Utazási tanácsok

Olvassa el az utazási tanácsok országonként rovatunkban az adott országról írt tájékoztatónkat!

Útlevél | Vízum | Személyazonosító és útiokmányok

Ellenőrizze, hogy az útlevele, utazáshoz használt okmánya érvényes és – ha szükséges – rendelkezik-e megfelelő vízummal a cél-, illetve tranzit országokba.

Egyes országok esetében az útlevélnek a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ellenőrizze az adott ország részletes beutazási feltételeit a Külügyminisztérium honlapján, illetve az adott ország hivatalos honlapján (pl. Külügyminisztérium, külképviselet).

Csináljon fénymásolatokat iratairól és utazás közben tárolja őket az eredeti iratoktól elkülönítve, vagy digitális formában egy megbízható internetes honlapon vagy e-mail fiókban.
Utazással kapcsolatos tanácsok

Biztosítás

Ne utazzon betegség-, baleset-és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében.
Utazással kapcsolatos tanácsok

Adatlap konzuli védelemhez

Végezze el az utazás előtti előzetes regisztrációt! Töltse le regisztrációs lapunkat és az elektronikus úton kitöltött kérdőívet nyomtassa ki, személyesen írja alá és a Külügyminisztérium részére (Válságkezelő Központ, Külügyminisztérium, 1027 Budapest, Bem rakpart 47.) utazása előtt postán küldje el! 
Bővebben a regisztrácóról >>

Szerezzen be egy útikönyvet

Vegyen egy megbízható és naprakész útikönyvet útja megtervezéséhez. Lehetőleg több forrásból (utazási iroda, Külügyminisztérium, a fogadó ország honlapja, külképviselete) tájékozódjon a célország időjárási körülményeiről, kulturális szokásairól, az ottani legfontosabb viselkedési szabályokról, jogi sajátosságokról.

Képviselet elérhetőségei

Tájékozódjon a legközelebbi magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy tiszteletbeli konzuli képviselet elhelyezkedéséről, elérhetőségeiről (ügyeleti telefonszám) és nyitvatartási idejéről; szervezett utazás esetén az utazási iroda helyi képviselőjének elérhetőségeiről.

Amennyiben az országban magyar nagykövetség vagy főkonzulátus nem működik, konzuli védelem iránti igényével a magyar tiszteletbeli konzulhoz, illetve bármely európai uniós tagállam ott működő képviseletéhez (magyarul is elérhető!) fordulhat.

Egészségügy | Gyógyszerek 

Lépjen kapcsolatba háziorvosával, keresse fel az ÁNTSZ (továbbá bizonyos esetekben az Egészségügyi Világszervezet WHO) honlapját és tájékozódjon az esetlegesen szükséges védőoltásokról, egészségügyi előírásokról, illetve az Ön által szedett gyógyszerek kiviteléhez szükséges engedélyekről.

A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők számára ad tájékoztatást a Nemzeti Vám- és Adóhivatal az utazásaik során magukkal vihető gyógyszerek szállítását illetően.

Pénz 

Vigyen az útra megfelelő mennyiségű készpénzt, illetve egy, az adott cél-, illetve tranzitország(ok)ban is használható – kiterjedt nemzetközi hálózatba tartozó – bankkártyát (hitelkártyát). Képezzen biztonsági tartalékot. Tájékozódjon a célországba bevihető készpénz értékének felső határáról.

Győződjön meg arról, hogy rendelkezik a visszaútra szóló menetjeggyel, illetve az ehhez, azaz a visszatéréshez szükséges pénztartalékkal.

Gépjárművel

Amennyiben gépjárművet kíván vezetni a célországban, győződjön meg arról, hogy jogosítványa (egészségügyi alkalmassági igazolása) érvényes és – amennyiben az Európai Unión kívülre utazik – hogy kiváltotta nemzetközi jogosítványát. Nemzetközi jogosítványát a lakhelye szerinti okmányirodában válthatja ki. A nemzetközi jogosítvánnyal kapcsolatos eljárásáról tájékozódjon a Magyarország.hu honlapon. Amennyiben saját gépjárművel utazik, győződjön meg róla, hogy biztosítójánál kiváltotta annak nemzetközi biztosítási igazolását (ún. zöld biztosítási kártya), illetve rendelkezik baleset és poggyászbiztosítással. Ismerje meg előre a célország közlekedési szabályait és szokásait.

Tájékozódjon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, illetve a cél- és tranzitországok vámigazgatóságainál (annak honlapján vagy az adott ország Magyarországra akkreditált külképviseletén) a vámmentes, illetve tiltott árukról, mennyiségi korlátozásokról.

Magyar vezetői engedéllyel az alábbi országokban vezethet: Ausztria, Bahama Szigetek, Bahrain, Belorusz, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, Ciprus, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsont-part, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guayana, Hollandia, Horvátország, Irán, Írország, Izland, Izrael, Japán, Jugoszlávia, Koreai Köztársaság, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg, Macedónia, Marokkó, Málta, Moldova, Monaco, Nagy-Britannia, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Orosz Föderáció, Pakisztán, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Seychelle-szigetek, Svédország, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire, Zimbabwe.

Utazás házikedvenccel

Egyre több magyar állampolgár viszi külföldi útjára magával házi kedvencét. A háziállatok beviteléhez különböző okmányok bemutatása és védőoltások megléte szükséges. Indulás előtt, javasoljuk időben keressék föl állatorvosukat, aki ezzel kapcsolatban bővebb hasznos információkkal szolgálhat.

Amennyiben háziállatot szeretne magával vinni utazására kérjük, hogy irodánkban előre jelezze, mivel vannak szállásadók akik ezt nem engedélyezik, illetve a háziállatot fogadó szálláshelyek felárat számolhatnak fel.