letlts.jpg Biztonság

A Borneó szigetén található Sabah államban több halálos áldozatot követeltek a tavalyi év során a Fülöp-szigetek déli részéről behatoló fegyveresek és a helyiek közötti összecsapások. Javasoljuk, mielőtt a területre utaznak, tájékozódjanak és utazásuk során legyenek körültekintőek. 

Malajzia közbiztonsága alapvetően kielégítő, ugyanakkor a rendőri szervek tájékoztatása szerint növekszik a bűncselekmények száma. Az országban fejlett a motorizáció. A gépjárművek nagy száma mellett – a jó infrastruktúra ellenére – magas a közlekedési balesetek száma, s azon belül a halálos sérülések aránya. A fővárosban és más, turisták által frekventáltabban látogatott területeken gyakoriak a motorbiciklis rablások, amelyek során az áldozatok komolyabb sérüléseket szerezhetnek. Nem ritkák a halállesettel végződő rablások sem. Továbbra is jelentős mértékű a hitelkártya hamisítás, valamint a bank-automaták manipulálása. A taxik használata elsősorban nappal ajánlatos és érdemes odafigyelni, hogy a taxaméter mindig legyen bekapcsolva. Azt javasoljuk, hogy nők, egyedül, este ne üljenek taxiba.

Felhívjuk a Malajziában tartózkodó, illetve oda utazni szándékozó magyar állampolgárokat, hogy nevük, utazási időpontjuk, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat, illetve a nagykövetség honlapján, annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Magyar állampolgárok legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Malajzia területén. Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

 

malaysia.png Tudnivalók az országról

Közlekedés
Az országban balra tartás van. A gépjárművek nagy száma miatt a közlekedés általánosságban kaotikus, vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, ill. bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. 

Klíma
Az ország klímája trópusi, száraz és esős évszakok váltják egymást.  

Készpénz, fizetés
Malajzia hivatalos pénzneme a ringgit (1 ringgit megközelítőleg 70 forint).


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Malajzia egyenlítői égövi fekvése miatt az utazóknak valamennyi ázsiai trópusi betegség, elsősorban a malária, hastífusz és a hepatitisz elleni védekezésre ajánlatos felkészülniük. A turisták által leginkább látogatott övezetekben a higiénés viszonyok megfelelőek. Az ország egyes elmaradottabb területein továbbra is gondot okoz a malária. A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas.

Felhívjuk a Malajziába utazók figyelmét, hogy az országban a dengue-lázas megbetegedés állandóan létező kockázat. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külterületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Malajziai tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről. 

Utoljára módosítva: 2014. 02. 06.