letlts.jpg Biztonság

Felhívjuk a Kubába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kubai polgári védelmi hatóságok „riasztási állapotot” hirdettek a szigetország Pinar Del Río tartományában az elmúlt napok nagy esőzései miatt. A hatóságok előrejelzése szerint várhatóan június 13-ig folyamatos esőre lehet számítani az említett tartományban, amelynek következtében fel kell készülni a folyók, patakok áradására is. A polgári védelmi erők megkezdték a felkészülést a polgárok, valamint javaik mentésére, illetve amennyiben szükséges, kitelepítést rendelnek el. Az erős esőzések átterjedhetnek az ország nyugati részéből a központi és keleti területekre is. Eddig egy településsel szakadt meg a hatóságok kapcsolata a rossz időjárási viszonyok miatt.

A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét, arra, hogy értékeikre, úti okmányaikra, fokozottan ügyeljenek. Az elmúlt fél évben az Európai Unióból érkezett turisták sérelmére többször követtek el rablást, melynek során a személyes értékeiket (fényképezőgép, mobiltelefon, készpénz), valamint úti okmányaikat erőszakkal eltulajdonították (ki és letépték vállukról hátizsákjaikat, övtáskáikat).

Pénzt csak bankokban és hivatalos pénzváltókban (CADECA) váltsanak, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott! Turisták sajnálatos módon gyakran esnek áldozatul az utcai pénzváltók manipulációinak.

Praktikus tanácsok:
Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek;

Semmi esetre sem tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt (a bűnözők a gyengébbik nemet szemelik ki sokszor, hiszen tőlük könnyebb eltulajdonítani az értékeket);

Lehetőleg csak minimális vagy az adott programhoz szükséges kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek, főleg ha ez nagy részben gyalog történik;

Javasolt, hogy szálláshelyeiket is körültekintően válasszák meg, fokozottan ügyelni kell a magánszállások, "casa particularok" esetében, hogy csak megbízható szállásadónál foglaljanak szobát.

Vidékre, bérelt gépjárművel történő utazás esetén stopposokat ne vegyenek fel;

Éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek;

Éjszaka lehetőleg kerüljék a kivilágítatlan, néptelen utcákat melyek fokozott veszélyt jelenthetnek.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, rabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára - érvényes biztosítás esetén - kártérítés céljából be lehet nyújtani. Felhívjuk a Kubába utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. A fogva tartás több napig is eltarthat, ez alatt az ellátást a fogva tartottnak kell fizetnie. Erről a nagykövetségeket általában csak utólag értesítik, látogatást nem engedélyeznek.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy útlevél elvesztése esetén először a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot. Célszerűnek tartjuk, ha rendelkeznek egy fénymásolattal az útlevélről, mert ez esetben az útlevelet a szállodában lehet hagyni biztonságos helyen, míg a másolatot magunknál tartani. 


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Vízummegállapodások 
2001. október 1-jétől magyar állampolgár csak érvényes vízum vagy turistakártya (Tarjeta de turista) birtokában utazhat be Kubába. Vízumot a Kubai Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, turistakártyát szintén ott, vagy a néhány utazási irodában lehet beszerezni. Néhány légitársaság (pl. Jetairfly, Air Canada) díjmentesen biztosít utasainak turistakártyát, érdemes erről informálódni. Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását.

Kiutazáskor repülőtéri illetéket kell fizetni valamennyi, nemzetközi járatot igénybe vevő utasnak. Ennek díja jelenleg 25,- CUC/fő. (2012. február)

A vízumelőírásokról Kuba budapesti nagykövetségének honlapján (www.embacuba.hu) a Konzulátus, Vízumkérelem, Vízumkérőlap, Turista kártya menüpontok alatt találhat az érdeklődő információkat.

Új vámszabályok bevezetése Kubában
A Kubába látogató turisták a légitársaságok által engedélyezett mennyiségű (25kg) magánhasználati cikkeket hozhatnak magukkal vámmentesen. Amennyiben a csomag összsúlya a megengedett határt meghaladja, 51 USD értékig vámmentesen hozhatják azt be. 51 USD megfelelő érték felett egészen 501 USD-ig a vámdíj összege az áru értékének 100%-a, 501 USD-tól 1000 USD-ig pedig az áru értékének 200%-a.

A vám- és adómentesség feltétele, hogy a behozatal alkalmi jellegű legyen (olyan behozatal, amely ésszerű időn belül nem egy sorozat részeként valósul meg), és kizárólag az utas vagy annak családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből áll, és amelyek jellege és mennyisége nem lehet olyan, ami kereskedelmi célú behozatalra utal.

Magánhasználati cikkek általánosságban: a személyes használatú ékszerek és ruházati cikkek, szépségápolási cikkek, személyenként egy darab mobiltelefon, egy darab videokamera vagy fényképezőgép, egy darab MP3 vagy MP4 készülék, egy darab laptop. Gyógyszerek tekintetében az utazás időtartamára szükséges mennyiségű orvosi terméket az ország területére be lehet hozni, amennyiben az utazó nagyobb mennyiségű gyógyszer napi fogyasztására kényszerül, érdemes orvosi igazolást hoznia magával.

Csomag küldése esetén - mindegy, hogy légi, tengeri, postai úton vagy futárszolgálat révén jut be az országba - a súlyhatárt 3 kilogrammban határozták meg. A 3 kg-ot meghaladó csomag esetén a csomagot kiváltó kubai személyeknek kilogrammonként 10 CUC árat kell fizetniük.

Azon személyek, akik 5000 USD felett hoznak be pénzösszeget az országba, azt be kell jelenteniük a kubai hatóságoknak annak érdekében, hogy az összeg későbbi kivitelekor ne jelentkezzen probléma.

A kubai nemzetközi repülőtereken az ország elhagyásakor továbbra is 25 CUC-t kell fizetnie az utazóknak.

Az új vámszabályok értelmében az ország elhagyásakor egy személy 23 db szivart szállíthat ki Kubából számla nélkül. Az ennél nagyobb darabszámú szivar kiviteléhez minden esetben hivatalos számlát kell az utasoknak felmutatniuk. A szivarokat a kézipoggyászban kell elhelyezni annak érdekében, hogy a kubai vámhatóságok azt ellenőrizhessék.

Festmények kiviteléhez a kubai hatóságok engedélye szükséges, ezért olyan árustól érdemes festményeket vásárolni, aki helyben beszerzi a szükséges dokumentumokat az áru szállításához.

A kubai nemzetközi repülőtereken, az Európai Unió repülőtereihez hasonlóan az utasok nem vihetnek be a tranzitterületre 100 ml-t meghaladó folyadékot, szúró-vágó eszközöket, üveget, valamint öngyújtót.

A hatályos vámszabályokat a kubai Pénzügyminisztérium 222/2012, valamint a 223/2012 számú rendelete szabályozza, amelyet jelenleg spanyol nyelven a www.aduana.co.cu honlapon tekinthetnek meg.


cuba.png Tudnivalók az országról

Időeltérés
Magyarországhoz képest mínusz 6 óra az időeltolódás. (Pl. Magyarországon déli 12 órakor Kubában reggel 6 óra van.)

Pénzváltás, banki szolgáltatás, fizetőeszközök
A kubai konvertibilis peso (CUC) Kuba egyik hivatalos pénzneme, a másik a kubai peso (CUP). A CUC-t1994-ben vezették be, szabadon váltható pénznem.

Szintén rögzített az árfolyama a "normál" kubai pesóhoz (CUP): 1 CUC = 24 CUP.

Bár hivatalosan csak kiegészítő pénznem Kubában, a gyakorlatban ez a fő fizetőeszköz, a legtöbb üzlet CUC-ban számol, s a legfontosabb termékek is kizárólag CUC-ért kaphatók.

1 CUC = 24 CUP, az árfolyam kötött, mindenhol ezek az árfolyamok érvényesek.

Árfolyama az USA-dollárhoz van rögzítve: 1 CUC = 1,08 USD.

Ez azonban csak a deviza-elszámolásra vonatkozik, az amerikai dollár készpénz váltásakor 10% illetéket kell megfizetni.

Az egyéb váltható valuták aktuális árfolyamokról a Banco Metropolitano weboldalán (www.banco-metropolitano.com) találhat az utazó információt.

Bankokban, szállodákban, repülőtéren illetve más hivatalos helyen (CADECA) ajánlatos csak pénzt váltani.

A helyi pénznem (konvertibilis peso, CUC) váltását még a megérkezéskor, a repülőtéren érdemes elvégezni, mert a beutazáshoz szükséges taxit is ezzel a valutával lehet csak fizetni. Megjegyezzük, hogy csak a szükséges mennyiségű pénzt váltsák át CUC-re, mert ezt a valutát Kubán kívül sehol sem fogadják el, de a fel nem használt konvertibilis pesót Kubában bármikor visszaváltják más valutára.

A bankkártyát aktívan használók figyelmébe ajánljuk, hogy ne csak a kártyájukon lévő pénzmennyiségre hagyatkozzanak, feltétlenül hozzanak magukkal elegendő készpénzt, mert nem biztos, hogy kártyával tudnak fizetni, illetve arról pénzt felvenni!

A Kubai Köztársaság területén vásárlásra a dombornyomott VISA és MasterCard hitel- és bankkártyákat fogadják el, de az elfogadóhelyek száma meglehetősen kevés. Bankkártyával történő fizetés esetén az elszámolási egység az USD, ami azt jelenti, hogy a CUC-ben megszabott árakat kb. 1,11-el felszorozzák, és azzal terhelik meg a bankkártyát. Utazási csekket elfogadnak az ország egész területén, amely minden olyan bankban beváltható, ahol devizaügyletekkel is foglalkoznak. A beváltáskor levonásra kerülő kezelési költség mértéke bankokként változik, kb. 2%.

FONTOS!
Az Egyesült Államok bankjai vagy USA érdekeltségű magyar bankok által kibocsátott hitel- és bankkártyákat (pl. Citibank, American Express) kevés kivételtől eltekintve (pl. COPA légitársaság) a kubai elfogadóhelyeken NEM lehet használni!

Minden esetben tájékozódjon a kártyakibocsátó banknál, hogy az használható-e a Kubai Köztársaság területén! Bankautomatából történő készpénzfelvételre csak dombornyomott VISA kártya alkalmas, MasterCard akkor sem, ha a kibocsátó bank nem USA kötődésű!

A nagykövetség konzuli kölcsönt csak rendkívüli esetben folyósít. Az ide utazók részére, mivel a Western Unionon keresztül történő pénzátutalás Kubában nem működik, kivéve az USA, Puerto Rico - Kuba viszonylatot, a Banco Metropolitano segítségével lehet pénzt utalni, amely két-három munkanapon belül megérkezik. Az átutalás fogadásához számla nem szükséges, csupán a bank SWIFT kódját (BMNBCUHH) a címzett pontos (útlevél szerinti) nevét, útlevélszámát, kubai szálláscímét és telefonszámát elegendő megadni.

Sürgős esetben a nagykövetség is hozzásegíti a bajbajutottat otthoni forrásainak igénybevételéhez.

Vám- és egyéb jogszabályok
A Kubai Köztársaság területére vonatkozó vámelőírások megtalálhatók a Kubai Köztársaság nagykövetségének honlapján (www.embacuba.hu) a Konzulátus, Konzuli szolgáltatások elérési útvonalon.

Közlekedés, gépjárműbérlés
Az ország egész területén gondot okoz a katasztrofális tömegközlekedés. Az ország egyik városában sincs metró, villamos, a buszközlekedés városon belül és kívül egyaránt színvonaltalan, nem megbízható. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló színvonalú, a sok áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan.

A távolsági buszközlekedést a helyieknek az Astro, turistáknak (konvertibilis pesoért) a Viazul járatok biztosítják, Havannából indulnak egy-egy nagyobb városba, megyei székhelyre és vissza.

(A buszvégállomás címe: Calle 26 y Zoológico, Nuevo Vedado, La Habana.)

A menetdíjak (csak oda út) 10 – 51 CUC között mozognak a távolság függvényében. Havannából naponta 1 járat indul Viñales-be és Soroá-ba (Pinar del Rio megye), 3 járat Varadero-ba és Santiago de Cuba-ba.

A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállodába. A taxi ára a repülőtér – szálloda útvonalra kb. 15-18 CUC között mozog. Ajánlatos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához, mely 1 CUC-ról indul.

A kisebb méretű taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett „Panataxi”-k illetve a „Turistaxi”-k. Használatosak és közkedveltek a turisták körében a „bicitaxi”-k és a „cocotaxi”-k.

Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több egyéb helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni elég borsos áron. A gépkocsik bérlését megelőzően célszerű meggyőződni arról, hogy milyen állapotban van a gépkocsi, minden tartozéka (pl. pótkerék, emelő, stb.) rendelkezésre áll-e, amit feltüntettek a szerződésen, a benzintartály mennyi benzint tartalmaz. (Az elveszett pótkerékért 160-180 CUC-t kell fizetni!)

A bérelt gépkocsiért általában 200 CUC letétet kérnek, melyet a bérlet végén visszafizetnek, illetve a márka, a teljesítmény és a bérelt napok száma arányában kell a bérleti díjat fizetni.

Gépjármű bérlése során jelentkező kockázatok

Felhívjuk a Kubába látogató turisták figyelmét, hogy a szigetországban működő, gépjárműveket bérbeadó állami cégek olyan biztosítást köttetnek az ügyfelekkel, amely nem fedezi a gépjármű külső részein okozott károkat. Amennyiben a gépjárműről eltulajdonítják a visszapillantó tükröket, ablaktörlőket, lámpákat és irányjelzőket, azok teljes költségének megfizetését az ügyfelekre hárítják.

Előfordult turistákkal olyan eset is, amely szerint a gépjármű leparkolása után eltulajdonították a bérelt autó első két kerekét. Bár a megkötött biztosítás teljes körű volt, azonban a kubai hatóságok szerint az eset nem állami parkoló őrökkel biztosított parkolóban történt, ezért a teljes költséget a turistáknak kellett kifizetnie.

Sajnálatos módon több turisták által vezetett gépjárművel történt közúti baleset során előfordult, hogy bár a kubai fél a helyszínen elismerte vétségét a balesetben, a kubai hatóságok által végzett nyomozás végeredménye szerint mégis a külföldi turistákat okolták a baleset bekövetkezéséért, valamint kötelezték őket a károk megtérítésére.

Sportolás, szabadidős tevékenységek, kulturális programok
Főként a teljes ellátást nyújtó szállodákban egész napot átfogó animációs programmal állnak a vendégek rendelkezésére. Minden este különféle szórakoztató műsort is szerveznek a szállodákhoz tartozó szabadtéri színpadokon. A kitűnő kubai zenészeket (és táncosokat) ma még számos étteremben, bárban megtaláljuk, sok esetben napközben is. Az Amadeo Roldán színházban minden vasárnap délután szimfonikus koncertet rendeznek. A Nagyszínház ad otthont a méltán híres Kubai Nemzeti Balettnek, mely itt tartja előadásait, más neves kubai balett társulattal együtt. A Kubai Népi Együttes minden szombaton délután rumbabemutatót tart Vedadoban. A Callejón de Hammelben (San Lázaro utca és Aramburú utca sarok) szintén rumbazenére és táncra gyűlnek össze az érdeklődők minden vasárnap 12 és 15 óra között (ingyenes, de sok a zsebtolvaj!). Látványos revüműsort láthat a közönség esténként a világhírű Tropicana bárban (borsos ár) és a Hotel Nacionalban működő Café Parisienben (kevésbé borsos ár, az előzőhöz hasonló színvonalú, talán jobb is). Havannában a Casa de la Musica-ban (kettő is van, Miramarban csak este működik) salsa táncolására is lehetőség van minden délután és este. Gyakran rendeznek a fővárosban, de más vidéki nagyvárosban is különféle művészeti fesztiválokat (film, könyv, régi zene stb.). Havannában a Szépművészeti Múzeum két épületén kívül számos galéria is található. A téli szezonban kitűnő baseballmérkőzéseket lehet látni mind a fővárosban, mind vidéki nagyvárosok stadionjaiban. (Ne feledjük, Kuba jelenleg a világ és olimpiai bajnok ebben a sportágban!) 

Ajánlott kirándulóhelyek
Havannától keletre, kb. 140 km-es távolságra található Varadero, amely a tengerparti nyaralást kedvelő turisták kedvelt helye. Ezen a félszigeten sok kiváló minőségű és színvonalú szálloda van, szerteágazó sportolási lehetőséggel.

Viñales kb. 180 km-re nyugatra található a festői szépségű mogotékkal.

Trinidad városa, mely a világörökség része, Havannától kb. 350 km-re dél- keletre, a Karib-tenger partján található.

Cienfuegos (kb. 260 km-re Havannától) belvárosa szintén része a világörökségnek, de itt egyéb sok látnivaló is van, mint pl. a Puntilla (keskeny földnyelv a Karib-tengerben) vagy a botanikus kert (jardín botánico).

A Disznó-öböl a snorkelingezők paradicsoma, ahol a közelben (Guamá) található az ún. indiánfalu, és a krokodilfarm.

Santiago de Cuba az ország keleti partján fekszik (Havannától kb. ezer km-re), ha valaki hosszabb időt tud tölteni az országban, érdemes Kubának ezt a részét is bebarangolni.

Magyarországi látogatáshoz szükséges meghívólevél kubai állampolgárok részére:

Felhívjuk azon magyar állampolgárok figyelmét, akik kubai állampolgárságú személyt kívánnak fogadni Magyarországon, hogy az utazáshoz szükséges „Schengeni vízum” megszerzéséhez a kubai állampolgároknak továbbra is a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiállított meghívólevélre van szüksége.

Az új kubai migrációs törvény szerint az utazni kívánó kubai állampolgároknak nem kell beszerezniük a kubai hatóságok felé bemutatandó meghívólevelet, amely nem azonos a vízum megszerzéséhez szükséges dokumentummal.

A kubai állampolgárok „látogatási célból” történő utazásához továbbra is meg kell felelniük a „Schengeni vízum” megszerzéséhez szükséges feltételeknek, amelynek része a BÁH által kiállított meghívólevél.

Felhívjuk továbbá a meghívó felek figyelmét arra, hogy a meghívólevél elküldése nem jelenti, hogy az utazni kívánó személy automatikusan megszerzi a vízumot.


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Magyarország és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására. Az orvosi ellátás költségei meglehetősen borsosak és a kubai hatóságok az ország elhagyását megtiltják, amennyiben az utazó részéről kiegyenlítetlen tartozás áll fenn valamelyik gyógyintézetnél.

2010. május elsejétől kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése a Kubába utazóknak. A biztosítás megkötését belépéskor a határon a biztosítási kötvény bemutatásával ellenőrizhetik

Dengue-láz
Felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy a szigetországban továbbra is jelentkeznek a dengue-láz okozta megbetegedések. A betegség általában június és november hónapok közötti időszakban jelent a legnagyobb veszélyt, azonban Kubában jelenleg is nagyon meleg van, amely hozzájárul a betegséget terjesztő szúnyogok szaporodásához. A dengue-láz egy fertőzés, amelyet a dengue-vírus okoz. A dengue-vírust szúnyogok adják tovább (azaz terjesztik). A dengue-láz tünetei többek között a láz, a fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak.

Nem létezik olyan védőoltás vagy gyógyszer, amely megakadályozná a dengue-vírussal való megfertőződést. Ellene védekezni csak a szúnyog csípések lehetőség szerinti kivédésével (zárt öltözet, szúnyogriasztó szerek stb.) lehet.

Amennyiben a jelzett tünetekhez hasonlók jelentkeznének, javasoljuk, haladéktalanul forduljanak orvoshoz, ne próbálkozzanak saját gyógykezeléssel mivel egyes orvosi rendelvény nélkül szedhető gyógyszerek (pl. lázcsillapítók) rendkívüli mértékben súlyosbíthatják a betegséget.

Kolera betegség
Felhívjuk a Kubába látogató magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy az ország több pontján kolera megbetegedéseket diagnosztizáltak. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet 2013. augusztusi információi szerint az elmúlt időszakban 163 kolera megbetegedést regisztráltak Kubában, Havanna, Santiago de Cuba és Camagüey tartományokban. A megbetegedett személyek közül 12-en külföldi állampolgárok (németek, hollandok, spanyolok, olaszok, chileiek és venezuelaiak.) A regionális szervezet értesülései szerint haláleset eddig nem történt. A kubai hatóságok nyilatkozatai szerint a betegséget kontroll alatt tartják, ugyanakkor felszólították a lakosságot a higiéniás szabályok fokozott betartására, a fogyasztani kívánt ételek kellő hőkezelésére.

A kolera fertőzés leginkább szennyezett víz, valamint nem kellően főzött, sütött ételek fogyasztásával terjed, ezért fontos a higiéniás szabályok maradéktalan betartására, valamint az érintett területek fertőtlenítése. A kolera betegség tünetei hányás, hasmenés, kiszáradás. Ezen tünetek jelentkezése esetén javasoljuk haladéktalanul orvosi segítség kérését.

Élelmiszer-fogyasztás
Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban - a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott.

A kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat- és növényfertőzések megelőzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, növényi magvakat az országba bevinni (kivételt képeznek a konzervek).

Több piac áll az országba látogató vendégek rendelkezésére, ahol a szezonnak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket lehet vásárolni. A zöldségszezon október végétől május közepéig tart. Gyümölcsöt egész évben lehet vásárolni. A többi élelmiszerhez képest ezek ára viszonylag olcsó. A zöldségpiacokon az árak kubai pesoban értendők, de konvertibilis pesoval is lehet fizetni, figyelembe véve az 1:24-es átváltási arányt. 

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.