letlts.jpg Biztonság

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást az országba az I. utazásra nem javasolt kategóriába tartozik. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).

Az országban rendkívül magas az elkövetett bűncselekmények száma, amelyek közül a leggyakoribb az emberrablás, rablás, de az utóbbi időben jelentősen megnőtt az emberölések, valamint a fegyveres támadások száma is. Az emberrablások áldozatainak 10%- a külföldi állampolgár.

Haiti nagyobb városaiban, különösen a fővárosban Port-au-Prince-ban, rendszeresek a gyakran erőszakossá fajuló tüntetések.

Időjárás
Szélsőséges időjárás jellemző, gyakori a hurrikánveszély júniustól novemberig. A 2008 nyarán tomboló viharok és az egymást követő hurrikánok következtében több ezer ember vesztette életét, valamint több százezer ember maradt élelem és víz nélkül.

Földrengések
a legtöbb karibi szigethez hasonlóan Haitin is gyakran előfordulnak földrengések.

Az utak rossz állapota miatt a gépjárművel való közlekedés kockázatos, gyakoriak a torlódások. Az éjszakai közlekedés rendkívül veszélyes, tekintettel arra, hogy a legtöbb jármű nincs kivilágítva. Ajánlott zárt ablakokkal és ajtókkal közlekedni.

 

Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Magyar állampolgárok az ország területére vízummentesen beutazhatnak és érvényes útlevéllel, amely min. 6 hónapig érvényes a visszautazást követően, 90 napig tartózkodhatnak ott.

Szükséges ezentúl érvényes repülőjegy a visszautazásra vagy továbbutazásra ill. a szükséges utazási dokumentumok engedélyek bemutatása.

Utasbiztosítás: az általános utasbiztosításon túl ajánlatos kiegészítő biztosításokat kötni pl. beteg hazaszállítására. www.auswaertiges-amt.de/DE/Laenderinformationen/00-SiHi/HaitiSicherheit.html

 

Haiti.png Tudnivalók az országról

Hasznos honlapok:
www.amerika-auf-einen-blick.de/haiti/tourismus.php
www.nhc.noaa.gov

További információ

Haiti Berlinben működő képviselete:
Meinekestr. 5. 10719
Tel:(49-30)8855-4034, fax: 8855-4135

Haiti Genfben működő képviselete:
12, Boulevard James-Fazy, CH-1201 Geneve
Tel:(41)(22)732-76-28, fax:732-55-36

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, illetve azzal is, hogy minden országban más-más egészségügyi veszély fenyeget.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során.

A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (hepatitis, meningitis, tífusz stb.).

A 2010. földrengés következtében kialakult közegészségügyi helyzet súlyos egészségügyi problémákat okoz. A kórházak higiéniai körülményei az európai színvonal alattiak. Gyakori a fertőzésveszély, hepatitisz.

Az országban a következő betegségekkel lehet számolni
Malária, Dengue-láz, Tuberkulózis, Kolera, AIDS (HIV)

Javasolt védőoltások
Kanyaró, rubeóla, poliomyelitis (gyermekbénulás), tífusz, Hepatitis A , Hepatitis B elleni védőoltás

Élelmiszer-higiénia
Csapvíz helyett a palackozott ásványvíz fogyasztása ajánlott.

Érdemes a jégkocka, a friss gyümölcslé és a nyers zöldségek fogyasztását, valamint a kevésbé átsütött húsból, halból, valamint tejjel készült ételeket kerülni.

Ajánlott az evés előtti rendszeres és alapos kézmosás.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.