letlts.jpg Biztonság

Terrorizmus, közbiztonság
Argentínában közvetlen terrorveszély jelenleg nincs. A külföldieket leginkább érintő bűncselekmények a lopás, rablás, ami nappal, forgalmas helyen is előfordulhat. Értéktárgyakat, ékszert (gyűrű, értékesebb óra, nyaklánc, karkötő, stb.) látható helyen nem javasoljuk hordani, ahogy nagyobb összegű készpénzt, bankkártyát és más fizetési eszközt sem. A közbiztonság szempontjából problematikus a turisták által látogatott városközpont, ahol nagyobb tömegek mozognak, napnyugta után a külvárosok, illetve a városok szegényebb negyedei.

 
Argentína a 2001-es gazdasági válság előtt kifejezetten biztonságos országnak volt tekinthető. A krízist követő években megemelkedett a bűncselekmények száma, az ún. megélhetési bűnözés a mindennapok részévé vált. Buenos Aires főváros területén a közbiztonság kielégítő, a turisztikailag vonzó helyeken állandó a rendőri jelenlét. Erőszakos bűncselekmények egyre gyakrabban fordulnak elő, bár továbbra is a már említett megélhetési bűnözés a jellemző. Az elmúlt időszakban az erőszakos bűncselekmények száma jelentős mértékben megnövekedett. Lakásbetörések, gépkocsirablások során ma már általános a fegyveres erőszak alkalmazása.
 
A turisták sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekmények:

- egyénileg, vagy csoportosan elkövetett rablás nyílt utcán
- egyénileg, vagy csoportosan elkövetett lopás éttermekben, bárokban
- zseblopás közlekedési eszközökön
- zseblopás közterületeken, többnyire kirakodóvásárokon
- csalás utcai árusok, pénzváltók esetében
- csalás taxi használata közben
- szállodai lopás
- bérelt autó, vagy kerékpár elrablása csoportos erőszak alkalmazásával

A közbiztonság szempontjából kockázatot jelenthetnek Buenos Aires, illetve a nagyobb vidéki városok külvárosi területei, valamint északon Misiones tartomány Brazíliával és Paraguay-jal határos területei, az Iguazú vízesésrendszer jól őrzött, biztonságos körzetén kívül.

Utazás, közlekedés biztonsága
A városi közlekedésben használatos járművek közül a metró (subte) megbízható. A buszközlekedés színvonala üzemeltető társaságoktól függően vegyes színvonalú, mellékutcákban veszélyt jelent a buszvezetők impulzív stílusa (hirtelen gyorsítás és fékezés). A kiterjedt városi vasúthálózat műszakilag és forgalomszervezési szempontból rossz állapotban van. Olcsó, de veszélyes közlekedési eszköz, amit az elmúlt évek számos súlyos balesete jelez (pl. 2012.február 22.). Javasoljuk, hogy taxi igénybevétele esetén a CB-rádióval felszerelt rádió-taxikat, vagy a jelzés nélküli, ú.n. remiseket használják. Ez utóbbiakat a szállodák portáján lehet kérni.

Állami hatóságok viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz
A hatóságok a hozzájuk forduló magyar állampolgárokat korrekt módon fogadják, az intézkedéseikkel kapcsolatban panasz nem merült fel. Elmondható, hogy az általános ügyintézés Argentínában nehézkes, de az argentin hatóságok hozzáállása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz megfelel az 1963-as Bécsi Szerződésben foglaltaknak.

Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások az utóbbi években többször fordult elő, hogy uniós állampolgárt támadtak meg, öltek meg Argentínában. 

 

Signal_attention.png Beutazási és tartózkodási feltételek

Vízumkötelezettség a turizmus céljával beutazók esetében nincs, minden más esetben – munkavállalás, tanulmányok folytatása – vízumkötelezettség áll fenn. Turistaként legfeljebb 90 napig tartózkodhat magyar állampolgár Argentínában. Amennyiben látogatása ennél hosszabb időre szól, a helyi idegenrendészeti hatóságnál kell a tartózkodás meghosszabbítását kérvényezni.
 
Élelmiszer bevitel
A térség országaiba egyetemlegesen tilos a húskészítmények és nyershús, valamint zöldségfélék behozatala. Az ilyen termékeket a határon elkobozzák. 

Kisállatok be- és kivitele
Az Egészségügyi és Élelmiszerminőségi Nemzeti Szolgálat (SENASA) az Európai Unióból származó kutyák, macskák és kisállatok vonatkozásában csak azok szállítására ad engedélyt, amelyek esetében - az Argentínából való elutazást megelőzően a SENASA hivatalos eljárása során - kielégítő eredményt hozott a veszettség elleni antitestekre vonatkozó szérumvizsgálat. Amennyiben az Európai Unió valamelyik tagállamában érvényes veszettség elleni oltással rendelkezik az állat, úgy a fenti rendelkezés nem vonatkozik rá.

 

Argentina_Flag_Icon.jpg Tudnivalók az országról

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

A helyi közlekedési jegyekben a személyi utasbiztosítás ára benne van, az esetleges követelések érvényesítése azonban rendkívül hosszú időt vesz igénybe.

A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal, ám ezeket a normatívákat Argentínában felettébb rugalmasan kezelik. A városi közlekedésben, a jelzőlámpa nélküli kereszteződésekben alapvetően a jobbkézszabály a mérvadó, de ennek alkalmazása kaotikus. A legtöbb esetben nincsenek a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott jelzőtáblák, az utcanevek kiírása esetleges. A gépkocsivezetők a gyalogosoknak általában nem adnak elsőbbséget a jelzőlámpa nélküli átkelőhelyeken.
 

Útlezárások
Előfordulhatnak rövid ideig tartó sztrájkok, félpályás útlezárással járó tiltakozások, sor kerülhet az argentin-uruguayi, argentin-chilei közúti határátkelőhelyek alkalomszerű lezárására. Az Argentína és Uruguay közötti közúti határátkelőhelyeken esetenként környezetvédők által kezdeményezett útlezárásokra is számítani lehet. Ezen események általában előzetes bejelentés nélkül történnek.

Időjárás: a nyár decembertől március elejéig tart, váltakozva forró és párás. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás nagyon intenzív.

Az országban folyamatosan adottak a sportolási és kulturális lehetőségek. A vallási ünnepek a turistaforgalmat jelentősen nem befolyásolják.

GYIK
Kábítószernek minősül-e a kokatea?

A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak. 
Javasoljuk azonban, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.

Mit tegyek, ha bűncselekmény áldozatává váltam?
Az Argentin Szövetségi Rendőrség Turisták ügyeivel foglalkozó Kapitánysága vezetőjének javaslatai:

- A helyszínről értesítsék a legközelebbi a rendőrséget a 911 számon, vagy a turistarendőrség 0800-999-5000 számán. A turistarendőrség járőrt küld a helyszínre, akik felveszik a bejelentést, illetve a feljelentést.

 - Amennyiben vagyoni kárt szenvedtek, bízzanak meg argentínai ismerőst, ha ilyen van, hogy a kísérje figyelemmel az ügyet, ugyanis csak akkor emelhetnek vádat az elkövető ellen, ha a bűnjelek, a sértett tulajdonában lévő tárgyak előkerülése és lefoglalása után a tulajdonos kéri a vádemelést. Ennek formális részét az argentin nagykövetségen a konzul előtt tett nyilatkozat képezi. Külföldről telefonon is érdeklődhetnek, sőt a felügyelő e-mailjére is küldhetnek kérdést. comisariadelturista@hotmail.comturista@policiafederal.gov.ar

 - Amennyiben szállodában történik a bűncselekmény, az intézmény hívja ki a turistarendőrség járőrét, ne menjenek a helyi, kerületi rendőrkapitányságra. Amennyiben a városban ismeretlen helyen történt a bűncselekmény, pl. zseblopás, célszerű a Kapitányságon, az Av. Corrientes 436. címen megtenni a bejelentést. Magyar tolmácsuk nincs, de német, angol francia fordítójuk van.  <


Health.png Közegészség, egészségügyi helyzet

Az argentin egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható. A közkórházakban az alapellátás biztosított. A balesetbiztosítás területi elven működik, tehát akinek a főváros valamelyik biztosítójával van szerződése, nem biztos, hogy ez alapján vidéken is jogosult a szükséges szolgáltatás igénybevételére. Ha valaki biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetősége, mivel az argentin szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. Az országban működő külföldi egészségügyi ellátóhelyek tarifái gyakorlatilag az európaiakkal azonosak.

Argentína északi részén a sárgaláz szempontjából potenciálisan veszélyes övezetnek számítanak Misiones és Formosa tartományok, valamint Chaco, Corrientes, Jujuy és Salta tartományok Bolíviával, Brazíliával és Paraguay-jal határos területei. Az argentin egészségügyi minisztérium ezért javasolja az oda utazóknak a sárgaláz elleni oltás megszerzését, legalább 10 nappal a sárgaláz-veszélynek kitett területekre történő látogatás előtt.
 
A Latin-Amerikában gyakori népbetegségnek számító Dengue-láz Argentína északi részén, Salta, Jujuy és Catamarca tartományokban jelent veszélyt. A lázat az Aedes Aegypti szúnyogfaj okozza (napközben csípnek), amely Buenos Aires tartománytól északra fekvő területeken honos. A betegség tünetei: magas láz, izületi, izom-, és csontfájdalmak, hányás, halvány kiütés, mérsékelt vérzékenység. A lábadozás hetekig is tarthat, fáradékonysággal, izomgyengeséggel jár. Ismételt fertőzés esetén súlyos vérzéses formában jelenik meg, s halálos is lehet. Védőoltás ellene nincs. A szúnyog csípésétől óvakodni kell. 

Utoljára módosítva: 2014. 02. 17.