letlts.jpg Biztonság

Vulkánkitörés Kelet-Jáván
Február 13-án kitört a Jáva keleti részén fekvő Kelud vulkán, amelynek következtében 200 ezer embert kellett kimenekíteni a környékéről. A vulkán legalább 15 kilométeres körzetben lövellt ki magából vulkáni hamut és köveket. A közelben lévő Surabaya, Yogyakarta és Solo repülőterét lezárták. Javasoljuk, hogy a térségben tartózkodó, vagy oda utazást tervező állampolgáraink körültekintően tájékozódjanak.

Vulkáni tevékenység Észak-Szumátrán
A Szumátra északi részén található Sinabung vulkán 2013 szeptemberi kitörése óta folyamatosan aktívan működik. Február elején egy újabb kitörés következtében 14 ember vesztette életét. Állampolgárainknak javasoljuk: kerüljék el a vulkán öt kilométeres körzetét és azon túl is csak kellő tájékozódás mellett utazzanak. A vulkáni működés a légiközlekedésben is zavarokat okozhat, adott esetben légtérzárlatot rendelhetnek el, amely érintheti a közelben fekvő Medan légiforgalmát is.

Közbiztonság
Indonéziában a terrorfenyegetettség mértéke magas. Gyakorlatilag bárhol, bármikor és mindennemű előzetes figyelmeztetés nélkül bekövetkezhetnek külföldiek sérelmére elkövetett terrorakciók. A legutóbbi, több halálos áldozatot követelő – két nyugati tulajdonú szállodát célzó – jelentős terrorcselekményre 2009 nyarán került sor.

Az ország egyes részei utazás és ott tartózkodás szempontjából „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak, ezek: Aceh tartomány, Szumátra szigetének északi része, Maluku, Nyugat-Timor, valamint Pápua szigetének indonéz tartományai (Pápua, Nyugat- Pápua).

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

A turisták kárára elkövetett legjellemzőbb bűncselekmény a lopás és a rablás. Előfordulása zsúfolt közlekedési járműveken és üdülőövezetekben, strandokon a leggyakoribb.

Jáván és Szumátrán gyakoriak az áradások, földcsuszamlások - az iszap időnként falvakat sodor el, vagy temet maga alá. A jávai Merapi-hegy körzetében a vulkánkitörés veszélye folyamatos.

Földrengések folyományaként a szökőár (cunami) bármikor kialakulhat, a frekventáltabb turistahelyeken a menekülési útvonalak jelölve vannak.

Felhívjuk az Indonéziában tartózkodó, illetve oda utazni szándékozó magyar állampolgárokat, hogy nevük, utazási időpontjuk, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat, illetve a nagykövetség honlapján, annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.

Biztonság, közbiztonság szempontjából kockázatos országrészek: Aceh, Pápua, Lombok déli partszakasza, Közép-Celebesz (Poso), Maluku (Ambon), Nyugat-Timor, Nias. 

A metanol-mérgezés fő tünete a túlzásba vitt alkoholfogyasztás tünetein (fáradtság, fejfájás, hányinger) túl a kifejezett látászavar. Amennyiben ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz – az időben megkezdett kezeléssel elkerülhető a maradandó károsodás és a tragédia.Internetes csalók:

Indonéziában, de a régió más országában is nagy az internetes csalások száma. Ezek elkövetői többnyire ideiglenes website-okat hoznak létre, ahol a piaci árnál lényegesen kedvezőbben ajánlanak termékeket. A hiszékeny vevőket becsapják és a terméket különböző kifogással nem küldik meg.

Általában hamis személyi igazolvánnyal nyitnak bankszámlát (sajnos a délkelet-ázsiai régióban, Szingapúr kivételével ez rendkívül egyszerű), amit később, néhány tranzakciót követően azonnal meg is szüntetnek. A helyi rendőrség szerint felderítésük rendkívül bonyolult. Indonéz eredetű csalásoknál gyakran fizikailag nem is Jakartában találhatók a csalók, a 240 milliós, 17 ezer szigetből álló országban bárhol megbújhatnak.

A helyi rendőrség szerint az internetes vásárlásnál rendkívül óvatosan kell eljárni, ismeretlen cégnek előre sosem szabad pénzt utalni, ez nem is gyakorlat a világnak ebben a felében, mert az üzleti kultúra, a megbízhatóság teljesen más, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

Kábítószer és alkohol
Figyelem! Kábítószer forgalmazásért és csempészésért Indonéziában halálbüntetés jár, akár kis mennyiségű birtoklásért és fogyasztásért is több évtizedes börtönbüntetés szabható ki. Ne fogadjunk el ismeretlen eredetű csomagot, italt vagy élelmiszert. Alkoholt, a gyakran életveszélyes hamisítványok elkerülése érdekében csak hivatalos árusítóhelyen vásároljunk.

 

Signal_attention.png Beutazási feltételek

Magyar állampolgárok – kizáró idegenrendészeti ok hiányában – érkezéskor felvehető vízumra jogosultak (visa on arrival). A 7 napos érvényességű vízum illetéke 10, a 30 napig érvényes vízumé 25 USD. Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Az ország elhagyásakor 150.000 rúpia illetéket kell fizetni a nemzetközi repülőtereken.

A Visa on Arrival (VOA) szolgáltatás igénybe vehető: 

Repülőterek

- Sultan Iskandar Muda
- Banda Aceh Polonia
- Medan Sultan Syarif Kasim II
- Pekanbaru Hang Nadim
- Batam Minangkabau
- Padang Sultan Mahmud Badaruddin II
- Palembang Soekarno Hatta
- Jakarta Halim Perdana Kusuma
- Jakarta Husein Sastranegara
- Bandung Adi Sucipto
- Yogyakarta Ahmad Yani
- Semarang Adi Sumarmo
- Surakarta Juanda, Surabaya Supadio
- Pontianak Sepinggan
- Balikpapan Sam Ratulangi
- Manado Sultan Hasanuddin
- Makassar Ngurai Rai
- Bali Selaparang
- Mataram El Tari
- Kupang

Kikötők

- Tanjung Priok – JAKARTA
- Padang Bai – BALI
- Sekupang, Batu Ampar, Nongsa és Marina Teluk Senimba – BATAM
- Bandar Bintan Telani Lagoi és Bandar Sri Udana Lobam – TANJUNG UBAN
- Belawan – ÉSZAK-SZUMÁTRA
- Sibolga – ÉSZAK-SZUMÁTRA
- Yos Sudarso – DUMAI
- Teluk Bayur – NYUGAT-SZUMÁTRA
- Jayapura – PÁPUA


indonesia_flag_48.png Tudnivalók az országról

Közlekedés
Indonézián belül több tucat helyi légi közlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Az Indonéziába látogatók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy a nagyobb, lehetőség szerint a nemzeti légitársaság járatait (Garuda Indonesia) részesítsék előnyben.

Az országban balra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok betartásának teljes hiánya jellemző. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, ill. bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Forgalmasabb városok egyes útvonalain csúcsidőben a „three in one” intézkedés érvényes: egy gépjárműben legalább három személynek kell utaznia. Biztonsági öv használata kötelező, a szankcionálás 100 USD összegig terjedhet. Vezetés közben mobiltelefon használata tilos.

Klíma
Az ország klímája trópusi. A száraz évszak júniustól szeptemberig, az esős decembertől márciusig tart. Április-május, valamint október-november átmeneti időszak a két évszak között. Közép-Maluku időjárása kivételt jelent: ott a száraz évszak tart decembertől márciusig és az esős júniustól szeptemberig.

Vallás
A hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) ünnepei hivatalos ünnepeknek minősülnek. Az iszlám böjthónap, a ramadán jelenleg a magyarországi nyár végére esik (évente 11 nappal sorol előbbre). 

Készpénz, fizetés
Indonézia pénzneme a rúpia (1 forint megközelítőleg 40 rúpia). Általános tanács: az Indonézia felkeresése mellett döntő magyar állampolgárok mindenkor tanúsítsanak az átlagosnál fokozottabb óvatosságot, tartózkodjanak a késő éjszakai mozgástól. Készpénzt csak a szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Fizetéskor lehetőleg használjanak bankkártyát vagy hitelkártyát. Különösen figyeljenek értéktárgyaikra, útlevelükre. Lehetőség szerint mindig vegyék igénybe a szállodák széfjét, értékmegőrzőjét. Bérelt gépkocsikban értéktárgyakat ne hagyjanak.

Felhívjuk a figyelmet az alábbi sajátosságra: 2003 előtti kibocsátású, D-szériaszámú, gyűrött, összehajtott vagy tollal felüljegyzett amerikai dollár bankjegyeket az indonéziai pénzváltók csökkentett árfolyamon vagy egyáltalán nem váltanak be.


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az országra fokozott malária és dengue-láz veszély jellemző. A csapvíz ivásra nem javasolt. Nyugat-Jáván időszakosan megjelenik a madárinfluenza, a gyermekbénulás (polio) és a fent említett dengue-láz időszakos terjedése az ország egész területét érinti. A potenciális járványveszély miatt kockázatos úticél Aceh, Észak- és Nyugat-Szumátra. A kiutazás mellett döntő magyar állampolgárok a megelőzésről és a betegségek tüneteiről előzetesen feltétlenül konzultáljanak szakorvossal. Az országba történő utazás előtt ajánlott a megfelelő védőoltások beadatása (tífusz, hepatitis A és B). Javasolt minden kockázatra kiterjedő, Szingapúr területére is érvényes egészségügyi biztosítás megkötése.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 14.