letlts.jpg Biztonság

Az EAE belpolitikailag stabil ország, amelynek elemi érdeke, hogy megőrizze jó minősítését, mely szerint az Öböl-térségében a "béke és prosperitás szigete". Az EAE vezetése távol tartja az ország határaitól a radikális iszlám tényezőket s a terrorista szervezeteket. A rendkívül magas életszínvonalon élő emírségi állampolgárok körében az emírségi vezetéssel szemben gyakorlatilag nincs politikai vagy szociális elégedetlenség. Az ország közbiztonsági helyzete jó, ritka a személy, ingatlan, gépkocsi elleni bűncselekmény vagy erőszakos cselekedet.

A legkomolyabb biztonsági kockázatot az Irán nukleáris programja körül kialakult, egyre növekvő feszültség jelenti. Egy esetleges Irán elleni katonai akció, illetve az arra adandó iráni reakció kiszámíthatatlan következményekkel járhat az egész térség biztonságára nézve, ezért – mivel a helyzet napról napra változik –, javasoljuk az ide készülőknek, kísérjék figyelemmel az aktuális történéseket, és ezek alapján döntsenek tervezett utazásukról. 


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Immár életbe lépett, hogy magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Arab Emirátusokba, így Dubaiba is.

A beutazástól számítva 30 napig tartózkodhatunk az országban, mely egyszer meghosszabbítható egy újabb hónappal. A vízummentesség azt jelenti, hogy nem kell előre vízumot intézzünk, vagyis felszállhatunk bármely légitársaság gépére vízum nélkül. Amint megérkeztünk Dubaiba, akkor az útlevél ellenőrzésnél (immigration) bepecsételik a vízumot (ingyenes), mely 30 napos tartózkodást tesz lehetővé.


United_Arab_Emirates.png Tudnivalók az országról

Általános tudnivalók: Az Egyesült Arab Emírségek 1971. december 2-án alakult meg a Szerződéses Ománként ismert korábbi brit protektorátust alkotó entitások közül 6 emírség (Abu Dhabi, Dubai, Sardzsa, Adzsman, Al-Fudzseira és Umm Al-Qaiwein) részvételével, melyekhez 1972 januárjában hetedikként Ra'sz Al-Khaima emírség is csatlakozott. Az EAE államformája abszolút monarchia.

Az Egyesült Arab Emírségek a világ 6-7. legnagyobb bizonyított olajtartalékával rendelkezik (a térségben Szaúd-Arábia, Irak, Irán és Kuvait után az 5.); az ismert készletek 5-6%-át mondhatja magáénak, amelyek még kb. 100 évre elegendőek. Az egy főre eső GDP tekintetében az EAE a világ egyik leggazdagabb országa, mely rendkívül magas olajbevételeiből fejlett jóléti rendszert alakított ki az elmúlt négy évtized folyamán.

Klimatikus viszonyait nézve az EAE éghajlata alapvetően két évszakos: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Az ország éghajlata a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hűvös éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben 25 C fölé is emelkedhet, nyáron a déli órákban, árnyékban elérheti a 45-50 C- ot is. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Eső gyakorlatilag csak a téli időszakban van.

A hivatalok, üzletek, lakások és gépkocsik erősen légkondicionáltak, mely nélkül az éghajlat nehezen lenne elviselhető a nyári hónapokban. Célszerű óvatosan viszonyulni a légkondicionáláshoz: mindenütt szeretik túlhűteni a helyiségeket, így aki erre érzékeny, könnyen megfázhat. Mindenképpen kerülendő az EAE felkeresése a nyári hónapokban, mivel napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen.

Szállodákban és éttermekben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható. Utcai árusoknál leginkább a jól átsült ételek (pl. gyros szendvics, sült csirke, saslik/kebab, stb.) tekinthetők veszélytelennek.

Közlekedés: Az EAE fejlett úthálózattal rendelkezik, mely döntően autópályákból áll. A gépkocsivezetés a nők számára teljesen korlátozásmentes. Az autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség általában 120 km/óra, míg lakott területen 60-80 km/óra (figyeljük a jelzéseket, mivel a sebességkorlát egy-egy útszakaszon belül is változhat). A közlekedési szabályok betartását rendkívül szigorúan veszik: egyes közlekedési szabálysértések esetén – pl. sebességkorlátozás túllépése, sárga-piros lámpa figyelmen kívül hagyása, mobiltelefon használata, ittas vezetés, tilos parkolás – gyakorlatilag zéró-tolerancia érvényesül. A közlekedési szabályok betartását a rendőrség a legfejlettebb technikai eszközökkel ellenőrzi, s a szabálytalanságok elkövetőit magas – 200-2.000 AED közötti – összegű bírságokkal sújtja. Mindezeknek köszönhetően a közlekedésbiztonság az EAE-ben kifejezetten jónak értékelhető.

Az EAE pillanatnyilag még nem fogadja el a magyar jogosítványt, ezért a huzamos ideig itt tartózkodó magyar állampolgároknak a helyi jogosítvány megszerzéséhez gépkocsivezetői vizsgát kell tenniük. Turistáktól gépkocsi-bérlésnél elfogadják a nemzetközi jogosítványt.

Vallás, helyi szokások: Az Egyesült Arab Emírségekben az iszlám a hivatalos vallás. A legtöbb mecsetbe a belépés csak muszlimok számára megengedett (imaidő alatt és péntek délelőttönként még a turisták számára nyitott mecsetek sem látogathatóak). A Ramadán böjti hónap idején, illetve a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás. Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Ha valaki a szent hónap idején a helyiek szeme láttára eszik, iszik vagy dohányzik, a "szabályszegésnek" akár jogkövetkezményei is lehetnek. Esetenként kellemetlenség származhat a fényképezésből és filmezésből: nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni az érintett – a felvételen szerepeltetni kívánt – személy(ek) hozzájárulását.

Kábítószer-behozatal: Az EAE szigorú, "zéró-tolerancián" alapuló ellenőrzést vezetett be repülőterein a kábítószer behozatalának megakadályozására. Olyan technikai eszközöket alkalmaznak, amelyek a legkisebb mértéket is kimutatják, sőt azt is jelzik, ha valaki rendszeresen fogyaszt drogot. A tettenérést súlyos börtönbüntetéssel sújtják. Javasoljuk, hogy az EAE-be utazó magyar állampolgárok saját érdekükben tartózkodjanak a legkisebb mennyiségű kábítószer behozatalától, ha pedig valamiféle drogot tartalmazó gyógyszert szednek, akkor erről legyen hitelesített orvosi igazolásuk.

Vám-és jogszabályok: Az országba kábítószeren és pornográf kiadványokon kívül mindent – alkoholt is – be lehet hozni (alkohol 2 liter, cigaretta 2.000 db). Valutát korlátozás nélkül lehet behozni.

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi ellátás színvonala az EAE esetében kiváló, járványoktól, fertőző betegségektől nem kell tartani. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis. Magyarországról történő beutazás esetén a helyi hatóságok kötelező védőoltást nem írnak elő. Állami egészségügyi intézményekben az ellátás térítésmentes, magánklinikák igénybevétele viszont magas költségekkel jár. A helyi gyógyszertárakban gyakorlatilag mindenféle gyógyszer kapható. Bár a tengervíz sótalanításából nyert csapvíz mindenhol iható, célszerűbb helyette palackozott vizek fogyasztása.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.