letlts.jpg Biztonság

Felhívjuk a Brazíliába utazók figyelmét, hogy a közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól.

A turisták által látogatott helyeken (Rio de Janeiro, São Paulo, Foz de Iguaçu, Salvador, Fortaleza, Recife, Belo Horizonte) bármikor és bárhol lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre. A leglátogatottabb helyeken (nevezetességek környéke, strandok, szállodák, éttermek, bárok, diszkók, stb.) gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett lopások, fegyveres rablások, utcai zsebtolvajlás, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítása. Gyakran fiatalkorúak az elkövetők, akikről nem feltételezünk hasonló cselekményeket. A rablók nem egyedül cselekszenek, ezért még saját erőfölényünk megléte esetén sem szabad ellenállást tanúsítani, mert az a számunkra az adott pillanatban nem látható bűntársak erőszakos reakcióját váltja ki. Rablás esetén általában ne próbáljunk meg ellenállni, mert az elkövetők a tapasztalatok szerint a habozás nélkül erőszakhoz fordulnak és használják fegyverüket. A bűnözők könnyen jutnak fegyverhez és azt meggondolás nélkül használják is. Javasoljuk, hogy az nyilvános helyeken járva a turistánál mindig legyen 20-30 USD-nek megfelelő helyi pénzmennyiség, amit rablás esetén át lehet adni.


Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül léphetnek be, és tartózkodhatnak Brazília területén. A túltartózkodás pénzbüntetéssel és a későbbi beutazás esetleges megtagadásával jár.

A 90 napot meghaladó bármilyen célú beutazás vízumkötelezett, a vízumkérelmet a budapesti Brazil Nagykövetségen kell kezdeményezni.

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísérten érkező kiskorú csak a vele nem utazó szülő(k) előzetes hozzájáruló nyilatkozatának a birtokában léphet be Brazíliába. A budapesti Brazil Nagykövetség által is hitelesített nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, ottani tartózkodásához, illetve visszatéréséhez.

Bár az utazók többsége Rio de Janeiróba, vagy São Paulóba utazik, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten a csomagokat csak az első nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. (Ha például valaki Rio de Janeirón keresztül Brazíliavárosba utazik, akkor a Rio de Janeiró-i repülőtéren ki kell vennie a csomagot, ahol megtörténik az útlevél- és vámvizsgálat, majd át kell mennie a belföldi járatok részre, és ismét fel kell adni a csomagot.) Az országból kiutazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha a turista azonos légitársasággal, vagy egymással szerződésben álló társaságokkal repül. Amennyiben nem azonos, vagy egymással szerződéses viszonyban nem álló légitársasággal utazik, akkor csak az utolsó brazil nemzetközi repülőtérig veszik fel a csomagot, s az utasnak magának kell gondoskodnia a csomag ottani további feladásáról. Erre az átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani.

Biztonsági szempontból érdemes a nagyobb nemzetközi szállodaláncok szálláshelyein megszállni. A brazíliai szállodák a foglalásnál hitelkártya adatokat kérnek biztosítékként, ha ez nem áll rendelkezésre, az árat a tartózkodás teljes tartamára előre ki kell fizetni. Javasoljuk a pénzváltást a hivatalos pénzváltó helyeken, azaz reptereken, bankokban vagy utazási irodánál, és lehetőség szerint nagyobb városokban intézni. Az országban kizárólag a helyi pénznemben, reálban lehetséges fizetni. A legelterjedtebb külföldi fizetőeszköz az USA dollár, de az euró is beváltható a legtöbb helyen. A fekete váltást a törvény súlyosan bünteti.

Az országban a lakossági villamos áram feszültsége általában 110 V, de néhány helyen, például a fővárosban 220 V. A konnektorok nem európai szabványúak.

Az általános tévhittel ellentétben, Brazíliában az árszínvonal az európainál magasabb. A turisták által igénybe vett szolgáltatások (közlekedés, szállás, éttermi étkezés, távközlés) a magyar árszínvonalat jelentősen meghaladják.

A kereskedelemi szálláshelyeken az Internet általában térítés ellenében rendelkezésre áll, ingyenes WIFI használatra azonban az országban kevés lehetőség adódik.

A bankkártya és hitelkártya használata rendkívül elterjedt, a legkisebb boltokban, olykor még a piacon is lehetséges ilyen módon fizetni. A dombornyomatú nemzetközi bankkártyát és hitelkártyát általában elfogadják. Ezek használatánál érdemes a kártyát kiadó bank átváltási árfolyamáról tájékozódni.

Gépkocsi bérlésénél érdemes körültekintően eljárni a szerződés megkötésekor, mert gyakran előfordul, hogy a szerződés nem minden esetben tartalmazza a teljes körű biztosítást. A bérléshez elengedhetetlen a hitelkártya. A brazil törvények szerint a gépkocsivezető vezetés idején megengedett alkoholszintje nulla. Felhívjuk a figyelmet a rendkívül óvatos vezetésre és a sebességkorlátozás betartására, mivel az utak minősége sok helyen rossz és gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek. A közbiztonság és az útminőség miatt javasoljuk, hogy nagyobb távolságra történő utazáskor lehetőleg csak nappal közlekedjenek.


Brazil_Flag_Icon.jpg Tudnivalók az országról

Brazília területe 8514205 km², melyen 4 időzóna halad át. Lakossága 2010-es népszámlálási adatok alapján 192 millió fő. Fővárosa 1960 óta a jelenleg, külvárosaival együtt kb. 2,5 milliós lakosú Brazíliaváros. További fontosabb városai São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador, Recife, Porto Alegre, Fortaleza. Hivatalos nyelve a portugál. Hivatalos pénzneme a reál (1 EUR = 2,50 BRL – 2013. március).

Országos munkaszüneti napok:
Január 1. – újév
Február vagy március – karnevál – 3 nap munkaszünet
Március vagy április – húsvét (nagypéntek munkaszüneti nap, húsvét hétfő azonban nem)
Április 21. – Tiradentes nemzeti ünnep
Május 1. – a munka ünnepe
Június – Corpus Christi (napja pünkösd vasárnaptól tíz napra)
Szeptember 7. – a brazil függetlenség napja
Október 12. – Brazília védőszentje napja
November 2. – halottak napja
November 15. – a köztársaság kikiáltása
December 25. – karácsony (december 26. nem munkaszünet)

Brazíliavárosban magyar nagykövetség, São Paulóban a nagykövetség konzuli irodája működik. Ezek elérhetőségei a Kormányzati honlapon a Külképviseletek címszó alatt találhatók.

Becslések szerint a brazíliai magyarok száma mintegy 80-100 ezer főre tehető, többségük São Paulóban és környékén él. Jelentősnek mondható még a Rio de Janeiróban, Curitibában és Porto Alégrében élők száma, de az ország legkülönbözőbb részein elszórtan is élnek magyar származásúak.

A São Pauló-i Magyar Ház a kolónia adakozásából épült és évtizedek óta az ottani magyar szervezeteknek, illetve rendezvényeknek ad otthont.

Kiemelendő a magyar Bencés rendi szerzetesek brazíliai tevékenysége. A harmincas évek középén São Paulóban megalapították a Szent Gellért Apátságot és Kolostort, továbbá a hozzá tartozó Szent Imre középiskolát, mely jelenleg is Brazília egyik legszínvonalasabb oktatási intézménye.


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet 

Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgárságú beutazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljon útnak. A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága, különféle összegű készpénzes kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD) kötik a beteg felvételét. Ugyancsak drága a sürgősségi fogászati ellátás. A gyógyszerek esetében ugyanez a helyzet. Javasoljuk, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket az utazók vigyék magukkal.

Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, fogyasztása nem javasolt.
Palackozott víz szinte mindenhol kapható. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést. Sült, főtt ételeket, héjas gyümölcsöket bárhol ehetünk, de salátákat és eperféléket csak drágább éttermekben fogyasszunk.

A beutazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra kivétel a sárgaláz elleni védőoltás, ha az utazó fertőzött országból érkezik, vagy azon utazik át (Latin-Amerikából: Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Francia Guyana, Peru, Venezuela. Afrikából: Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Kongó, Gabon, Gambia, Libéria, Szudán, Guinea, Nigéria, Sierra Leone). Ebben az esetben a sárgaláz elleni védőoltás kötelező, melynek meglétét szigorúan ellenőrzik (sárga oltási könyv). Oltás hiányában visszafordítják az utazót és nem engedik belépni az országba.

Annak ellenére, hogy beutazáskor nincs kötelező védőoltás, javasoljuk a következő oltásokat (nem fontossági sorrendben):

Hastífusz elleni védőoltás; Hepatitis A elleni védőoltás; Hepatitis B elleni védőoltás; Malária elleni gyógyszer bizonyos területeken; Sárgaláz elleni védőoltás; Tetanusz 

A Brazil hatóságok a sötéttel jelölt területekre utazóknak javasolják a sárgaláz elleni védőoltást

 

Brazíliában az alábbi betegségekkel kell számolni:
- Dengue
- Hastífusz
- Hepatitis A és B
- Malária
- Sárgaláz
- Tetanus
- Veszettség

A Dengue-láz (Csonttöréses láz) gyakorlatilag az ország egész területén előfordul, különösen az esős évszakban. Kórokozója vírus (Dengue vírus), melyet emberről emberre bizonyos szúnyogok (Aedes aegypti) vihetnek át csípésükkel. Városokban, vagy azok közelében levő sekély állóvizekben (esővizes tocsogók, lápok, mocsarak) élnek és szaporodnak, főleg napközben csípnek. A betegségnek két formája létezik, az ún. klasszikus dengue-láz, illetve a vérzéses dengue-láz. A fertőzést követő tünetek hirtelen magas lázzal, ízületi, izom és csontfájdalommal, hányással kezdődnek, esetleg halvány kiütéssel járnak. A betegséget mérsékelt vérzékenység (orr-, ínyvérzés) kísérheti, mely 3 -10 napig tart. A lábadozás lassú, hetekig elhúzódhat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén, súlyos vérzéses formában lép fel. Ez a forma nemritkán halálos kimenetelű.

Védőoltás nincs ellene. A beteget mindössze tüneti kezelésben tudják részesíteni, ami általában lázcsillapításból és ágynyugalomból áll. Szükség esetén vérkészítmények adására is sor kerülhet. A betegség megelőzése a szúnyogcsípés elleni védekezéssel (ruházat, szúnyogháló, rovarriasztók) lehetséges.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.