letlts.jpg Biztonság

A Dél-afrikai Köztársaság közbiztonsági helyzete a javuló tendencia ellenére, nemzetközi összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik, amire az ide látogatóknak tudatosan készülniük kell és tartózkodásuk során fokozott elővigyázatosságot kell tanúsítaniuk. Az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi években jelentősen csökkent, köszönhetően a rendőri jelenlét megerősítésének, a bűnüldöző szervek határozottabb fellépésének és a veszélyes körzetek bekamerázásának. Az bűncselekmények 30%-a erőszakos jellegű. Ezek többségét azonban a turisták által látogatott helyektől távol eső külvárosokban követik el.

A külföldi látogatók sérelmére elkövetett bűncselekmények elsősorban a nagyobb városközpontokban, hotelek közelében, nemzetközi repülőtereken, busz- és vasútállomásokon fordulnak elő. A rablások, betörések, gépkocsi eltulajdonítások nagy részét fegyveresen követik el, melynek következtében az ilyen esetek gyakran járnak személyi sérüléssel és vezetnek gyilkosságokhoz. A nagyobb tömegeket vonzó eseményeken számítani lehet a bűnözői aktivitás növekedésére. Alapvetően biztonságosnak tekinthetők (ami nem jelenti azt, hogy nincs szükség folyamatos elővigyázatosságra) a fő turisztikai látványosságok, a nemzeti parkok, botanikus kertek és a bevásárlóközpontok.

Ugyanakkor az utóbbi időszakban megnövekedtek a turisták sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények, fegyveres rablások és rablási kísérletek. Javasoljuk, hogy a dél-afrikai nemzeti parkokba, köztük a Kruger Parkba látogató magyar turisták a parkokon belül kialakított, őrzött szálláshelyeket részesítsék előnybe a parkok területén kívüli magánfarmokkal, magánpanziókkal szemben.

Néhány alapvető szabály betartásával minimálisra csökkenthető az incidensek veszélye
Útlevelét és értékeit tartsa biztonságos, mások által nem észrevehető helyen. Útlevelének adatoldaláról készítsen másolatot, amelyet útlevelétől elkülönítve őrizzen. Amennyiben útlevelét elveszítené, vagy azt eltulajdonítanák, haladéktalanul tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrőrsön, továbbá lépjen kapcsolatba dél-afrikai konzuli képviseleteink valamelyikével magyar ideiglenes magánútlevél beszerzése céljából.Ha nem csoporttal utazik, érdemes utazási irodák által szervezett programokhoz csatlakozva megtekinteni a turisztikai látványosságokat.

Mindig kérjen felvilágosítást szállodájában arról, hogy mely környékeket tanácsos elkerülni. Célszerű együtt mozogni a családtagokkal, útitársakkal és olyan útvonalat választani, amely a forgalmas utcákat érinti. Sötétedés után még kisebb csoportban, rövid útra sem javasolt a sétálás, a szálláshelyre való gyalogos visszatérés. Kerülje a nagyobb utcai csoportosulásokat, esetleges tüntetéseket, váltson azonnal útirányt és menjen be az első üzletbe, étterembe, nyilvános intézménybe ha gyanús elemeket lát, vagy követést észlel. Ha eltéved, keresse meg a legközelebbi rendőrt, vagy egy nyitva tartó boltot, benzinkutat, és ott kérjen útbaigazítást, ne a járókelőktől.

Legyen óvatos a pénzváltásnál, ellenőrizze, hogy nem figyelik meg. Még kisebb összegű fizetésnél is érdemes hitelkártyát használni; ne tartson magánál nagyobb összegű készpénzt; bankjegyautomatából nagy körültekintéssel, PIN kódjára fokozottan ügyelve, a környezetet előzetesen megfigyelve vegyenek ki pénzt, ne fogadjon el senkitől segítséget. Ha banki ügyeit az interneten keresztül intézi, lehetőleg ne tegye azt nyilvános számítógépekről, internet kávézóból, ha lehet, használja laptopját.

Vigyázzon csomagjaira, ne tévessze azokat szem elől a repülőtéren, vagy a szállodai be- és kijelentkezéskor. Ügyeljen kézitáskájára, étteremben, utazáskor ne akassza széke, vagy ülése támlájára, tartsa ölében.

Kerülni kell feltűnő ékszerek, márkás órák viselését.

Folyamatos elővigyázatosságra van szükség fényképezőgép, videokamera, illetve mobiltelefon utcai használatakor.

Ha személyautóval közlekedik, az utazás során az ablakokat ne engedje le, valamennyi ajtót tartsa zárva. Poggyászt, értéktárgyakat ne hagyjon látható helyen, sőt a csomagtartóban sem. Gyakori, hogy lámpás kereszteződésnél történő megálláskor tesznek kísérletet a gépkocsiban lévő értékek eltulajdonítására (akár az ablak bezúzásával, festékkel való leöntésével). Ilyenkor lehetőség szerint azonnal tovább kell haladni és semmiképpen sem szabad kiszállni a járműből. Előre tervezze meg útvonalát, használjon GPS-t és indulás előtt mindig ellenőrizze gépkocsija műszaki állapotát, valamint az üzemanyag mennyiségét. Kerülje az éjszakai vezetést, ami nem elsősorban köz-, hanem közlekedésbiztonsági szempontból rendkívül veszélyes.

Rablási kísérlet esetén (gépjárművet is beleértve) ne tanúsítson ellenállást, kerülje a szemkontaktust és adja át értékeit.

Dél-Afrikában a helyi előírások, szabályozások, törvények a külföldi állampolgárokra egyaránt érvényesek. Bajba kerülése esetén haladéktalanul vegye föl a kapcsolatot a Dél-Afrikában működő hivatásos és tiszteletbeli magyar konzuli képviseletekkel. Letartóztatás, fogva tartás esetén a konzuli szolgálat nem tudja kiszabadítani, de segíthet ügye tisztázásában, megfelelő jogi képviselet biztosításában, hozzátartozói értesítésében. Ha őrizetbe veszik, a dél-afrikai rendőrség csak akkor értesíti a magyar konzult, ha ezt kifejezetten kéri, ezért ragaszkodjon e jogához.


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

A magyar magánútlevéllel rendelkezők maximum 30 napot tölthetnek vízummentesen Dél-Afrikában. Az útlevélnek a hazautazás napjától számítva még legalább 30 napig érvényesnek kell lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. Ellenkező esetben a légitársaságok nem engedik a repülőgépre felszállni, illetve a dél-afrikai hatóságok feltartóztathatják a határon.

A szükséges vízum („visitor’s permit”) a Dél-afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségén szerezhető be. A vízum meghosszabbítása a dél-afrikai Belügyminisztérium illetékes hivatalánál kérelmezhető, legalább 30 nappal a lejárat előtt. Amennyiben a tartózkodás időtartama miatt vízumra van szükség, feltétlenül érdeklődjenek előzetesen a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

A dél-afrikai hatóságok a túltartózkodást szigorúan büntetik. Az esetek többségében min. 1.000 ZAR (kb. 115 EUR) összegű pénzbírsággal sújtják, amelyet a hazatérést követően a Dél-afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségén kell megfizetni. Ismételt beutazás a Dél-afrikai Köztársaságba csak a bírság teljes összegének megfizetését követően lehetséges

Sárgaláz elleni oltásról igazolással kell rendelkeznie, amennyiben sárgalázzal fertőzött országból (pl. Kenya, Angola) érkezik a Dél-afrikai Köztársaságba. Élelmiszer (húsáruk, tejtermék, zöldség, gyümölcs) bevitele tilos az országba, azt a határátkelőhelyen elkobozhatják.


South-Africa.png Tudnivalók az országról

A Dél-afrikai Köztársaság – jelentős természeti erőforrásainak, fejlett infrastruktúrájának, termelési képességének és regionális politikai befolyásának köszönhetően – az afrikai kontinens legfejlettebb állama. Pretoria a közigazgatási főváros, Fokvárosban működik a törvényhozás, Johannesburg az Alkotmánybíróság székhelye és az üzleti, pénzügyi élet központja, Durban pedig konferenciaváros és kiemelt gazdasági, turisztikai körzet.

A nagyvárosokban nyugati színvonalú, minden igényt kielégítő áruválasztékkal rendelkező, modern üzletházak, bevásárlóközpontok, szupermarketek találhatók, őrzött parkolókkal. Nem okoz gondot az európai ízlésnek megfelelő élelmiszerek beszerzése, tekintettel arra, hogy a holland, angol és német származású fehér lakosság ízlésvilága meghatározza a választékot.

A DAK kötött devizagazdálkodású ország, ami megnehezíti a külföldi turisták számára a valutaátváltásokat, emellett az Európában megszokottnál jelentősen magasabbak a banki költségek, pénzváltási jutalékok.

Az ÁFA 14%; 200 Rand értékű vásárlások fölött visszaigényelhető a nemzetközi repülőtereken. Ehhez „ Tax Invoice” típusú számlával szükséges rendelkezni.

Időjárás
Az ország a mérsékelten meleg szubtrópusi övezetben fekszik, az évszakok fordítottak az otthonihoz képest. A nyugati part előtt a hideg Benguela-áramlat, a déli, valamint a keleti partok előtt a meleg Agulhas-, illetve Mozambiki-áramlat befolyásolja az időjárás alakulását. A tengerparttól távolabbi és magasan a tengerszint felett fekvő Johannesburgban (1694 m) és Pretoriában (1350 m) 10 °C az átlagos téli hőmérséklet; a nyári átlaghőmérséklet pedig 25 °C. A nyári hónapokban megszokott, hogy a délutáni, esti órákban rendkívül heves zivatarok vonulnak át. A felföldön jelentős a napi és az évi hőmérséklet-ingadozás (a fagyos napok száma elérheti az évi 150-et). Télen éjszakánként fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet. A csapadék nyáron hullik, ez alól kivétel a Fokföld, melynek éghajlata mediterrán jellegű. Fokváros éghajlata közismerten szeszélyes, még a nyári hónapokban is előfordulnak hűvös napok, éjszakák. Az évi csapadék mennyisége keletről nyugatra csökken. A belső területeken gyakoriak az aszályok. A magasföldön egyeseket megviselhet az alacsonyabb légnyomás, a ritkább levegő.

Közlekedés
Ha gépkocsit kíván bérelni, előre foglalja azt le, mert a rendelkezésre álló járműpark korlátozott. Dél-Afrikában baloldali közlekedés van, amely önmagában is veszélyeket rejt magában. A körforgalmat kivéve, nem ismerik a jobbkézszabályt, az elsőbbségadási kötelezettséget az útkereszteződéseknél általában stoptáblával jelzik. Ha egy kereszteződésnél minden irányból stoptábla van, az érkezési sorrend határozza meg az áthaladást. Ezt a szabályt kell alkalmazni abban az esetben is, ha a közlekedési lámpa nem működik. Lehetőleg a főútvonalakat használja, az alsóbbrendű utak, különösen éjszaka, veszélyesek lehetnek. A rendőrség közlekedési szabálysértés esetén helyszíni bírságot szab ki.

Ha tömegközlekedési eszközökkel kíván utazni, megérkezésekor tájékozódjon a repülőtéren felállított információs irodánál, vagy a szállásadójánál. Csak megfelelő jelzésekkel ellátott, engedéllyel rendelkező taxit vegyen igénybe.

Szálláshelyek
A Dél-afrikai Köztársaság nagyvárosaiban, turisztikai központjaiban számos – felhasználóbarát internetes honlappal rendelkező – szálloda és vendégház, magánpanzió, olcsóbb turistaszállás (backpackers) várja az utazókat, melyek európai színvonalúak. Előzetes szállásfoglalás nélkül ugyanakkor ne induljon el. Az érkezés utáni szálláskeresés nem biztos, hogy sikerrel jár, emellett rendkívül költséges is lehet.

Időzóna: GMT+01:00

Pénznem: dél-afrikai rand (ZAR), 1 EUR=10.20 ZAR; 1 ZAR=28.30 HUF

Nemzeti ünnep: Szabadság Napja (Freedom Day) – április 27. (1994)

Elektromosság: 220V

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 10111

Mentők: 10177

Rendkívüli helyzet: 107

Autóklub (Automobile Association) : 08 00 03 30 07


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

A magánkézben lévő egészségügyi intézmények kitűnő színvonalúak, de a városokat vagy szafari parkok környékét kivéve, korlátozottan állnak rendelkezésre. Az állami kórházakban az ellátás és a felszereltség színvonala általában alacsony. A zsúfoltság, fertőzésveszély miatt ezeket az intézményeket tanácsos elkerülni.

A gyógyszertárak jól felszereltek. A krónikus betegségekben szenvedők és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók biztosítsák maguk számára a szükséges gyógyszermennyiséget. A gyógyszert az eredeti csomagolásban hozza a rajta lévő információk miatt. Ne feledje, hogy esetleges itteni orvosi ellátásának, kórházi kezelésének költségeit Önnek kell állnia – a kórházakban általában előre kell fizetni.

Dél-Afrikában nagyon magas az HIV fertőzöttek és az AIDS betegek aránya. A TBC megbetegedések gyakorisága a Dél-afrikai Köztársaságban folyamatosan növekszik, a gyógyítási arány kb. 50%-t ér el. Az Extreme Drug- Resistant Tuberculosis (XDR-TB) gyakorlatilag az ország valamennyi tartományban fellelhető.

A csapvíz az ország területének legnagyobb részén iható. Mindazonáltal vidéken érdemes helyi felvilágosítást kérni. Palackos ásványvíz széles választékban kapható

Noha Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. A veszély KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra eső, alacsony fekvésű parti részein is fönnáll. A kockázat minden maláriás területen alacsonyabb június és szeptember között. A megelőzésről konzultáljon szakértővel.

Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás, hastífusz elleni védőoltás

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.