letlts.jpg Biztonság

Az ország belpolitikai helyzete stabil, a közbiztonság jó. Az időközönként előforduló utcai demonstrációk, sztrájkok, diáktüntetések a turisták által frekventált helyszíneket többnyire nem érintik.  

Terrorizmus
A politikai terrorizmus ma már ismeretlen Chilében, egyéb terrorista cselekmények sem fordulnak elő. Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadásokra, atrocitásokra nem, vagy csak igen ritkán került sor. 

Bűnözés
Bár a chilei közbiztonság a latin-amerikai átlagnál lényegesen jobb, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a szokásos elővigyázatosságra a turisták részéről. A különböző típusú egyéni bajba jutások (pl. útlevél, vagy személyi igazolvány és egyéb okmányok elvesztése vagy ellopása) itt is előfordulnak. Santiago belvárosában a lopások, a gépkocsi feltörések a gyakoribbak, nem ajánlott tehát az ékszerek, értékes órák viselése, kézicsomagok, kamerák, vagy más értéktárgyak felügyelet nélkül hagyása.  

Természeti és egyéb katasztrófák
Chile a világ földrengéseknek egyik legjobban kitett területe, így meglehetősen gyakoriak a kisebb, egy-két másodpercig tartó, kárt nem okozó földmozgások. Az országban jól kiépített védelmi rendszer működik.  Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 8,8-es földrengés volt 2010. február 27-én  a Csendes-óceánban, Chile partjainál; a rengés epicentruma az ország egyik legnagyobb városától, Concepcióntól 100 kilométernyire - a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra - volt mintegy 35 kilométeres mélységben. Több utórengés is megrázta a dél-amerikai ország középső és déli partvidékét; ezek közül az egyik 6,9-es erősségű volt. A földmozgás több mint hétszáz halálos áldozatot követelt. Ezt megelőzően nagyobb földmozgás 2009 áprilisában, a Richter-skála szerint 6-os erősségű volt Chile északi részén Tarapaca régióban, illetve 2007. november 14-én 7,7-es erősségű földrengés az ország északi részén (Tocopilla és Maria Elena), amelynek következtében közel négyezer épületet rongálódott meg, amely mintegy 15.000 ember lakhatását érintette. 2007. április 21-én Chile déli részét egy Richter-skála szerinti 6,2 erősségű földrengés rázta meg, melynek következtében tízen eltűntek, és hatalmas földdarabok zuhantak a tengerbe.

Vulkánkitörés
2008-10 között több ízben is működésbe lépett a fővárostól délre, mintegy ezer kilométerre lévő Chaitén vulkán. A chilei hatóságoknak több ezer embert kellett kitelepíteniük a tűzhányó körzetéből. A második kitörés után a kormány úgy határozott, hogy Chaitén városát egy távolabbi ponton építik újjá. 2011-ben szintén Chile déli részén kitört a Puyehue vulkán. Maga a kitörés nem volt rendkívül heves, de hónapokon keresztül szokatlanul nagy mennyiségű vulkáni hamut bocsátott a légkörbe, ami természeti katasztrófát okozott a térségben. A jelenség a szomszédos Argentínát is rendkívül érzékenyen érintette, mert a hamu a legnépszerűbb téli üdülőhelyet, Bariloche városát is befedte hamuval, sőt hónapokon keresztül Buenos Aires mindkét repülőterét is többször megbénította a széljárás miatt odakerült hamufelhő. Buenos Aires felől tehát nem lehetett megközelíteni Santiagót, bár a maga a chilei fővárosi repülőteret az említett probléma elkerülte. A klimatikus változások következtében kialakult "El Niño"/"La Niña" jelenség, amelynek pusztítása legutóbb 1997-ben és 1998-ban volt számottevő, az ország tengerparti részeit fenyegeti. Kísérőjelenségként földcsuszamlások léphetnek föl. 

Chilében évről évre nő a természetjáró és kaland-turizmus iránt érdeklődő turisták száma. Az országban képzett vadvízi evező-edzők felügyelete mellett kínálnak túrákat. Egyre többen fordulnak meg a Torres del Paine Nemzeti Park vadregényes tájain. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy akik nem szervezett keretek között keresték a kalandot, sok esetben eltévedtek vagy  eltűntek a 181.000 hektáros körzetben. Javasolt, hogy az ilyen jellegű turizmusban vagy sporttevékenységben részvevők chilei tartózkodásuk megkezdésekor juttassák el személyi adataikat, elérhetőségeiket, érkezésük és elutazásuk tervezett időpontjait a Buenos Aires-i magyar konzulátusra.

Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz
A bajba jutott turisták bizalommal fordulhatnak a Csendőrséghez, amely - a tapasztalatok szerint - készségesen nyújt segítséget a nagykövetséggel való kapcsolat felvételében is. 

Az országszerte ingyenesen hívható telefonszámok az alábbiak: 
mentők - 131
tűzoltók - 132 
csendőrség - 133
hegyi mentőszolgálat -136
rendőrségi információs vonal - 139
 
Biztonság, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek 
A biztonsági szempontból veszélyesebbnek tekinthető területek a nagyobb városok külső kerületei, így például a santiagói körautópályát övező egy-két szegényebb negyed.

 

Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Chile és Magyarország között 1992. június 1. óta teljes körű kölcsönös vízummentességi megállapodás van hatályban. Ennek alapján a magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgár 90 napra turizmus vagy üzleti tárgyalás céljából vízummentesen utazhat be Chilébe. Minden beutazó számára kötelező egy statisztikai adatlap kitöltése, melynek első példányát belépéskor, másodpéldányát kiutazáskor kell leadni. 

Ha a tartózkodás jogcíme Chilében megváltozik, vagy ha a turisztikai célú látogatás időtartama esetleg meghaladná a 90 napot, akkor a helyi idegenrendészeti hatóságnál kell a megfelelő tartózkodási vízumot (munkavállalási, családegyesítési, tanulmányi), vagy a turisztikai célú tartózkodás meghosszabbítását kérvényezni.
 
A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről, a vízumok kiadásával kapcsolatos kérdésekről a budapesti chilei nagykövetség konzuli részlege ad részletes tájékoztatást.
 
Amennyiben a 18 éven aluli gyermek egyedül, az egyik szülő vagy harmadik személy kíséretében utazik Chilébe, az országból való kilépésnél be kell mutatni a szülők, illetve a másik szülő közjegyző előtt tett nyilatkozatát, amelyben hozzájárulnak a gyermek utazásához. A vonatkozó törvény szerint a belépés is megtagadható a nyilatkozat hiányában. Ilyen esetben szintén javasoljuk a budapesti chilei nagykövetség konzuli részlegének előzetes felkeresését, hisz a nyilatkozatot hiteles spanyol fordítással és a chilei nagykövetség hitelesítő záradékával kell ellátni. A hatóságok mindkét szülő utazása esetén is kérhetik - amennyiben az úti okmányokból nem egyértelmű - a családi köteléket bizonyító okiratok (születési, házassági anyakönyvi kivonat) bemutatását. 
 
Felhívjuk a figyelmet, hogy a chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. 
 

Chile-Flag.png Tudnivalók az országról

Biztosítás
Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő balesetbiztosítást kötni, a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget. 

Vám- és egyéb jogszabályok
A chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják, adott esetben felbontatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után.

A személyi poggyász kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből állhat, amelyek jellege és mennyisége nem utal kereskedelmi célú behozatalra. A 18. életévüket betöltött utasok 400 db cigarettát, 50 db szivart, 500 gramm pipadohányt, illetve 2,5 liter égetett szeszes italt hozhatnak be adó- és vámmentesen. A kábítószer csempészését - a világ legtöbb országához hasonlóan - Chilében is súlyosan büntetik. 
 
Közlekedés
Chile fejlett, egyre bővülő úthálózattal, sűrűn üzemelő belföldi légi járatokkal rendelkezik, a közlekedés biztonságosnak mondható. Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható árú taxik. Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra, illetve a Magyar Autóklub igazoló kártyájára van szükség.

Santiago de Chile nemzetközi repülőterén felszállás előtt reptéri illetéket kell kifizetni. Ez alól felmentést a reptér személyzete a nagykövetség közbenjárására sem adhat. Érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy a repülőjegy árában benne foglaltatik-e ennek a díjnak a megfizetése, vagy sem. Nemzetközi járaton, az elutazás előtt 48 órával tanácsos a helyfoglalást megerősíteni.
 
Időjárás
Santiagóban és tágabb környékén klimatikus nehézségektől nem kell tartani. Ugyanakkor az északi sivatagos és a déli jeges területeken, az Andokban, valamint a Chiléhez tartozó csendes-óceáni Húsvét-szigeten a hazaitól lényegesen eltérő időjárási viszonyokra kell felkészülni. 

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható, a Chilébe utazóknak nincs szükségük védőoltásra, vagy más különleges óvintézkedésekre. Ezzel együtt a csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott. 

Kábítószernek minősül-e a kokatea?
A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak.

Javasoljuk azonban, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak. 

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.