letlts.jpg Biztonság

A jamaikai tartózkodás akkor lesz felhőtlenül élvezhető, ha értékeinkre vigyázunk (pl. gépkocsiban vagy autóbuszban ne hagyjuk őrizetlenül okmányainkat vagy egyéb értékeinket) és, ha betartjuk a megelőzés és megfontoltság diktálta alapvető szabályokat.
Az országban előforduló erőszakos bűncselekmények legnagyobb részét jól körülhatárolható területeken (nagyobb városok bizonyos részein, a kingstoni downtownban, a rendőrség által jól ismert negyedekben) követik el. A hírhedten rossz környékeket kerülni kell.
A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda csoportjának programját követniük. 


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

A jamaicai Nemzetbiztonsági Minisztérium tájékoztatása szerint, 2013. március 7-től már hatályos az a rendelkezés, mely szerint turisztikai, kulturális csereprogramok és a rövid távú üzleti utazások vonatkozásában – maximum 30 napos tartózkodás idejére – magyar állampolgárok mentesülnek a beutazó vízum előzetes igénylése alól. 

Az útlevelünknek a tervezett tartózkodás végétől számított, plusz három hónapig érvényesnek kell lennie.

Amennyiben az eredetileg tervezettnel hosszabb ideig akarunk az orszagban tartozkodni, keressük fel a tartózkodasi engedélyek meghosszabbításáért felelős hivatalt (Immigration Office, 25 Contant Spring Road, Kingston 10) vagy informacióért, a tiszteletbeli magyar konzulátus irodáját.


jamaica.png Tudnivalók az országról

Terület (km2): 10.991 km²
Lakosság száma: 2,860,000 fő (2011 - becsles). A népességnövekedés: 0,733 % (2011 – becslés)
Főváros: Kingston
Államforma: alkotmányos monarchia
Diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja: A diplomáciai kapcsolatok felvétele 1975. február 9-én történt.
Diplomáciai kapcsolatok szintje: 1978-tól caracasi, 1982-től mexikóvárosi, 1992. április 8-tól San José-i, 1994-től havannai, 1997-től mexikóvárosi nagykövetünket akkreditáljuk Kingstonba. Budapesten Jamaica bonni nagykövete első ízben 1993. július 5-én adta át megbízólevelét. (A jelenlegi nagykövet – Berlinből akkreditálva – 2003. február 13-án adta át megbízólevelét.) Budapesten jamaikai tiszteletbeli konzulátus működik. Jamaicában, Kingstonban 2011-ben kezdte meg a magyar TB konzuli iroda a működését.

Fontosabb utazási információk és tanácsok

Közlekedés
A kingstoni és a montego bay-i nemzetközi repterek mellett 2011-ben megkezdte működését az ocho rios-i nemzetközi repülőtér is, amely jelenleg más karibi országokkal, illetve az Egyesült Államokkal bonyolít utasforgalmat. Az országon belüli járatokhoz igénybe vehető a kingstoni, a montego bay-i es a negrili repülőtér is. Jamaicában utasforgalomra kialakított vasúthálózat nem működik, a helyi közlekedés legnagyobb része autóbusszal és taxival történik. A tömegközlekedésre szánt autóbuszok zsúfoltak, illetve gyakori rajtuk a zseblopás. Emiatt a buszokon fokozottan ügyeljünk értékeinkre! Ha a taxival való közlekedést választjuk, érdemes a szálloda által hívott taxit igénybe venni (a regisztrált taxik rendszáma piros alapon fehér, mindenképp csak ilyenbe szálljunk be!). Autóbérlés esetén figyelembe kell venni, hogy műszaki hiba vagy defekt esetén a városokban problémás, vidéken pedig még nehézkesebb a szervizeltetést gyorsan megoldani. Az országban a “balra hajts szabály” van érvényben, az utak állapota sok helyütt nagyon rossz. éjszaka lehetőleg ne vezessünk!

Általános utazási információk
Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű biztosítást kötnünk az utazás megkezdése előtt. Azt is ellenőrizzük előre, hogy az adott biztosítást valóban elfogadják-e Jamaicában, és az milyen ellátási keretet adhat számunkra.

Az élelmiszerek (főleg a húskészítmények és a tejtermékek) bevitele tilos. A beutazáskor egy személyes adatlapot és egy vámnyilatkozatot kell kitölteni. A turista vízum a Budapesten működő jamaikai tiszteletbeli konzulátuson előre kiváltható, illetve a jamaikai reptéren, a beutazáskor is megvásárolható. A turista vízum intervallumát általában a returjegy (vagy a Jamaica elhagyásához szükséges egyéb repülőjegy) függvényében határozzák meg. A reptéri “Immigration Officer” dönt arról, hogy a vízum lejártát mely időpontra teszi – ez leggyakrabban, a retúrjegy alapján a Jamaicáról való elutazás napja.

A jamaikai turisztikai szezon december közepétől április közepéig tart, a karácsonytól a húsvétig tartó időszakot öleli fel. Nagyon népszerűek a tengerparti ‘all inclusive’ szállodák. A legnagyobb turisztikai célpontok az északi parton találhatók: Negrilben, Montego Bayben, Ocho Riosban es Portland megyében. Amennyiben kisebb hotelekben foglalunk szobát vagy apartmant bérlünk, előbb érdemes a környezetről és a körülményekről alaposan tájékozódnunk.

Az ország éghajlata trópusi, a téli hónapokban az időjárás szárazabb, a hőmérséklet pedig némileg alacsonyabb a nyáron várhatónál. A tenger vize fürdőzésre egész évben alkalmas, a tengerparti hotelek pedig számos programot ajánlanak a szigetre látogatóknak. Az üdülőhelyeken szinte kivétel nélkül lehetőség van jetski bérlésre, vízisíelésre, snorkelingre es búvárkodásra.

Természeti és egyéb katasztrófák
Extrém időjárási viszonyokra a hurrikánszezonban számíthatunk, amelynek hivatalos periódusa június 1-től november 30-ig tart. Ezen a szezonon belül augusztusban és októberben van a legnagyobb esélye hurrikán kialakulásnak. Ekkor nagyobb esőzések is előfordulhatnak, amelyek időnként áradásokat okoznak.

Ha a hurrikánszezon hónapjaiban tervezzük felkeresni Jamaicát, az utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk az aktuális időjárási viszonyokról.

Fontosabb tudnivalók Jamaicáról a beutazás kapcsán 
Tájékozódjunk előre arról, hogy az adott településen mely területek, negyedek kerülendők a fokozott biztonsági kockázatok miatt. Javasolt a nagyobb csoportos, szervezett közlekedés (pl. az utazási irodák által szervezett csoportos körutak realizálása).

Az országban a komolyabb, életellenes bűncselekmények vagy fegyveres rablások, jellemzően, különböző bandaháborúk eredményei, célpontjai nem a turisták. Ennek ellenére érdemes pénzünket, értékeinket külső szemlélő számára nem feltűnő helyen tartanunk.

Az utcán gyalogolva készüljünk fel arra, hogy többen is pénzt kérnek majd tőlünk. Ezt udvariasan utasítsuk el, vagy előre készítsünk aprópénzt erre a célra a zsebünkbe.

A magyarországi mobilszolgáltatók telefonkészülékei es kártyái működnek Jamaicában.

Okmányok elvesztése vagy bármilyen személyes és tárgyi érdeksérelem esetén értesítsék a Jamaicában működő tiszteletbeli konzulátust!

Minden esetben tartsuk be a jamaikai törvényeket, amelyek sokak számára meglepő módon, például tiltják az illegális drogok birtoklását, használatát és értékesítését.

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

A jelenlegi esős időszakban, több közép- amerikai országban nagy számú megbetegedések fordultak elő, és sok helyről járványgócokat is jelentettek, a moszkitók ( szúnyogok) által terjesztett, és az említett zónákban kialakult DENGIE-Láz megbetegedések következtében.

A Karib-tengeri országokba, a közép –amerikai térségbe készülők figyelmét arra kell felhívni, hogy az elkövetkező két hónapban utazni szándékozók, mind Mexikó Yucatán –félszigeti részére, mind Honduras, Guatemala, Costa Rica, Belize, El Salvador, főként tengerpartok mentén lévő településeire vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

Kérjék ki a hazai ÁNTSZ-szakorvosok véleményét, különösen az említett régiókba kis gyermekkel utazást tervezők, vagy immun-betegségben a közelmúltban átesett, de jelen, esős időszakban utazást szervezők esetében is.

A nem általunk akkreditált országok közül Panama, Nicaragua egészségügyi szolgálatai is tömegesen előforduló Dengie – láz megbetegedésekről adtak ki jelentéseket augusztus elején.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.