritreai, a szomáliai, a szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezete, valamint Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területei (Fik, Degehabur, Gode, Korahe és Warder)
Észak-Korea (KNDK)
Fülöp-szigeteknek Mindanao szigete és az azt körülvevő szigetvilág
Georgia (Grúzia) szakadár területei (Abházia és Dél-Oszétia), valamint ezen adminisztratív határok melletti 5 - 10 km- es sáv
Guinea
Haiti
Indiában Jammu és Kashmir állam, Ladakh kivételével, valamint a keleti és északkeleti államok (különösen Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Arunachal Pradesh) és az indiai-pakisztáni határvidék teljes hosszában.
Irak
Irán keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részei; kurd területek (török és iraki határvidék); a jelenlegi iraki helyzet miatt az iraki határ teljes szakasza, katonai szempontból érzékeny területek (Bandar Abbas, Bushehr, illetve minden katonai létesítmény környéke)
Japán – Fukushima prefektúrában található Namie, Futaba, Ōkuma és Tomioka települések területét, valamint a Fukushima Dai-ichi atomerőmű közvetlen környezetében található területet
Jemen
Kenyában a szudáni, etiópiai és szomáliai határvidék, Nairobi nyomornegyedei (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh), valamint a teljes partszakasz
Kongói Demokratikus Köztársaság
Koszovóban az észak-koszovói területek
Közép-Afrika
Libanon (palesztin menekülttáborok, Dél-libanoni határtérség, az ország Litani folyótól délre eső területei, szír-libanoni határtérség, Bekaa völgy, Észak-Libanon: Akkar regió, Dél-Bejrút, Dahiye negyed)
Libéria
Líbia
Madagaszkár
Mali
Mauritánia (Keleti és északi tartományok: Tiris Zemmour, Adrar, Tagant és Hodh el Chargui, a nyugati tartományok közül Dakhlet-Nouadhibou és Inchiri)
Mianmar (Chin állam, Sagaing Területe, illetve Mon, Kayin, Kayah, Kachin és Shan államok - Shan államban Inle Lake turista célpont kivételével)
Nepál
Niger
Pakisztánban: Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területe (Azad Jammu és Kashmir), Khyber / Pakhtunkhwa tartomány (korábbi Északnyugati Határtartomány, NWFP) és fővárosa Pesavár (Peshawar), Szövetségi Irányítású Törzsi Területek (FATA), Gilgit-Baltisztán (Gilgit-Baltistan, korábban Északi Területek – Northern Areas), Beludzsisztán (Baluchistan) tartomány és fővárosa Kvetta (Quetta), Dél-Pandzsáb (Punjab tartomány déli része), Karacsi (Karachi) nagyváros külső kerületei.
Palesztin Nemzeti Hatóságnak a Gázai övezeti része
Ruanda
Sierra Leone
Szíria
Szomália
Szudán
Uganda északi- és északkeleti része, valamint a kongói határ térsége
Zimbabwe

II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek 
(Countries and regions with higher security risk)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy az alább felsorolt országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre. Ezt járványveszély, háborús, illetve polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye vagy más rendkívüli körülmény indokolhatja. Ilyen lehet pl., hogy a konzuli szolgálat a magyar állampolgárok konzuli védelmét valamely okból egyáltalán nem vagy csak rendkívüli nehézségek árán képes az adott országban ellátni. Előfordulhat az is, hogy valamely állam hatóságai az állam egész területére vagy meghatározott részére beutazási korlátozást rendelnek el. E körülményeket a Konzuli Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri, s elhárulásukról megfelelő tájékoztatást ad.

Kérjük, hogy utazása előtt részletesen tájékozódjon a célország viszonyairól. Kérdései esetén hívja a Külgazdasági és Külügyminisztérium központi telefonszámát: 458 1000.

Az egyes országokra, régiókra vonatkozó figyelmeztetés részletesebb indokait az adott országra vonatkozó utazási tanácsoknál olvashatja. Járványügyi helyzetben javasoljuk az ÁNTSZ honlapjának megtekintésétwww.antsz.hu is. Nemzetközi oltásokkal kapcsolatos információ az Országos Epidemiológiai Központtól szerezhető be (www.oek.hu, tel.: 336-76-83).
Algéria I. kategóriába nem tartozó egyéb területei
Angola
Azerbajdzsán: az Örményország ellenőrzése alatt álló Hegyi-Karabah (Nagorno-Karabah) terület
Bahrein
Bangladesben Chittagong és vidéke
Belize
Benin
Bolívia
Comore-szigetek
Csád (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Dél-Afrika
Dzsibuti (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Ecuadorban Sucumbios tartomány, illetve az ország Kolumbiával határos vidéke
Egyiptom  teljes területe (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
El Salvador
Etiópia (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Fidzsi-szigetek
Fülöp-szigetek (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Gambia
Georgia (Grúzia), (kivéve az „I. Utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Guatemala
Guayana
Honduras
Indiában Bihar, Jharkland, Chattisgarh, Nyugat-Bengál és Orissa állam
Indonéziában Aceh, Közép-Celebesz, helyi nevén Sulawesi (különösen Palu, Poso, Tentena térsége), Maluku (különösen Ambon térsége), valamint Pápua, Nyugat-Pápua
Irán (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Izrael és a Golán fennsík
Japán - A Fukushima Dai-ichi atomerőmű körülbelül 20 kilométeres körzetébe eső területek
Kambodzsa - Preah Vihear templom környéke, Preah Vihear és Oddar Meanchey tartományok kambodzsai-thai határövezete
Kamerun
Kelet-Timor
Kenya (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek) 
Kirgizisztánban a Fergana medence és környéke - kirgiz-tadzsik-üzbég hármas határ
Kína Xinjiang tartománya (Ujgur Autonóm Terület)
Kolumbia
Kongói Köztársaság
Koszovó (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó északi területek)
Laosz
Libanon  (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Macedónia (Koszovóval határos nyugati, észak-nyugati rész: Skopska Crna Gora hegyvidék Kumanovo és Szkopje közötti régió, valamint a Tetovo-tól északra elhelyezkedő, Shar röghegység által határolt tájegység)
Maldív-szigetek fővárosa, Malé
Mexikó
Mauritánia (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó északi területek)
Mianmar (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Nicaragua
Niger (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó északi területek)
Oroszország (Csecsenföld, valamint az észak-kaukázusi régió köztársaságai és megyéi)
Örményország
Pakisztán (kivéve az „I. Utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Palesztin Nemzeti Hatóság területéből Ciszjordánia (Gáza az „I. Utazásra nem javasolt” kategóriába tartozik)
Pápua Új-Guinea
Paraguay
Szaúd-Arábia
Szenegál
Szerbiában a Koszovóval határos területek
Tádzsikisztánban a Fergana-medence és környéke – tadzsik-üzbég-kirgiz hármas határ
Tanzánia
Thaiföld legdélebbi tartományai: Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun
Togo
Törökország
Tunézia
Türkmenisztán
Uganda (kivéve az „I. Utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó országrészek)
Ukrajna
Üzbegisztánban a Fergana-medence és környéke - tadzsik-üzbég-kirgiz hármas határ
Venezuela
Zambia

Terrorizmussal, terrorfenyegetettséggel kapcsolatos általános figyelmeztetés

A terrorfenyegetettség – az egyes konfliktusok változó intenzitása mellett – világszerte továbbra is jelentős. A szélsőséges ideológiák fennmaradása - és több helyütt térnyerése –, bizonyos csoportok, és főként a fiatalság körében tapasztalható radikalizáció az erőszakos cselekedeteknek olyan megnyilvánulásaihoz vezet, amelyek nem csak a konfliktusok résztvevőire, hanem a polgári lakosságra, a turistákra, a külföldi munkavállalókra nézve is reális veszélyt jelentenek. A mozgatóerők rendkívül sokrétűek, vallási-ideológiai okoktól kezdve a gazdasági-szociális tényezőkön át az egyéni sérelmekig bezárólag akadhatnak olyan „érvek”, amelyek terrorista cselekmények elkövetésére indíttathatnak személyeket. A terrorista cselekmények sajátossága, hogy nem hagyományos harcászati célpontok ellen, hanem védtelen személyek, polgári intézményi struktúrák ellen irányulnak. Különösen nagy az ilyen erőszakos cselekmények veszélye az akut válsággócokban (a Közel- és Közép-Kelet, Afganisztán, Pakisztán, Észak- és Fekete-Afrika bizonyos térségeiben), de olyan övezetek/intézmények is célpontok lehetnek, ahol a terrorcselekmények figyelemfelkeltő hatása különösen nagy. Ez utóbbiakhoz sorolhatók a nyugati országokban történt - számos emberáldozatot követelő és a nemzetközi sajtóban kiemelt figyelmet kapó – merényletek. Viszonylag új fejleménynek tekinthetők a fejlett országokban – főként a bevándorlók körében – terjedő szélsőségesen radikális eszmék, amelyek terrorista cselekmények elkövetését indukálhatják.

A globális terrorfenyegetettség változatlan. Különösen azokban a térségekben lehet számolni terrorveszéllyel:

  • amelyek a múltban is terrorcselekmények célpontjai voltak,
  • ahol polgárháborús állapotok uralkodnak,
  • ahol katonai műveletek folynak,
  • ahol a terroristák a helyi lakosság támogatását élvezik.

A terrortámadások kiemelt célpontjainak számítanak a jelképértékkel bíró helyek, épületek, vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, közúti-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra, turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek