letlts.jpgBiztonság

Costa Rica nem tekinthető teljesen biztonságosnak, mivel az utóbbi időben elszaporodtak azok a bűncselekmények, amelyek veszélyeztethetik a polgári lakosság vagy a turisták korábban megszokottan nyugodtabb életkörülményeit.

A bűnözés és a drogkereskedelem fokozódását országon belüli és országon kívüli tényezők egyaránt elősegítik. A drogkereskedelmi útvonalak a columbiai, ecuadori, vagy egyéb dél-amerikai forrásokból kiindulva ma már az egész ország területét behálózzák.

Az idegenforgalom még meglévő célpontjaira a reguláris erők és a rendfenntartó szervek felügyelnek. A szervezett, csoportos turizmuson kívüli az egyéni turista utazások kockázatosak.

 

Signal_attention.pngBeutazási és tartózkodási feltételek

Magyarország és az EU-s többi ország állampolgárai víummentesen utazhatnak be az országba, és a központi CR-i intézkedések 90 napos, turista célú tartózkodási lehetőséget biztosítanak számukra. Az útlevelüknek a tervezett belépési dátum + 90 napnál, csak 1 nappal kell hosszabb érvényességgel rendelkeznie. Amennyiben az útlevél 90 napnál kevesebb ideig érvényes, akkor is beléphet a vízummentesen utazó magyar és/vagy EU-s állampolgár az országba, de értelemszerűen, csak az útlevél érvényességi idején belüli, a hátvédelmi szervek döntésétől függő tartózkodási napokra kapnak  majd turista célú beutazási engedélyt. A turista célú tartózkodás nem hosszabbítható meg. A kiutazáskor az említett  magyar és  EU-s állampolgárok szárazföldi kilépésnél kb.6,-US dollár, reptéri és kikötői kilépésnél kb. 25-29,-US dollár "kilépési adó" összeg megfizetésére kötelezettek.

 

Costa_Rica_Flag-660-48.jpgTudnivalók az országról

Ország: Costa Ricai Köztársaság
Kontinens: Amerika
Terület (km2): 51.100 km²
Lakosság száma: 4,658,887 fő (2010). A népességnövekedés: 1,308 % (2011- becslés)
Főváros: San José
Államforma: köztársaság

Diplomáciai kapcsolatok szintje: Jelenleg nincsenek hivatalos külképviseletek egymás országaiban. Hazánk mexikóvárosi nagykövetét akkreditálja San Joséba, Costa Rica pedig a berlini misszióvezetőt Budapestre. Magyarország tiszteletbeli konzulátussal rendelkezik az ország fővárosában működtetett TB- konzuli irodával.

Fontosabb utazási információk és tanácsok

Közlekedés
San Josét, az ország fővárosát kiváló buszhálózat köti össze az ország többi részével.

Taxi társaságok, illetve magán taxik kínálják – nem túl drágán – szolgáltatásaikat országszerte.

Az autóbérlés igen sok társaság révén történhet viszonylag gazdaságosan hozzáférhető árakon, az egyéni és a csoportosan érkező turisták részére egyaránt.

Két nagy nemzetközi repülőtér (San José és Liberia), valamint két tucat kisebb, belföldi repülőtér áll a menetrendszerű- és a charter légi utasforgalmak rendelkezésére.

Általános, földrajzi és gazdasági jellegű információk

Costa Rica (jelentése „gazdag part”) a közép-amerikai kontinenshídon elterülő ország. Az egyik legtradicionálisabban demokratikus berendezkedésű állam. Karib-tengeri és csendes-óceáni partvidékét keskeny síkság kíséri. Az ország területének legnagyobb része vulkánok csúcsaival tűzdelt hegyvidék. Kiemelkedő természeti kincsei, állatvilága- és növényzete a Nemzeti Parkokban, illetve a Világörökség természetileg védett területein találhatók. Korábban „Közép-Amerika Svájca” kitüntető címet is viselte.

Akárcsak az USA-ban, a feszültség 120 V, és a frekvencia sáv 60 Hz, a fali dugaszoló aljzatok is az észak –amerikai minta alapján készülnek.

Éghajlata
Éghajlata trópusi. Az ország legtöbb régiójában a május–novemberi időszak esős, a december –áprilisi időszak pedig száraz. A tengerpartok közelében, illetve a Kordillerák magaslatai és szélirányos völgyei az átlagosnál többször kapnak csapadékot.

 

Health.pngKözegészség, egészségügyi helyzet

A jelenlegi esős időszakban, több közép- amerikai országban nagy számú megbetegedések fordultak elő, és sok helyről járványgócokat is jelentettek, a moszkitók ( szúnyogok) által terjesztett, és az említett zónákban kialakult DENGIE-Láz megbetegedések következtében.

A Karib-tengeri országokba, a közép –amerikai térségbe készülők figyelmét arra kell felhívni, hogy az elkövetkező két hónapban utazni szándékozók, mind Mexikó Yucatán –félszigeti részére, mind Honduras, Guatemala, Costa Rica, Belize, El Salvador, főként tengerpartok mentén lévő településeire vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

Kérjék ki a hazai ÁNTSZ-szakorvosok véleményét, különösen az említett régiókba kis gyermekkel utazást tervezők, vagy immun-betegségben a közelmúltban átesett, de jelen, esős időszakban utazást szervezők esetében is.

A nem általunk akkreditált országok közül Panama, Nicaragua egészségügyi szolgálatai is tömegesen előforduló Dengie – láz megbetegedésekről adtak ki jelentéseket augusztus elején.

A társadalombiztosítás lefedi a teljes lakosságot és kiterjed az egészségügy valamennyi területére, a fogyatékkal élők ellátására, és a nyugdíjbiztosításra egyaránt. A nyugdíjkorhatár a férfiak esetében 64, a nők esetében 59 év.

Évente egyszer oltják a lakosságot a közönséges influenza, és a csak lokális jelleggel előforduló H1N1 influenzavírus ellen is.

Az EU-ból érkezőktől nem kérnek külön oltást.

Javasolt azonban az oltás bizonyos trópusi területekre utazó vagy más, járványos területekről beutazó turisták számára.

Kötelező oltás jelenleg NINCS, nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges.

Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. 

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.