letlts.jpg Biztonság

A Külügyminisztérium ismételten javasolja az utazóknak, hogy kerüljék a nyitott teraszokat, az éttermeket, a bevásárlóközpontokat, a templomokat, a sportközpontokat, a közismert éjszakai bárokat. Senki ne vegyen igénybe helyi tömegközlekedési eszközöket, matatut(kisbusz), buszt. Azok nem biztonságosak, rossz műszaki állapotúak, a WHO adatai szerint Kenyában halnak meg a legtöbben közlekedési balesetben.

Mombasában és Malindiben pénteken ne sétáljanak, a városnézést a hét többi napjára halasszák.

Kenyában a legveszélyesebb zónák a következők lehetnek: Nairobi, nyomornegyedek, Mombasa és a tengerpart. Az Indiai óceán partvidékén, Kwale és Kilifi környékén a Dianiba vezető kompnál mindenkitől nagy elővigyázatosságot kérünk. Az említett településeken a Mombasa Republican Council (MRC) igen erős, a csoport a terrorista al-Shabaabhoz több szállal is kötődik.

Arra kérjük a Kenyába utazó magyar állampolgárokat, hogy a kenyai parton kerüljék az éjszakai szórakozó helyeket, a nagy bevásárlóközpontokat, és a nagy szállodákat. Ezek terrortámadás célpontjai lehetnek. A karácsony közeledtével fokozott elővigyázatosságot javaslunk.

Aki Kenyában tartózkodik, értékeit tartsa széfben, az útlevél adatoldaláról és a vízumról mindenki készítsen másolatot, és kirándulásokra, városnézésekre a másolatot vigye magával. A jelenlegi helyzetben különösen indokoltnak tartjuk, hogy a Kelet-Afrikába készülő magyar állampolgárok regisztrálják magukat a következő link segítségével: Adatlap konzuli védelemhez

A terrorkészültség a legmagasabb fokozatban áll évek óta Kenyában. 2013. szeptember 21-én terrortámadás színhelye volt Nairobi egyik legnépszerűbb bevásárlóközpontja. A kenyai hadsereg 2011. október 16-án átlépte a kenyai-szomáliai határt, ezzel a régióban Burundi, Etiópia, Dzsibuti és Uganda mellett részese lett a Szomália középső részét ellenőrző szélsőséges al-Shabaab elleni háborúnak.

Kenya északi, észak-keleti része veszélyes, ezért javasoljuk, hogy Isiolótól északra csak konvojban utazzanak, a biztonsági helyzetről kérjenek tájékoztatást a rendőrségen vagy valamelyik biztonsági cégnél. A Turkána tóhoz közúton senki ne utazzon. A Turkána vidékén és a kenyai-szomáliai határ menti városokban az elmúlt hetekben a biztonsági helyzet szinte kezelhetetlenné vált. A következő városokba nem javasoljuk az utazást: Garissa, Moyale, Wajir. A kenyai-szomáliai határt szárazföldön 60 km-es körzetben ne közelítsék meg, ne utazzanak Mandera, El-Wak, Wajir, Liboi, Dadaab, Garissa vidékére sem.

Szomália területeinek vizein, valamint a Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak és folyamatosak a hajók elleni kalóztámadások és fegyveres rablások. Szomáliában, Szomáli földön és Punt földön mindennapossá váltak az emberrablások, a célpontok diplomaták, külföldi cégek alkalmazottai.

A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel a Külügyminisztérium nem javasolja az utazást olyan útvonalon, amely Szomália melletti vizeken (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztülvezet (elkerülhetetlen esetben kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapon www.icc-ccs.org.uk). 

A Külügyminisztérium Kenya szudáni, etiópiai és szomáliai határvidékét - Nairobi nyomornegyedeihez (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) hasonlóan - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta.

Kenya nyugati térségét (Western, Nyanza és Rift Valley tartományok) és az óceán vidékét a Külügyminisztérium a - II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek - kategóriába sorolja.

 

Signal_attention.png Beutazási és tartozkodási feltételek

Magyar állampolgár vízum, megfelelő anyagi fedezet, oda-vissza érvényes menetjegy felmutatásával utazhat be a Kenyai Köztársaságba. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie. A három hónapig érvényes belépővízumot, valamint a tranzitvízumot az országba történő belépéskor is kiadják. Ötven dollár a kenyai vízum ára, ez a reptéren, érkezéskor felvehető.

 

kenya_flag.png Tudnivalók az országról

Kenya egyik legjelentősebb bevételi forrása a turizmus, a mezőgazdaság és a teatermelés után. Több mint egy millióan keresik fel az országot évente, ez Kelet-Afrika legnépszerűbb szafari desztinációja.

Az 583,000 négyzetkilométernyi ország hivatalos nyelve az angol és a szuahéli, de a törzsek saját nyelvüket használják. A lakosság száma meghaladja a negyvenmilliót, többségük (hatvan százalék) nyomornegyedekben él.

Esős évszakok: március és május között, valamint októbertől decemberig. Nairobi 1700 méteren fekszik, klímája egész évben kellemes. Az Egyenlítő közelsége 06.30-as napfelkeltét és 18.30-as sötétedést eredményez egész évben. Az ország területének több mint tíz százaléka nemzeti park, ezekről információt a www.kws.org honlapon találhatnak. Afrika második legmagasabb csúcsa a Mt. Kenya, 5199 méter. Teleki Sámuel volt az első fehér, aki eljutott oda.

Hivatalos pénz a shilling.

Időzóna: GMT +3 óra.

A repülőjegyek a Nairobi-Mombasa reláció kivételével nagyon drágák: az oda-vissza jegyek ára szinte minden más desztinációban eléri a 70-80 ezer forintot. Kerékpározni nem ajánlatos. A WHO adatai szerint Kenya világviszonylatban is az elsők között van, ami a közlekedési baleseti halálozási statisztikákat illeti. A kenyai autóvezetők erőszakosak, figyelmetlenek, a kockázatokat képtelenek felmérni, az utak rosszak, a rendőrök korruptak. Kenyában nincs európaiak számára használható tömegközlekedés, a helyiek által használt kisbuszok túlzsúfoltak, közlekedésbiztonságilag veszélyesek. A biztonsági helyzet, a járdák hiánya és a külföldiek zaklatása nem teszi lehetővé séták és gyalogtúrák lebonyolítását.

Nemzeti étel a kukoricalisztből készült ugali és a nyama choma, a grillen sütött hús.

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Nairobi és a várost körülvevő központi fennsík a magasság miatt maláriamentes terület, az ország más pontjaira tett néhány napos kirándulásoknál pedig a szúnyogriasztó- és ölő szerek megfelelő alkalmazása elég védelmet nyújt, általában nincs szükség maláriagyógyszer szedésére. A malária ellenes gyógyszerek egyébként olcsóbbak, mint Magyarországon. A legelterjedtebb fertőző betegség, amivel az itt élő külföldiek szembesülnek, a különböző ételfertőzéses, hasmenéses megbetegedések, amelyek ugyan rendszeresek, azonban jellemzően nem életveszélyesek.

A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozó-helyek környékén magas.

A kolera elterjedt, ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy csak palackos vizet igyon, fertőtlenítés nélkül ne fogyasszon se gyümölcsöt, se zöldséget.

Az Országos Epidemiológiai Központ a sárgalázoltást írja elő kötelezően. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis. Az AIDS-ben fertőzöttek száma 1, 300, 000, ez a felnőtt lakosság 6,3 százaléka. A veszély elkerülésére mindenki védekezzen. A nairobi magánkórházak kiváló színvonalúak, az államiak nagyon rosszak. 

Oltások: Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak. 

Repülő-orvosi Szolgálat 
Utazás előtt javasoljuk, hogy a Kenyába utazó turisták vegyék fel a kapcsolatot a kenyai “Flying Doctors Service”-szel (honlap:www.amref.org, tel: +254 20 6993000 Fax: +254 20 609518), amely esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén komoly és gyors segítséget tud nyújtani a legtávolabbi helyeken is a bajbajutottaknak. A betegekhez a nap 24 órájában kiszállnak, a legközelebbi leszállópályán megszervezik a felvételt és a beteget gondos orvosi ellátás mellett a legközelebbi, megfelelően felszerelt kórházba viszik.

Dohányzási tilalom Kenya nagyvárosaiban: Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik, és eljárás alá vonják. Az első ízben tetten értek büntetése 2000 kenyai shilling (mintegy 6 ezer forint) vagy akár 6 havi börtön lehet, a visszaesők 3000 shillinges (mintegy 9 ezer forint) büntetésre, 9 havi börtönre vagy mindkettőre számíthatnak. A rendelkezés nem határozza meg pontosan a közterület fogalmát, már a nyílt utcán dohányzókat is vontak felelősségre A hatóságok komolyan veszik a rendelkezés betartatását, ezért felhívjuk a Kenyába utazó magyar turisták figyelmét, hogy kizárólag dohányzásra kijelölt helyeken gyújtsanak rá és amennyiben nem biztosak benne, hogy ilyen helyen tartózkodnak, az eljárás alá vonás és egyéb kellemetlenségek elkerülése érdekében inkább tartózkodjanak a dohányzástól.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.