KUBA

850 €/fő-től

Bécsből repülővel, szállás, félpanzió

 

kuba

 

Tovább a kubai AJÁNLATOKRA


GYORS ajánlatkérés az ŰRLAPON


 *
 **
 ***
 ****
 *****
 

 

 

 

Érdekességek

A kubai ember kedves, közvetlen, barátságos és nagy nehézségek árán él. Az állami szektorban – a kommunista országban az aktív lakosság 80%-a állami alkalmazott – egy fő havi jövedelme kb. 12€-nak felel meg, amit CUP-ban, azaz nem konvertibilis pesóban kap kézhez. Ezzel kapcsolatban a népi bölcsesség így szól: „Ők úgy tesznek, mintha fizetnének, mi úgy teszünk, mintha dolgoznánk.” Nagyon sok alapvető árucikk – a teljesség igénye nélkül, például a tej és a tejtermékek és a jó minőségű higiéniai termékek, pl. fogkrém, szappan – csak CUC-ban, azaz konvertibilis „kemény” pesóban kaphatóak. Tehát a kubaiak kénytelenek fizetésük jelentős részét konvertibilis pesóra váltani. 23-25 nem konvertibilis peso ér egy kemény pesót. Egy euro kb. 1,27 konvertibilis pesóra váltanak át. Ez a matematika minden kubai kisujjában van, csak a kívülről jövőknek bonyolult.

Kuba az az ország, amelyik sosem alszik. Az emberek gyakorlatilag az utcán élik az életüket. Tényleg szeretnek és tudnak táncolni, egy-egy pöttöm gyerek a Savaria táncverseny döntősét megszégyenítő csípőmozdulattal riszál az utcán, ha zenét hall. Szerintem a kubaiak hálózatépítésben felülmúlhatatlanok. A kubai társadalom alapvető információforrása az interperszonális kapcsolat. A modernebbek „bluetooth”-nak hívják a suttogó propagandát, tradicionális nevén pedig „radio bemba”, azaz ajakrádió. Amit a hivatalos hírek nem, vagy máshogy mondanak – pl. hány ember halt meg a legutóbb leomlott ház romjai alatt –, az, és még sok más is megtudható az utcán.

A szóbeli közlés olyan fontos, hogy nem is hagyja abba a hotelben a recepciós, az eladó a boltban, a pénztáros a buszpályaudvaron a magánbeszélgetést, ha megjelenik pultja előtt az ügyfél. Ilyenkor lendül be igazán, hiszen hallgatósága van, és latinosan cifrázza a kedveskedést. A vendég végighallgatja, hogy a „drága szívecském”, „egecském”, „életem” – ezek általános becéző formulák, bárkire vonatkozhatnak – éppen mit csinál most, mit csinált tegnap és mit tervez holnapra. Ebben az esetben a legjobb a bölcs türelem, Kubában egy dologból van bőven, és az az idő. A türelmetlenkedés ellenkezést szül, márpedig a kubai makacs ember, és még hosszabb lesz az amúgy is hihetetlenül körülményes ügyintézés.

A kubai emberek jól ápoltak. A legnagyobb trópusi nyári hőségben sincs büdös a buszon, ahol egy gombostűt se lehetne leejteni, mert európai szemmel nézve már induláskor elképzelhetetlenül sokan voltak rajta, és azóta csak szálltak fel rá. A nők körme manikűrözött, kapualjakban ülnek sámlin a manikűrös lányok és várják a nőket, a férfiak hófehér foga gyakran arannyal van futtatva. Hivalkodóan csillog az arany, amikor nevetnek..

"A szépség minden fegyvernél pusztítóbb."
Kubai mondás

Kuba közel 9 ezer kilométerre van Magyarországtól. A tengerpart az ország déli részein inkább sziklás, míg a turisták által jobban frekventált északon finom porhomokosak a strandok. Kubában nyáron olyan meleg van, hogy még a helyiek is szenvednek tőle, főleg, hogy olyankor magas a páratartalom is. Jóllehet a magyarok jellemzően inkább télen látogatják Kubát, a nyár főszezonnak számít, és más országokból sokan utaznak oda.
Kubában a hivatalos álláspont szerint a nehéz gazdaság helyzetért és az ellátási problémákért elsősorban az ellenséges USA felelős. A kubaiak többnyire kedvesek a külföldi turistákkal. Ez adódik az eredendően vendégszerető mentalitásból is, illetve abból is, hogy tudatában vannak a turizmus fontosságának. Nem csupán azért, mert a turizmus nagyon szükséges pénzt hoz az országnak, hanem mert a külföldi látogatók jelenléte nyitottabbá is teszi a társadalmat. Érdekes és izgalmas Kubában a nemi egyenjogúság kérdése. A hivatalos Kuba mindig is nagy erőfeszítéseket tett a nemek közötti egyenjogúság hangoztatására. A valóság az, hogy eléggé macho-s, férfi központú a kubai társadalom. Itt is a nők végzik a házimunka javát, és nevelik a gyerekeket. A turisták mulatságosnak tartják, hogy az utcán sok nő hajcsavarokkal teli, félkész frizurával járkál. A magyarázat az, hogy az esti utcai mulatozáson, társasági életen akar csinos lenni, és nem érdekli a napközbeni látványáról kialakuló vélemény.

kuba

 KUBA

850 €/fő-től

Bécsből repülővel, szállás, félpanzió

 

Tovább a kubai AJÁNLATOKRA

GYORS ajánlatkérés az ŰRLAPON


 *
 **
 ***
 ****
 *****