letlts.jpg Biztonság

 

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Általánosságban elmondható, hogy az ország bizonyos részein: Yucatán – félsziget üdülőhelyei, Riviera Nayarit, Puerto Escondido, Oaxaca, Chiapas és Baja California Sur államokban az általános elővigyázatosság elegendő és főként vagyoni elleni bűncselekmények megelőzésére van szükség.
Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan, Guerrero és Nuevo León államokba a szervezett bűnözés és a rossz belbiztonsági helyzet miatt nem javasoljuk a turista célú beutazást.

Fokozódó biztonsági kockázatok

Bűnözés
Mexikóban az utóbbi években jelentősen romlott a közbiztonság, szinte az egész ország területén fokozódó biztonsági kockázatokkal kell számolni. A turisták által frekventáltan látogatott helyeken egyre gyakoribb a sérelmükre elkövetett lopás, rablás. Lehetőség szerint csak annyi készpénzt tartson egy turista magánál, amennyit elkölteni szándékozik. Ha tehetik, a szálloda által hívott vagy ajánlott taxi szolgáltatását vegye igénybe, és ne az utcán szólítson le taxikat. Az utcán leállított taxik sofőrjeinek nagy része ugyanis összejátszhat a különböző szervezett bandákkal vagy maga rabolja ki az utast. Két módszerük ismert. A taxi ajtaját nem lehet bezárni, és a megbeszélt helyen beszállnak a kocsiba a bandatagok, és kirabolják az utasokat. A másik, hogy a taxis elhagyott helyre viszi az utasokat, ahol kirabolja, majd otthagyja őket.

A Mexikóba utazó magyar turisták figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy az országban történő utazásuk–mozgásaik során fokozott óvatossággal és figyelemmel legyenek mobiltelefonjaik használatát illetően. Rövid idejű használatra se adják át a készülékeiket. Az elérhetőségüket pedig lehetőség szerint ne adják meg olyan idegeneknek, akikkel még nincs bizalmi jellegű kapcsolatuk. Ne hagyják őrizetlenül sem a tengerparton, sem gépkocsikban személyes értéktárgyaikat, sem mobil–telefonjukat. Sajnálatos módon a rendőrségi statisztikák is elismerik, hogy az elmúlt egy-másfél évben országos szinten a legjobban a mobiltelefonokról indított zsaroló, fenyegető vagy éppen a hozzátartozók elrablását bejelentő – Mexikóban is bűnténynek számító – telefonhívások szaporodtak el.

Az útlevelekről még elindulás előtt készített fénymásolattal a napi mozgásaik közben az úti okmányuk ellopásának vagy elvesztésének kockázatát csökkenthetik, amennyiben a hivatalos úti okmányaikat szálláshelyükön biztonsággal el tudják helyezni.

Ne vigyenek magukkal arany ékszert, ne hordjanak márkás ruhaneműt, cipőket, drága karórát. Általában ne viseljenek feltűnő ruhadarabokat.

Bérelt kocsikban mindig zárt ajtókkal utazzanak. Ne hagyjanak a kocsiban értékeket, úti okmányokat, még 5 percre sem. Előfordul, hogy már a bérlés pillanatától követik a turistákat és csak az alkalmas pillanatra várnak, ami sajnos gyakran be is következik. Amennyiben balesetet okoznak, kérjék, hogy a rendőrségről hívják fel a nagykövetséget, illetve a régióban található legközelebbi magyar tiszteletbeli konzult. Országúton ne álljanak meg másoknak segíteni. Előfordul, hogy balesetnek álcázott eseményhez állítják meg a gyanútlan vezetőt és közben kirabolják, sőt a kocsiját is elvihetik.

Fegyveres rablás esetén ne tanúsítsanak ellenállást, ne kövessék ösztöneinket. Fegyelmezetten, “udvariasan” adjuk át a kocsit és az egyéb értékeket. Ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mert ezt könnyen félreértelmezhetik (és sajnos, amint azt az eddigi tapasztalatok mutatták, akinél fegyver van, az Mexikóban legtöbbször használja is).

Amennyiben bekövetkezik olyan sajnálatos esemény, hogy kirabolják a turistát, vagy okmányait elviszik, vagy elvesztenek valamilyen személyes dokumentumot, minden esetben ragaszkodjanak a rendőrségi jegyzőkönyv felvételéhez, amit a legközelebbi rendőrőrsön tehetnek meg. Okmányaik elvesztéséről tájékoztassák a nagykövetség konzuli szolgálatát (maximum 3 munkanapon belül). Papírjaik pótlására haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket a legközelebbi külképviseleten. Az ország területén érvényes úti okmányok nélkül nem tartózkodhatnak, mert ez a mexikói idegenrendészeti törvényekbe ütközik!

Szigorított ellenőrzések a fővárosi és más nemzetközi repülőtereken
A fővárosi nemzetközi repülőtér mindkét termináljában (belül és kívül is) - a 2010. közepétől bevezetett szigorítások vannak továbbra is érvényben. Ennek keretében a mai napig fenntartják a fokozott ellenőrzést, a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása, illetve a szervezett bűnözés elemeinek kiszűrése céljából.

Az érkező utasokat egyrészt már a repülőgépből történő kilépéskor, illetve poggyász átvételekor is szúrópróbaszerűen, néha kábítószert kutató kutyák kíséretében ellenőrizhetik.

A kézi poggyászokat fokozott, átvilágításos ellenőrzés alá vonták. Az érkezéskor ellenőrzéseket végző biztonsági emberek spanyol és/vagy angol nyelven kérdéseket tesznek fel a beutazások céljára, időtartamára és a tervezett tartózkodási helyre vonatkozóan.

Elutazáskor a poggyászokat szigorú, tételes vizsgálatnak vetik alá. A kézi csomagok tartalmát, különösen a gyógyszereket és krémeket, az egészségügyi felszereléseket vegyi vizsgálattal is ellenőrizhetik, szintén szúrópróbaszerűen. Ennek megfelelően, javasolt az ország nemzetközi repterein az indulás előtt legalább 3 órával hamarabb történő megjelenés.

Cancúnban, az egyik legforgalmasabb mexikói üdülőhely nemzetközi repülőterén nagy hatósági készültség (de, kevesebb szakértelemmel párosulva) okozhatja turistáink kényszerű „fennakadását”, a kiléptetési - vámrendészeti eljárások során. Fontos információ a turista szezonban megnövekedett számban ide látogató magyar állampolgárok figyelmébe: a tengerparton a korallok gyűjtése nem megengedett! – A helyi hatóságok szabálysértési –, és/vagy büntetőeljárást is kezdeményezhetnek, ha a magyar turisták nem tartják be a (csak a legritkább esetben nyilvánosan is megjelenített vagy feltüntetett) helyi törvényi és környezetvédelmi rendelkezéseket!

Mexikóban, magyar állampolgárt is veszélyeztető bűncselekmény – túszszedés, terrortámadás, vagy szervezett bűnöző csoportok támadása – nem fordult elő az elmúlt években.
A fokozódó biztonsági kockázatok miatt a külföldi állampolgárok személyi- és vagyonbiztonsága azonban, egyre fokozottabb veszélyeknek van kitéve. A fentiekre tekintettel fokozottan ügyeljenek értékeikre, pénzeszközeikre, dokumentumaikra. Kerüljék a zsúfolt éjszakai szórakozóhelyeket, a tömegdemonstrációkat. Késő este, illetve éjszaka – lehetőség szerint – kerüljék, hogy egyedül sétáljanak még a nagyvárosok utcáin is. Gépkocsival történő közlekedés során a főbb közlekedési bekötőutakon és az autópályákon (vidéken), de a nagyobb városokban (Mexikóváros, Guadalajara, Monterrey, Chihuahua, Veracruz, Acapulco, stb.) lévő úthálózatokon is, inkább kísérettel utazzanak.

Általános, fokozott óvatosság és körültekintés szükséges a mexikói utazások során. 


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Új törvény – új rendelkezések az idegen– és határrendészet gyakorlatában, Mexikóban

Magyar állampolgár a kiindulási országtól függetlenül, turizmus, tranzitálás, valamint üzleti tárgyalás céljából 180 napig vízum nélkül léphet be, és tartózkodhat Mexikóban. A belépéskor a migrációs hatóságok formanyomtatványt töltetnek ki a beutazóval.

A mexikói idegen- és határrendészeti szabályozásban, a 2012. november 9-én hatályossá és a végrehajtási utasítás részeként, ez év február 1-től "élessé" vált ügyekben, az Országos Bevándorlásügyi Hivatal az alábbi, aktualizált információkat adta közre: 

1.) A vízummentes, turistaútra érkező harmadik országbeli állampolgárok beutazási engedélyének, és az engedélyezhető 180 napos tartózkodásuknak a feltétele a mexikói határokon: 

a.) legalább az első időszakra vonatkozó hotelfoglalás, vagy meghívólevél felmutatása;

b.) oda- vissza útra megváltott repülőjegy;

c.) azok számára, akik az engedélyezhető maximális 180 napos mexikói tartózkodási lehetőségnél korábbi időpontban lejáró magánútlevéllel rendelkeznek (de, a fenti, a. és b. feltételeket teljesítik), a beléptetés engedélyezésre kerül, de természetesen, csak az útlevelük érvényességi idején belüli időpontig.  

Ezek hiányában, vagyis, amennyiben a fenti minimális feltételeknek egy utazó nem tud eleget tenni, tőle megtagadhatják a belépése engedélyezését a mexikói határokon! 

Javasoljuk, hogy a magyar magánútlevél, a mexikói beutazás tervezett időpontjától még legalább 1 évig érvényes legyen.

A/ Az első 180 napos, vízummentes turista-tartózkodás tetszőleges időpontban megszakítható, és az országból történt igazolt kilépés (azaz, a határon történt ki- és újabb beléptetéskor, a bepecsételés) után, ismét kezdődhet egy újabb 180 napos időszak. Ennél több, azaz kétszeri, turista-tartózkodásra jogosító, összesen, max. 360 napos tartózkodásnál többre nem nyújt lehetőségét az új mexikói szabályozás.

B/ Kivételes esetekben - akár az első 180 napos, akár a második 180 napos turista–tartózkodás idején - a Bevándorlásügyi Hivatal jogosult lehet annak a kérelemnek a vizsgálatával foglalkozni, amelyet magyar (vagy más, EU-s) állampolgárok a turista „migrációs státuszuk”-nak, az időlegesen megváltozott körülményeikre hivatkozással (házasságkötési szándék, vagy munkaszerződés és/ vagy FM2 kiváltásának alaposan indokolható esetei), hivatalos dokumentumokkal is igazolható formában fennállnak.

Megjegyzés: A Mexikóban működő magyar nagykövetség, illetve a TB konzulátusok sem illetékesek az országba turistaként, de később, a státuszuk megváltoztatásában érdekelt (vagy ekként gondolkodó) magyar állampolgárok tartózkodási engedélyének intézésében.


Mexico.png Tudnivalók az országról

Terület (km2): 1.972.550 
Lakosság száma: 113 423 047 (2010). A népességnövekedés: 1,1 % (2011 – becslés)
Főváros: Mexikóváros 
Államforma: szövetségi köztársaság
Diplomáciai kapcsolatok szintje: nagyköveti
Diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja: A II. világháború folyamán megszakadt diplomáciai kapcsolatokat 1974. május 14-én állítottuk helyre nagyköveti szinten, jelenleg Mexikóvárosban magyar, Budapesten pedig mexikói nagykövetség működik.

Közlekedés
Mexikóban a távolsági közlekedést belföldi repülőjáratok kiterjedt hálózatán keresztül és távolsági autóbuszjáratok útján bonyolítják. A vasúthálózat gyér, és a vonalak nagy részét kizárólag teherszállításra használják. Minden nagyobb városban van buszpályaudvar. A szolgáltatást magáncégek nyújtják, melyek a repülőtérhez hasonlóan irodákkal vannak jelen a pályaudvarokon, ahol a menetjegyek beszerezhetőek. Mexikóváros nemzetközi repülőterétől a közeli nagyobb városokba (Cuernavaca, Pachuca, Puebla, Querétaro, Toluca, stb.) indulnak távolsági járatok. A repülőtéren taxiállomás, (a közelében) metróállomás és autóbérléssel foglalkozó ügynökségek is találhatóak.

A fővárosban a helyi közlekedés autóbusszal, metróval és taxival történik. Az autóbusz olcsó, de kényelmetlen és zsúfolt. A buszt gyakorlatilag bárhol le lehet inteni, és a sofőrtől ugyanígy szinte bárhol kérhető, hogy álljon meg. Az autóbusz útvonalát a szélvédő mögé elhelyezett tábla mutatja, mely az útvonal által érintett fontosabb megállóhelyek, metróállomások nevét tartalmazza. Jegy, bérlet nincs, a viteldíjat a sofőrnek kell fizetni. A taxik közül, amelyiknek nincs taxiórája ajánlatos beszálláskor megalkudni a sofőrrel a viteldíjat illetően. Mexikóváros metróhálózata jó és olcsó. A kilenc vonal és a hozzájuk kapcsolódó két metró-vasút (Linea A és B), illetve a felszíni metró (tren ligero) gyakorlatilag behálózzák az egész várost. Egyes vonalakon, a csúcsforgalom idején (a reggeli és a késő délutáni órák) a férfiak, illetve a nők és a gyerekek külön vagonokban utaznak.

Fontosabb utazási információk és tanácsok
Mexikóban az orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, ezért utazásunk előtt mindenképpen kössünk biztosítást.

Állampolgárainknak lehetősége van a magyarországi mobiltelefon-készülékek használatára mexikói tartózkodásuk alkalmával, ha a telefon 1900 MHz-es. A mexikói lefedettség még nem teljes az egész országban, de a jelentősebb városokban és üdülési körzetekben van vételi lehetőség.

Mexikóban a gépkocsi-közlekedés általában az Európában megszokott szabályok alapján történik. Jelentős különbség, hogy a körforgalomban lévő autósnak többször elsőbbséget kell adni a körforgalomba becsatlakozó másik útról érkezőnek. A közlekedési morál rossz, gyakori a szabálytalan előzés, sávváltás irányjelzés nélkül, a pirosban való áthaladás stb. A gépjárművek műszaki állapota általában jó, bár gyakran látni kifejezetten rossz állapotú autókat is. A közlekedési bírságok 200 és 500 peso közötti összegek lehetnek hivatalosan kisebb szabálysértések esetében. Ugyanakkor ezt nagyban módosíthatja a rendőri körökben még mindig nagymértékű korrupció. A jelenleg hatályos mexikói törvények nagyon szigorúan kezelik az ittas vezetés kérdését. A gyakori közúti ellenőrzések során jelentős pénzbírságok (1000 és 3000 peso között), valamint az intézkedő rendőri feljelentéssel egyidőben a gépkocsi ideiglenes leállítására is sor kerülhet. A parkolás a túlzsúfolt városokban komoly problémát jelent. Lehetőség szerint parkoljunk parkolóházban vagy erre a célra szolgáló telken. A parkolóhelyet Mexikóban nagy „E”betűvel jelzik. Amennyiben az utcán hagyjuk a bezárt autót, és a helyszínen másokkal együtt nekünk is felajánlják, hogy vigyáznak rá, ezt a szolgáltatást fogadjuk el, és távozáskor adjunk néhány pesót a kocsinkra vigyázó személynek.

Mexikó éghajlatát a terület földrajzi elhelyezkedése határozza meg. A két óceán partján és azok közelében - leszámítva a Csendes-óceán északnyugati partvidékét, amely félsivatagos terület - trópusi az éghajlat, száraz (október-május) és esős évszakkal (május-október). A karibi partvidéken nagyjából az esős évszakkal esik egybe a hurrikánszezon. Az ország belsejében lévő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat, amely Mexikóvárostól északnyugat felé haladva fokozatosan sztyeppés, félsivatagos területté alakul át az ottani klimatikus viszonyok következtében. Chihuahua, Coahuila, Durango és Zacatecas államok tengertől távoli, hegyvidéki vagy sivatagi tájain a fagy sem, sőt a fagypontalatti -10, -15 fok sem ritka a téli hónapokban.

Mexikóban széles körben gyakorolhatóak a különféle extrém szárazföldi és vízi sportok. A tengerparti üdülőhelyeken lehetőség van jetski bérlésre (általában semmilyen igazolvány nem szükséges hozzá), vízisíelésre, búvárkodásra. A szárazföldön pedig igen elterjedt a quadok bérlése is.

Természeti, egyéb katasztrófák
Mexikó nagy része földrengésveszélyes zóna, a Karib-tenger vidéke pedig a hurrikánok által érintett övezetben fekszik. A hurrikánszezon júniustól november végéig tart. Ebben az időszakban bármikor kialakulhat olyan trópusi vihar, illetve hurrikán, mely a Karib-tenger partján lévő üdülőhelyeket (Cancún, Isla de las Mujeres, Cozumel, Playa del Carmen, Riviera Maya, stb.), valamint Campeche, Quintana Roo, Tabasco, Tamaulipas, Veracruz, Yucatán államok területét érinti. Amennyiben hurrikánszezonban szándékozzuk felkeresni az említett területeket, az utazások előtt ajánlott tájékozódni a várható időjárást illetően akár még indulás előtt is.

Mexikó alkotmánya szerint laikus ország, de a lakosság nagy része mélyen vallásos. A munkaszüneti napok leginkább a mexikói történelem nagy eseményeihez kapcsolódnak, illetve a nemzetközi ünnepnapokhoz igazodnak.

Fentieken kívül számtalan vallási ünnep létezik Mexikóban (ezek közül kiemelkedik december 12-e, a Guadalupei Szűz, Mexikó védőszentjének napja), amelyek ugyan nem számítanak hivatalos, országos munkaszüneti napnak. Mivel azonban nagy tömegeket mozgatnak meg, fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben a fővárosban és vidéken egyaránt.

Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. A mexikói repülőtéri hatóságok a szigorú amerikai biztonsági sztenderdeket alkalmazzák felszállás előtt, ezért ajánlott minimum három órával az utazás előtt a csomagfeladást elindítani.

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az esős időszakban, több közép-amerikai országban nagy számú megbetegedések fordulnak elő, és sok helyről járványgócokat is jelentenek, a moszkitók ( szúnyogok) által terjesztett, és az említett zónákban kialakult DENGIE-Láz megbetegedések következtében.

A Karib-tengeri országokba, a közép–amerikai térségbe készülők figyelmét arra kell felhívni, hogy az esős időszakban utazni szándékozók, mind Mexikó Yucatán–félszigeti részére, mind Honduras, Guatemala, Costa Rica, Belize, El Salvador, főként tengerpartok mentén lévő településeire vonatkozóan, a megelőző–védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

Kérjék ki a hazai ÁNTSZ-szakorvosok véleményét, különösen az említett régiókba kis gyermekkel utazást tervezők, vagy immun-betegségben a közelmúltban átesett, de az esős időszakban utazást szervezők esetében is.

Az országban az alábbi betegségekkel lehet számolni
Hastífusz; Hepatitis A; Hepatitis B; Veszettség; Influenza (H1N1), Malária (Yucatán–félsziget, Mexikói–öböl egyes déli részei, Gutemala határához közeli trópusi esőerdők).

Egyéb, gyakrabban előforduló fertőző betegségek
Leishmaniosis, West Nile vírus, Dengue -láz 

Javasolt védőoltások (nem fontossági rendben, hanem betűrendben) vagy gyógyszerek:

Védőoltások: Hastífusz ellen, Hepatitis A ellen, Hepatitis B ellen, Veszettség ellen, Tetanusz (diftéria)T.

Gyógyszerek: Malária ellen.

A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Kötelező oltás NINCS, nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges Mexikóban!

Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, illetve azzal is, hogy minden országban más-más egészségügyi veszély fenyeget.

Érdemes minden esetben a hazai egészségügyi szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során.

A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (pl. hepatitis, meningitis, tífusz stb. ellen). 

Utoljára módosítva: 2015. 11. 13.