THAIFÖLD

770 €/fő-től

Bécsből repülővel, szállás, félpanzióval

 

thaiföld

 

Tovább a thaiföldi AJÁNLATOKRA


GYORS ajánlatkérés az ŰRLAPON


 *
 **
 ***
 ****
 *****
 

 

 

 

Thai etikett

A thai ember viselkedési szokásai sok mindenben eltérnek az európaitól. Amennyiben thaiföldi utazást tervezünk, nem árt ha megismerünk pár szabályt.

Alapvető különbség az idősebbek tisztelete! A kort feltétel nélkül tisztelik, bátyámnak, nénémnek szólítják a korosabbat. Köszönés "wai"- al: a kéz összetétele, és archoz emelése. Minél tiszteletre méltóbb személyt üdvözlünk, annál magasabbra (egészen a homlokig, ill. nagy előljárónak kijárván, akár a fej felé is) emelvén összetett kezünket. Persze az átlagos turista nem kerülhet ilyen szélsőséges élethelyzetbe, de nem árt tudni azt sem, hogy aki nekünk szolgálatot tesz, pl. felszolgáló, szállodai portás, londiner, biztonsági őr, stb. "wai"-jat eszünkbe ne jusson viszonozni a saját "wai"-unkkal. Elég megbiccenteni a fejet, mintegy jelezvén, fogadtuk a köszönését. A "wai" ugyanis csak felfelé elvárt, a minket szolgálóknak nem viszonozandó. Nagyon nevetséges a thaiok szemében, amikor tájékozatlan lelkes férfiú turisták örömlányoknak nagy "wai"- okat, vagyis tiszteletet "dobnak". Két egyenrangú fél között viszont természetes. Kezet ne akarjunk fogni, - ha nem megy a "wai"-, elegendő egy jól látható fejbiccentés. A fej biccentése jelenti még a thai szokásokban a bocsánatkérést is. Ha valaki előtt úgy megyünk el, hogy valamiben zavarjuk, akár egy pillanatra is, biccentsük meg fejünket, egy kedves mosolyt kapunk cserébe. Ha a forgalmi csúcsban át akarunk kelni az utca túloldalara, két-három, (jól látható) fejbiccentés kíséretében tegyük, és meglátjuk, csodát tesz: megáll a forgalom!

Ne rakjuk keresztbe a lábunkat nyilvános helyen úgy, hogy a lábfej másra mutat, pld. szék magasságában. Ne úgy üljünk szentélyekben, úgy, hogy lábfejünk Buddhára mutat! Ne érintsük meg más fejét, és testét! Ha látogatóba megyünk, vendégfogadónk házának bejárata előtt, ne feledjük lábbelinket levenni. Nem csak a templomokban, az otthonokban is ez a szokás.

Az öltözködésről: Utcán a szokásos európai öltözék. Ne hordjuk műszálas, inkább pamut felsőruhadarabokat. Templomokban és palotákban a hölgyek válla nem lehet szabadon, min. rövid ujjú blúz az elvárt. A mini tilos, térdig érjen a szoknya! Ha pantalló, érjen bokáig! Férfiaknak a hosszúnadrág az elvárt. Lábbelire nincs megkötés.

Étteremben: ahol többségében helyiek (thai-ok) fordulnak meg, nem találunk az asztalon kést. A hagyományos thai evőeszköz a villa és a kanál. Ami a borravalót illeti: Nem szükséges követni az európai 10%-os gyakorlatot, nappali fogyasztásnál 20-30 Bath, este 40-50 Bath a megszokott thai-ok között. Londiner, boy, hordár: 20 Bath. Alkalmazzuk mi is nyugodtan!

Forrás: Világlátó

Érdekességek Thaiföldről

Thaiföld az egyike a legerősebb buddhista országoknak. A nemzeti vallás a theravada buddhizmus, az itt élők több mint 90 százaléka gyakorolja. Élnek itt azonban iszlám, keresztény és hindu hívők is. A thaiok többségének rendkívül fontos a buddhista meditáció, amit naponta végeznek a belső béke, harmónia megtalálása érdekében.
Ha szeretnénk jönni-menni, akkor érdemes az itteni tömegközlekedés szuper eszközét, a tuktukot kipróbálni. Valójában ez egy megfizethető árú taxi, aminek alapja egy háromkerekű vázra szerelt kismotor. A 125-150 köbcentis járgányokban 3 főt lehet szállítani.
Egészségük egyik nagy titka, hogy sok hal- és rákfélét esznek. Szinte minden étel mellé odateszik a nam prik nevű halmártást. Emellett a gyümölcsöknek és a félig nyers zöldségeknek is jelentős a szerepük a thai gasztronómiában.
A thai emberek kézfogás helyett úgynevezett wai üdvözléssel köszöntik egymást találkozáskor. Ennek lényege, hogy a mellük előtt összeteszik a kezüket lótuszbimbó formában. Többnyire a fiatal üdvözli először az idősebbet, de teheti ezt úgy is, hogy az orra elé emeli a wait.
Két természeti világörökséggel is büszkélkedhet Thaiföld. Az egyik a Dong Phayayen – Khao Yai erdőegyüttes, ahol több mint 800 állatfaj él; többségük veszélyeztetettnek vagy kritikusan veszélyeztetettnek számít. A másik pedig a 6000 négyzetkilométernyi területű Thung Yai-Huai Kha Khaeng Nemzeti Park és Vadrezervátum, ahol többek között lepkeagámát és tapírt is lehet látni.
Évente 6,5 millió tonna rizst exportál, amivel a világ rizsexportőrei között bizony magasan az első helyen áll. Nagy becsben tartják itt ezt a növényt, hiszen egész Thaiföldnek mindösszesen a negyedén van földművelésre alkalmas talaj, s ezek többségén rizst termesztenek. Az itt élők egyébként minden étkezés alkalmával fogyasztanak rizst.


10 nyomós érv, hogy miért érdemes Thaiföldre utazni:

1. a legolcsóbb egzotikus nyaralóhely
2. számtalan honfitársunk "letesztelte", aki egyszer már járt itt, azóta is visszavágyik
3. itt található a világ 20 legszebb strand közé beválasztott tengerparton közül jó néhány (pl.: Diamond Beach, Ko Samet vagy Rayavade Hotel strandja, Phi-Phi sziget (Forbes magazin)
4. Bangkok egy izgalmas, nyüzsgő metropolis, itt mindent lehet! Ki ne hagyja, ha nem járt még itt!
5. ha kulturális körutazásra vágyik, akkor is ez az egyik legjobb hely a világon, Ayutthaya (UNESCO világörökség), Sukhothai romváros (UNESCO világörökség), Chiang Mai, "Észak rózsájának" is nevezik, templomépítészetéről híres, stb.
6. Délkelet-Ázsia leglátogatottabb úticélja
7. nincs még egy hely, ahol ennyi érdekes kalandban lehet része, akár egy rövid idő alatt: krokodilok, elefántok, úszó piac, hajózás a Kwai folyón, éjszakai élet a bangkoki Khao San Road-on...
8. a thaiföldi emberek vendégszeretete, kedvessége, életkedve messze földön híres
9. a hőmérséklet nappal szinte sosem megy 31 fok alá, éjszaka is több, mint 22 fokra számíthatunk
10. a tengervíz-hőmérséklete állandóan 27-28 fok körül van!

thaiföld

 THAIFÖLD

770 €/fő-től

Bécsből repülővel, szállás, félpanzió

 

Tovább a thaiföldi AJÁNLATOKRA

GYORS ajánlatkérés az ŰRLAPON


 *
 **
 ***
 ****
 *****