letlts.jpg Biztonság

Francia Polinézián a közbiztonság viszonylag jónak mondható, de különböző típusú egyéni bajba jutások (pl. útlevél, bankkártya vagy egyéb okmányok ellopása) előfordulhatnak. Mivel Francia Polinézián nincs EU tagállamnak képviselete, a párizsi magyar konzulátus helyi közjegyző közreműködésével postai úton a hazatéréshez alkalmas okmányt - ideiglenes útlevelet - tud kiállítani és küldeni, az egyéb személyes okmányok pótlására (pl. személyazonosító igazolvány, jogosítvány stb.) azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség.

Javasoljuk, hogy lehetőség szerint úti okmányaikat és értékeiket zárják el a szálloda széfjébe. Napközben csak az aznapi programhoz szükséges készpénzt tartsák maguknál. Útlevelükről készítsenek fénymásolatot, és azt tartsák maguknál.

Szállodai tolvajlás esetén célszerű haladéktalanul rendőrségi bejelentést tenni, és elkérni a szállásadó/szálloda biztosítójának az adatait. A biztosítók azonban  csak a számlával igazolt  kár után térítenek, készpénz-kár esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához.

Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A vízi sport balesetek illetve a tengeri és édesvízi élőlények által okozott esetleges sérülések, fertőzések veszélyforrást jelentenek.


 Signal_attention.pngBeutazási és tartózkodási feltételek

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel, vízum nélkül utazhatnak Francia Polinéziára. Vízum felvételére a 90 napnál hosszabb idejű tartózkodások esetén sincs szükség.


PF.png Tudnivalók az országról

Utazás és közlekedés
Az időeltolódás nyáron 12 óra, télen 11 óra Európához képest, ami azt jelenti, hogy ennyivel KÉSŐBB kel fel a nap. Az öt szigetnek számos repülőtere és kikötője van. Hivatalos pénzneme a csendes-óceáni frank (franc pacifique, cfp), melynek aránya az euróhoz képest 1000= 8,38 illetve 1 EUR= 119,332 CFP, változatlan, a kormány által meghatározott árfolyamon.

Hivatalos nyelv a francia és a polinéz.

A helyi közlekedésben az autóutak helyenként rossz állapotúak az előforduló erős szél miatt, de elővigyázatosságot követel a hétvégén, főleg az esti órákban tapasztalható ittas vezetés, emiatt ezek az időszakok kerülendők. A buszközlekedés menetrendje nem teljesen megbízható, ezért célszerűbb taxit igénybe venni. 

Személy- és vagyonbiztonság
A közbiztonság jónak mondható, de a Franciaország európai részéhez viszonyított alacsonyabb életszínvonal okán újra hangsúlyozzuk, hogy az értékeket célszerű szállodai széfekben tárolni.  

Időjárás 
Nedves trópusi éghajlat lévén – az éves átlaghőmérséklet 25,5 Celsius fok - a szigeteken júniustól októberig tart a nedves, hűvösebb évszak (éjszaka 15-18 Celsius fok, nappal 25-28 fok maximális hőmérséklet), az év másik fele a száraz évszak, 30-32 Celsius fok maximum hőmérséklettel.

Vám
A vámszabályok NEM azonosak a Franciaország európai részén érvényes szabályokkal. Tájékoztatást és segítséget a www.haut-commissariat-polynesie-francaise.pf honlapon lehet kapni.

Szabadidő 
A szabadidő eltöltésének jellemző módja a tengeri sportok űzése, rendkívül széleskörű lehetőségekkel hajó-, búvár- illetve szörf felszerelések bérlésére. Számos utazási iroda kínál szigetközi túrákat. Itt is felhívjuk a figyelmet az utas baleset biztosítás megkötésének jelentőségére.

Dohányzási tilalom  
Franciaország részeként 2007. február 1-től tiltott a „Nyilvános fedett helyeken való dohányzás” (pl. pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, munkahelyeken, stb.). A dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez.

 

Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

A trópusi éghajlat alatt - és a helyi szennyvíz csatornahálózat illetve a szemétszállítás szervezettségének alacsony színvonala miatt különösen – a csapvíz használata ivásra csak a tahiti városi szállodai hálózatban veszélytelen, egyéb források nem javasoltak. Célszerű megoldás a palackozott víz fogyasztása.

Speciális oltási előírások nincsenek, de javasoljuk, hogy a térségbe utazni szándékozó állampolgáraink indulás előtt körültekintően konzultáljanak az ÁNTSZ központi, illetve helyi szakembereivel, adott esetben a konkrét utazásszervezőjükkel.

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.