VIETNÁM

1.300 €/fő-től

Bécsből repülővel, szállás, félpanzió

 

vietnam

 

Tovább a vietnámi AJÁNLATOKRA


GYORS ajánlatkérés az ŰRLAPON


 *
 **
 ***
 ****
 *****
 

 

 

 

Turista etikett

Az egyik fő szabály, hogy nehéz, kellemetlen, problémás helyzetekben őrizzük meg hidegvérünket, és semmiképpen se kezdjünk el ordibálni, hisztizni, mert a helyiek képtelenek ilyesmire az általunk remélt módon reagálni. Ha egy vietnámit megalázó helyzetbe hozunk, akkor azzal nem érünk el semmit, mert lelkileg lebénító módon zavarba hozzuk. A hivatalnokokkal legyünk udvariasak, de kellően határozottak.Legyünk tekintettel a vietnámiak hagyományos prűdségére és viselkedjünk visszafogottan, a szerelmes turista pár hagyja inkább a hotelszoba szférájába az egymás iránti szeretet erotikus megnyilvánulásait. A turista lányok, hölgyek ne öltözködjenek túlságosan kihívóan. A strandokon a monokinizés nem elfogadott. Az udvariatlanság netovábbjának számít az ujjal való mutogatás. A vietnámiak roppant érzékenyek, azaz ne kockáztassuk azt, hogy megsértsük őket. Ha bírjuk, akkor még az igazán piócaként tapadó, kellemetlen árusokat, szállásközvetítőket is próbáljuk hidegvérrel, nem túl sértően leszerelni. Lábunkkal nem mutogassunk sehová. Ne simogassuk meg a vietnámi gyerekek fejét. A templomokba, szentélyekbe belépés előtt vegyük le a lábbelinket, és ne menjünk be lengén öltözködve. Lengének minősül a sort, a miniszoknya és a kempingnadrág is. Nem kell megbotránkozó képet vágni, a helyiek egyes szokásain. Náluk egyáltalán nem számít bunkóságnak a leves szürcsölés, krákogás, a sercintés, büfizés, a zajos takonyfelszívás. Legyünk tudatában annak, hogy nekik sem tetszik minden a mi szokásaink közül. Különben is mi vagyunk náluk, tehát nekünk illik hozzájuk alkalmazkodni. Legalábbis a normális turista így tesz. Illik borravalót adni az idegenvezetőnek kb. napi 3 dollárral számolva. A sofőrnek is illik adni, kb. a felét, mint amennyit az idegenvezetőnek. Étteremben, kávézóban csak akkor adjunk borravalót, ha kifejezetten elégedettek vagyunk a szolgáltatással. Alkudozni kell a kereskedőkkel, sokszor a felére kell levinni az ajánlott összeget. Sokan ajánlották, hogy előnyösebb dongban alkudozni. Nem árt tudni, hogy sok terméket, árut a helyiek nagyságrendekkel olcsóbban vásárolják meg (jól jöhet egy helyi barát). A hivatalos vietnámi szabályok szerint a külföldieknek TILOS a szállodaszobájukba vietnámi állampolgárt vendégül látni. A kinti magyar nagykövetség azt ajánlja, hogy tartsuk távol magunkat a balesetek körüli csoportosulásoktól, vagy esetleges demonstrációktól.

"Jó reggelt Vietnám!"
Robin Williams

 

Gasztronómia

A magyar utazóknak nagyon vegyes a véleménye a vietnámi konyháról. Vannak, akik lelkesen nyilatkoztak róla, mások azt hajtogatták, hogy: bezzeg Thaiföldön. A gasztronómiai élményeket jelentősen befolyásolja, hogy valaki e téren óvatos-e vagy bátor, vállalkozó kedvű. A vietnámiak nagy hangsúlyt helyeznek életükben az evésre, és ha csak tehetik, megpróbálnak kifinomult étkeket főzni, sütni, fogyasztani. Képesek szenvedélyesen vitatkozni egy-egy étel megfelelő elkészítési módjáról, igazi receptjéről. Egyébként a receptek nemzedékekről nemzedékekre öröklődnek tovább. Szeretnek mindent frissen fogyasztani, és nagyon kedvelik a kisebb harapnivaló adagokat. Néha a turistának az az érzése az utcán járva, hogy a vietnámiak a nap bármelyi időpontjában falatoznak. A kínai befolyást jelzi, hogy ők is pálcikákkal esznek. Indiai hatás a fűszerek erőteljes bevitele, és európai befolyást mutat a kávé, a joghurt, a baguette és a vaj. A vietnámi konyha főszereplői ezek: a rizs (amiből tésztát is csinálnak), a kókuszdió, a fokhagyma, a halas szósz (nuoc mam), a chili, a saláták és a gyömbér. Nagyon kedvelik a halas szósz (nuoc mam) bőséges használatát. A tavaszi tekercs itt is mindenhol az étlapon található. Az idegen furcsállja, hogy a húsok kínálati listáján a sertés, a csirke, a marha mellett szerepel a kígyó, a madár, a majom és a mezei patkány. Sokan kiborulnak attól, hogy a vietnámiak kutyát esznek és a piacon sok helyen látható sült kutyafej. Az étkek elkészítési módja változatos, pl. grillezés, pirítás, párolás, cserépedényben sütés. Jelentősen eltér a vietnámi konyha az európaitól a fűszerezés koncepciójában. Míg az európai étkek fűszerezésénél gyakran arra törekednek, hogy a fűszerek valami megcélzott ízjellegben egyesüljenek, némiképpen „feladva” egyediségüket, addig a vietnámiak a fűszerekből úgy kevernek össze édest, savanyút, sóst, keserűt, csípőset, hogy varázslatos módon mindenegyes fűszer önállóan is, akár kontraszthatásokkal is érzékelhető marad az ízleléskor. Vannak a vietnámi konyhában regionális eltérések, tehát az északi, a középső és a déli országrész vonatkozásában. A legnagyobb presztízse a Hue-i konyhának van. A dél-vietnámi étkek csípősebbek, másrészt erősebb a francia konyha hatása. Észak-Vietnámnak is megvannak a maga specialitásai (pl. a bun cha, sertéshúsból grillezett labdácskák rizstésztával). A turisták rendszerint élvezik a piacokon az egzotikus zöldségek és gyümölcsök nagy választékának látványát. Érdekes, hogy az epret sós étkekben is felhasználják.

Vietnámról

Vietnám az a hely Dél-Kelet Ázsiában, amelyet sokan csak a hadijelentésekből ismernek, de igazából mégis nagyon keveset tudunk róla. Az ország olyan kincseket tartogat az utazó számára, melyek egy életre rabul ejtik őt.
Ázsia szívében, a csodálatos és érintetlen természeti szépségek, az évezredes kultúra emlékei, valamint nép teszi vonzó úticéllá. A lakosság túlnyomó része 25 év allatti fiatal. Érdemes felkeresni, páratlan élményben lesz része. Az országot különös civilizáció, bőséges kultúra jellemzi. A legtöbb látogatóra az ország természeti elrendezésének fenséges gyönyörűsége mély benyomást tesz: a Vörös folyó északon, a Mekong deltatorkolat délen, és szinte az egész partszakasz ragyogó zöld rizsültetvényei. Vietnám ritka lehetőséget nyújt arra, hogy tradicionális bájú és szépségű országgal találkozzunk, amely mostanában teszi meg első lépéseit a modern világ felé.
A vietnámi konyha változatos és laktató. Ami leginkább megkülönbözteti a kínaitól az az, hogy nem öntik le szószokkal a fogásokat, hanem, a közös tálból evőpálcikákkal kiemelt falatot magunknak kell belemártani a külön tálkákban kapott öntetekbe.
A Vietnami Szocialista Köztársaság délkelet-ázsiai ország. Északról Kína, nyugatról Laosz és Kambodzsa, keletről pedig a Vietnami-öböl határolja. Vietnam tagja az ENSZ-nek, a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, az ASEAN-nak, az APEC-nek és a WTO-nak.
Vietnám a természeti csodáin kívül több mást is nyújt, így izgalmas íz világú gasztronómiát, barátságos, közvetlen embereket, kiváló vásárlási lehetőségeket, több évezredes kultúrkincset, érdekes, nyüzsgő városi utcaképeket. Előny, hogy Vietnámot még nem árasztották el a turisták és emiatt sok nevezetességnél nincs akkora zsúfoltság, valamint sok minden természetes, érintetlen. Nem kevés olyan helyre el lehet menni, ahol azelőtt turista alig járt. Érdekfeszítő az ország réges-régi és legújabb kori története, a falvak meghatóan egzotikusak (tehénen lovagló gyerek, rőzsehordó nők, stb.). Mindenki kiemeli, hogy olcsóság van, bizony Thaiföldhöz képest is.

(forrás: utikritika.hu)

vietnam

 VIETNÁM

1.300 €/fő-től

Bécsből repülővel, szállás, félpanzió

 

Tovább a vietnámi AJÁNLATOKRA

GYORS ajánlatkérés az ŰRLAPON


 *
 **
 ***
 ****
 *****