letlts.jpg Biztonság

Haiyan tájfun a Fülöp-szigeteken
Hatezer áldozata van a Fülöp-szigetek középső részén tavaly november 8.-án végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén, Tacloban város központtal. A Haiyan valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt, amely a délkelet-ázsiai szigetországot valaha sújtotta. Elegendő ivóvíz és élelem továbbra sincs mindenhol. Javasoljuk, honfitársaink megfelelő körültekintéssel utazzanak a térségbe.

A terrorizmus, az emberrablás és az utcai bűncselekmények (lopás, rablás) veszélye általános.

A Külügyminisztériumbiztonsági besorolása
Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Davao, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe, ahol a fenti veszélyek halmozottan fennállnak. Ezen térségek az„I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak.

Az ország többi területe a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába tartozik.
Pénzváltáskor elkövetett csalás hivatalos pénzváltó helyeken is előfordulhat. A túlságosan vonzó árfolyam alapos okot adhat gyanakvásra, váltás előtt minden esetben tisztázzuk szóban is az árfolyamot, kérjünk számlát és távozásunk előtt a kapott összeget gondosan számoljuk át.

Felhívjuk a Fülöp-szigeteken tartózkodó, illetve oda utazni szándékozó magyar állampolgárokat, hogy nevük, utazási időpontjuk, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat, illetve a nagykövetség honlapján, annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.


Signal_attention.png Beutazási feltételek

2013. augusztus 1-től magyar állampolgárok max. 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Fülöp-szigetek területén, amennyiben a magyar útlevél a Fülöp-szigetekről való tervezett elutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényes, valamint a belépéskor felmutatják a Magyarországra való visszatérésre vagy továbbutazásra jogosító repülőjegyet. Az ország elhagyásakor a repülőtéri illeték összege 750 filippin peso (PHP) vagy 18,50 USD.

 

Philippines.png Tudnivalók az országról

Közlekedés
Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok betartásának teljes hiánya jellemző. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, ill. bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges.  

Klíma
Az ország klímája trópusi, száraz és esős évszakok váltakoznak. 

Készpénz, fizetés
A Fülöp-szigetek pénzneme a peso (1 peso megközelítőleg 5 forint). Készpénzt csak a szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Fizetéskor lehetőleg használjanak bankkártyát vagy hitelkártyát. Különösen figyeljenek értéktárgyaikra, útlevelükre. Lehetőség szerint mindig vegyék igénybe a szállodák széfjét, értékmegőrzőjét. Bérelt gépkocsikban értéktárgyakat ne hagyjanak.


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

A csapvíz ívásra nem javasolt. Az utazóknak valamennyi ázsiai trópusi betegség, elsősorban a malária, hastífusz és a hepatitisz elleni védekezésre ajánlatos felkészülniük. A dengue-lázas megbetegedés állandóan létező kockázat. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külterületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Fülöp-szigeteki tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 06.