letlts.jpg Biztonság

Mint a legtöbb országban, a Dominikai Köztársaságban is a kisebb volumenű lopások, rablások elsőszámú célpontjai a turisták. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, hivatalos okmányaikra (útlevél) kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról érdemes fénymásolatot készíteni! 

Több esetben a turisták már a reptérről a szállodájuk felé vezető úton áldozatul esnek lopásnak, rablásnak, ezért felhívjuk a turisták figyelmét, hogy a reptéren található hivatalos taxi társaságot vegyék igénybe a szálláshelyükig való utazáshoz. Gyakran fordulnak elő zseblopások, motorral elkövetett táskalopások, amelyek során mindig a gyengébbik nemet szemelik ki maguknak az elkövetők. Kerüljék a turisták által ritkán látogatott, zsúfolt utcákat, amennyiben lehetséges párokban, vagy csoportokban utazzanak az országon belül. (Több olyan eseményről is tudomásunk van, amikor a helyi rendőrök összejátszottak a bűnelkövetőkkel, pl. egy helyi férfi kezet nyújt a turistának, aki ezt fogadja, majd észreveszi, hogy miközben kezet fogtak, a helyi férfi a kezébe csúsztatott egy fehér porral teli kis zacskót. Egy helyi rendőr azonnal ott terem és kérdőre vonja a turistát, akit csak némi készpénz átvétele után hajlandó tovább engedni!) 

A zsúfolt helyi buszok és iránytaxik (egyszerre több utast is szállítanak) használata veszélyesnek mondható, mert a tömegben gyakran esnek áldozatul turisták zseblopásnak, rablásnak. 

Amennyiben vidékre látogatnak, maradjanak a főutak mentén. A Dominikai Köztársaságban gyakran vannak áramkimaradások, ezekben az időszakokban érdemes a szálláson maradni, mert ilyenkor ugrásszerűen megnövekszik a bűncselekmények elkövetésének száma. 

Választási időszakban gyakran történnek tömegdemonstrációk, amelyek néha rendbontásokba, utcai blokádok emelésébe torkollik. A helyi rendőrség számos esetben komoly erő alkalmazásával vetett véget ezen megmozdulásoknak, ezért tanácsos elkerülni ezen tömegmegmozdulásokat. 

A Dominikai Köztársaságban létrehoztak a turisták segítésére kijelölt rendőrséget, a Politur-t. Ezen rendőrök általában beszélnek angolul és megbízható segítségként szolgálnak a bajba jutott turistáknak. Ezen személyek segítségével eljuthatnak a legközelebbi rendőrőrsre, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel a bűncselekményről. A fővárosban, Santo Domingoban a Politur épületét a 30 de Marzo és Mexico utak kereszteződésénél találhatják az ott lévő kormányzati épület D blokkjában. Telefonszámuk: 809-686-8639. 


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Vízum
Azon országok turistái, akiknek nincs szükségük vízumra a Dominikai Köztársaságba való belépéshez, turista kártyát kell vásárolniuk. A magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be az országba. A turista kártya ára 10 USD, amelyet amerikai dollárban kell megfizetniük. Ezt a turista kártyát megvásárolhatják a Dominikai Köztársaság nagykövetségein és konzulátusain, vagy az országba érkezéskor a reptéren. A turista kártyával 60 napig tartózkodhatnak az ország területén. Azon személyek, akik meg szeretnék hosszabbítani tartózkodásukat, be kell fáradjanak a Santo Domingoban található Migrációs Hivatalba és kérvényezniük kell a kártyájuk meghosszabbítását. Amennyiben ezt elmulasztják, az ország elhagyásakor a helyi hatóságok büntetést rónak ki, amely 30 USD-tól egészen 500 USD-ig terjedhet, az országban eltöltött idő függvényében. 


dominican-republic-icon.png Tudnivalók az országról

Pénzváltás
Legálisan pénzt lehet váltani a kereskedelmi bankoknál, a hotelek váltóhelyiségeiben, valamint az utcákon található hivatalos váltóirodákban. Az árfolyamot a Központi Bank határozza meg. 

Hurrikánok: A hurrikánok jellemzően a júniustól novemberig terjedő időszakban alakulnak ki a karibi térségben. Kiutazás előtt célszerű érdeklődni a természeti katasztrófák kialakulásának lehetőségéről. Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térségről (www.nhc.noaa.gov).

A tömegközlekedés elég kaotikus és nem biztonságos a turisták számára. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi társaságok gépjárműveinek használatát, mert több esetben értesültünk magántaxik használata esetén, turisták ellen elkövetett rablásokról.

Az utak minősége eltérő, a vidéki területeken gyakran használhatatlan utakat lehet találni.

Amennyiben gépjárművet bérelnek, a defenzív vezetési stílus az ajánlott, több helyen lehet hivatásos sofőrt felfogadni az utazás teljes időtartamára. 


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Míg megfelelő orvosi ellátásban részesülnek a nagyobb városokban lévő betegek (leginkább a privát kórházakban), a közkórházak színvonala itt nagyon eltérő. A kórházakban a személyzet csak ritkán beszél angolul!

A fővárosban létezik egy 911-es vészhívószám, azonban ennek megbízhatósága is megkérdőjelezhető. A nagyobb városokon kívül a betegellátás nagyon nehézkes, hiány van a vérkészletekből még vészhelyzet esetén is. Az ország teljes területén működik egy privát mentőszolgálat, a ProMed, amelynek száma 809-412-5555. A ProMed használatakor a cég azonnali költségtérítést igényel!

Érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési metódusáról.

A Dominikai Köztársaság területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, inkább a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlatos.

Dengue-láz

A Dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Havannában sűrűn végeznek szervezett szúnyogirtást füstöléses eljárással. Tanácsos elkerülni az egészségre ártalmas füst belélegzését. A csapadékos meleg idő kedvez a dengue-láz terjedésében vektorként szerepet játszó Aedes aegypti szúnyogok szaporodásának.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue veszélyes területen tartózkodtak.

Utoljára módosítva: 2015. 11. 13.