letlts.jpg Biztonság

Vészhelyzet esetén a 911-es segélyhívó számot lehet hívni a rendőrség, mentők, tűzoltók eléréséhez. Amennyiben ez nem működik a „0” tárcsázásával lehet elérni a telefonközpontot, és onnan lehet kérni a mentőket, tűzoltókat vagy a rendőrséget. Nyilvános fülkéből a vészhelyzeti hívás díjtalan.

Terrorizmus 
Kanadában kiemelt terrorista-fenyegetéssel nem kell számolni, de a globális terrorizmus jelentette kockázat itt is jelen van. A kanadai repülőtereken a biztonsági ellenőrzés ennek figyelembe vételével zajlik. Szúró, vágó, hegyes és éles, vagy annak tűnő eszközök a repülőgépre a személyes poggyászban nem vihetők fel, azokat a feladásra kerülő csomagba lehet betenni. Javasoljuk külön megtekinteni a kanadai utazásra igénybe veendő légitársaság erre vonatkozó előírásait is.

Bűnözés: A kanadai közbiztonság kifejezetten jó, ám az olyan nagyvárosok, mint Toronto, Montreal vagy Vancouver magasabb bűnözési rátát mutatnak. Ezért javasolt, hogy a nagyvárosok egyes elhagyatottabb, külső kerületeit fokozottabb óvatossággal keressék ottani látogatás során. 

Utazás, közlekedés
A közúti közlekedés körülményei kiválóak. Fontos tudni, hogy a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok területenként és tartományonként változ(hat)nak. 

A vidéki utakon fontos a sebesség-korlátozás betartása és a fokozott figyelem, mert nem kizárható különféle vadállatok (szarvas, jávorszarvas, stb.) felbukkanása az úton.
A téli utazás veszélyes lehet a nagy hideg (a – 20 és az alatti hőmérsékletek – különösen az északi, hegyvidéki területeken - nem ritkák, melyek szél esetén még 10-15 fokkal hidegebbnek is érződnek), az erős szél és havazások, valamint a jegesedés miatt, ezért indulás előtt ajánlatos az időjárás-jelentések figyelemmel követése az egész útvonal vonatkozásában. Különösen oda kell figyelni a szél okozta hidegérzetre, ami szélsőségesen alacsony hőmérsékletet is képes produkálni. A havazás és a zord időjárás miatt egyes vidéki utakat hosszabb-rövidebb időre lezárhatnak. A téli gumi és hólánc használata ajánlatos a téli időszakban.

A következő oldalak tájékoztatást adhatnak az útviszonyokról:
www.tc.gc.ca
www.caa.ca

A nagy hidegben a repülőgépek időnként indulás előtt jégtelenítésre szorulnak, ami a járatok késését eredményezheti. Ugyancsak a szélsőséges időjárás miatt bekövetkező esetleges áramkimaradások bármilyen utazás esetén késleltethetik a menetrendszerű érkezést.

Természeti, egyéb katasztrófák
A nyugati partvidéken és a nyugati hegységek vonulata mentén kisebb földmozgások előfordulhatnak, a szeizmikus tevékenység Vancouver körzetében jelentősebb.

A téli időszakban Brit Kolumbia és Alberta egyes autópályáit hólavina veszélye miatt néha lezárják, és hasonló veszélyekkel lehet számolni ezen tartományok egyes sípályáin is.

Erdőtüzek - tekintet nélkül az adott évszakra - bármikor előfordulhatnak; a veszély nagyobb  Kanada nyugati részén. Brit Kolumbia és Alberta ritkán lakott, erdőkkel és rétekkel borított részeit az utóbbi években súlyosan érintették ilyen katasztrófák, ezért fontos a helyi híradások, figyelmeztetések figyelemmel kísérése, a javasolt magatartás pontos betartása.


Signal_attention.png Beutazási és  tartózkodási feltételek

Figyelem! 2012. december 15-től Kanada bevándorlási és menekültügyi rendszere megváltozott. A változásokkal kapcsolatos bővebb információért tekintse meg a kanadai Bevándorlási és Állampolgársági Minisztérium honlapját (angol nyelven: www.cic.gc.ca/english/refugees/reform.asp vagy francia nyelven: www.cic.gc.ca/francais/refugies/reforme.asp

* * *

Az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Kanadába legfeljebb hat hónapra turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás céljából.  Az útlevélnek a kanadai tartózkodás teljes időtartama alatt, valamint legalább a visszautazáshoz érvényesnek kell lennie. Bővebb felvilágosítás Kanada budapesti és bécsi nagykövetségének honlapján található.

A vízummentesség nem jelenti automatikusan a belépés abszolút lehetőségét. A határátkelőhelyen a kanadai határőr vizsgálhatja, eleget tesz-e a belépni szándékozó magyar állampolgár az idegenrendészeti előírásoknak, és dönt a beléptetés engedélyezéséről, vagy megtagadásáról. Utóbbi esetben az utasnak a legközelebbi lehetőséggel el kell hagynia Kanadát.

Fontos tudni, hogy a konkrét kanadai tartózkodás időtartamát a belépésnél eljáró határőr határozza meg, és az útlevélbe bejegyzi az innen történő elutazás legutolsó időpontját. Ilyen esetben az utazó köteles legkésőbb a megjelölt időpontban elhagyni Kanadát. 

A turista céllal beutazni kívánó külföldieknek érvényes egészségügyi / utazási biztosítással kell rendelkezniük. 

A gyermeküket egyedül kísérő szülők esetében ajánlatos a másik szülő írásbeli beleegyezését, illetve a szülői felügyeletet egyedül gyakorló szülők esetében az ezt igazoló dokumentumot maguknál tartani, mert a kanadai idegenrendészeti hatóságoknak jogukban áll a gyermeket is kikérdezni azt kiderítendő, hogy esetleg nem a kiskorú jogellenes elviteléről van-e szó. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kanadában igen szigorúak az élelmiszer, alkohol és dohányáru beviteli szabályok. Nem ajánljuk még gyárilag csomagolt húsáru - pl. szalámi - bevitelét sem, mert azokat a repülőtereken rendszerint elkobozzák. Szintén tilos növény vagy növényi eredetű termék bevitele. A vámügyek a Kanadai Határügyi Ügynökség hatáskörébe tartoznak, s a Kanadába bevihető termékekről tájékoztatást az alábbi oldalon olvashatnak: www.cbsa-asfc.gc.ca/general/other_sites/laws-e.html


Canada-Flag.png Tudnivalók az országról

A gépjárművezetés feltételeinek szabályozása tartományi hatáskör. Ezért javasolt annak a tartománynak a konkrét szabályozását előzetesen megismerni, amelyet a magyar utazó fel kíván keresni, s ahol gépkocsi igénybevételét tervezi.

Magyar gépjárművezetői engedéllyel általában kilencven napig lehet vezetni. Az utazás előtt ajánlatos kiváltani a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is.

Például ha a külföldi beutazó Ontario-ban telepszik le, hatvan nap után már ki kell váltania a helyi jogosítványt.

Jogosítványokkal kapcsolatban az alábbi linkeken néhány hasznos információ található:
www.mto.gov.on.ca/english/dandv/driver/exchange.htm
www.mto.gov.on.ca/english/dandv/visiting.htm

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. 

A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Az utakon kijelölt sebességhatárok betartását gyakran ellenőrzik. A megadott sebességhatár jelentős túllépése esetén, a helyszínen intézkedő rendőr jelentős büntetést szabhat ki, bevonhatja a jogosítványt, ráadásul a gépkocsit elveheti a vezetőtől.

Parkolni csak a kijelölt parkolóhelyeken, illetve parkolóházakban lehet. Mindig tiszteletben kell tartani a parkolási terület felfestett határait, s a parkolóórákba a megfelelő pénzmennyiséget be kell dobni, mert a parkolás-felügyelet Kanadában kifejezetten hatékonyan működik: sem a területi, sem az időbeli korlátok túllépését nem tolerálják, a kiszabott bírságok ráadásul meglehetősen magasak.

A biztonsági öv használata mindig kötelező. Általános szabály, hogy piros jelzésnél - amennyiben ezt tábla/jelzés külön nem tiltja, és a zöld jelzésen áthaladó közúti és gyalogos forgalmat nem akadályozza - a jobbra kanyarodás engedélyezett, kivéve Québec tartomány egyes részein. 

Vezetés közben a mobil-telefon kézi használata több tartomány területén büntetendő cselekedet, ezért azt közbiztonsági okok miatt is mindenütt ajánlott mellőzni. 

Québec-ben az alkoholfogyasztás és vásárlás 18 évet betöltött személyeknek engedélyezett, Ontario-ban, New-Brunswick-ban és Brit Kolumbiában a korhatár 19 év. A vezetés közben megengedett alkoholszint 0.8 g/l, de 16 és 21 év közötti, valamint kezdő vezetőknek a tűréshatár 0 g/l. A szabályok be nem tartása pénzbüntetéssel, valamint a vezető jogosítványának 3 hónapra történő helyszíni bevonásával járhat.

A kanadai közlekedésre vonatkozóan további információkat az alábbi weboldalon olvashat:www.canada.gc.ca/aboutcanada-ausujetcanada/transport/menu-eng.html

A tudatmódosító és kábítószerek fogyasztása – a „könnyű” drogoké is – törvénybe ütköző cselekedet, melyet a hatóságok szigorúan büntetnek. Az egyes országokban legálisnak tekintett khat nevű növény Kanadában be van tiltva, így annak behozatala törvénybe ütköző, és akár 10 éves börtönbüntetést is kiszabhat a kanadai bíróság érte. 

Kanada tavakban és erdőkben gazdag ország, ennek következtében a nyári hónapokban – különösen júniusban és júliusban – jelentős rovarjelenséggel (főleg szúnyog-) kell számolni. A rovarcsípésre érzékeny személyek mindenképpen szerezzenek be hatékony rovarriasztó-krémet vagy spray-t.

Kanadában az elektromos hálózat 110 voltos, az amerikai típusú 3-pólusú dugaszolóaljzat használatos. Elektromos berendezéseket ennek figyelembe vételével érdemes behozni, illetve esetlegesen vásárolni magyarországi használatra. 

Ünnepnapok Kanadában 2013-ban:

Január 1. - Újév 
Március 29. - Nagypéntek 
Április 1. - Húsvét hétfő 
Május 20. - A királynő napja 
Július 1. - Kanada nap 
Szeptember 2. - A munka ünnepe 
Október 14. - Hálaadás 
November 11. - Megemlékezés napja (emlékezés az I. világháborút lezáró fegyverszünetre) 
December 25. - Karácsony

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. Ezért a kiutazás előtt olyan egészségügyi biztosítás megkötése javasolt, amit Kanadában elfogadnak, így megelőzhető az, hogy előre ki kell fizetni a számlát, amit aztán csak utólag térítene meg a biztosító.

Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Nagy hideg esetén, szabadtéren ajánlatos kerülni a megerőltető tevékenységeket. Ilyenkor ajánlott az orr- és szájnyílás befedése, hogy a tüdőt a hideg levegőtől és az esetlegesen fellépő tüdőgyulladástól meg lehessen óvni. A jó napszemüveg használata ajánlott a nagy és összefüggő hó felülettel rendelkező területeken.

Kanadában előfordulhat a veszettség, amit főleg vadon élő kis állatok – mosómedvék, borzok, denevérek, stb. – terjesztenek. Vadállat harapása esetén a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

Egyéb hasznos turisztikai információkért javasoljuk az alábbi weboldalak felkeresését.
http://us-keepexploring.canada.travel/
www.canada.gc.ca/aboutcanada-ausujetcanada/menu-eng.html

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.