INDONÉZIA - BALI

1.000 €/fő-től

Bécsből repülővel, szállás reggelivel

 

bali

 

Tovább a Bali AJÁNLATOKRA


GYORS ajánlatkérés az ŰRLAPON


 *
 **
 ***
 ****
 *****
 

 


Balinézek

A Balinézek az indonéziai Bali-sziget lakói. Abban különböznek a többi indonéztől, hogy megtartották a hindu vallást, bár kultúrájukat erőteljes jávai hatások érték. Nyelvük az ausztronéz (maláj-polinéz) nyelvcsaládba tartozik. A balinéz faluban minden család a maga föld- vagy kőfallal elkerített portáján él. Az árnyékos udvart rendszerint három részre osztják. Ezek: a rizshombárok és marhakarámok, az emberek alvóhelye és konyhája, valamint a házi szentély. A lakóterületnek agyag a fala és nád vagy pálmalevél a teteje. Minden falunak van saját szentélye és gyűlésháza, rendszerint azon a téren, ahol az ünnepeket és a vásárokat tartják. A balinéz élet központjában a vallás áll; ez a hindu saivizmus, és további elemei a buddhizmus, az ősök kultusza, a szellemek és a varázslat tisztelete. A balinézek hisznek a reinkarnációban. Halottaikat elégetik, hogy lelkük kiszabaduljon és megtehesse az újjászületéshez vezető utat. A kasztrendszer fennáll, de mivel az emberek döntő többsége a legalsó kasztba tartozik, a falvak lakói között az érintkezés meglehetősen kötetlen. Akárcsak Jáván, itt is eltérő beszédmód fejezi ki a társadalmi rangot. Minden egyes falu zárt közösség, amely közös ősöket tisztel, és rendszerint együtt dolgozó csoportokra tagolódik. A csoportok tagjai segítik egymást a szentélyek rendben tartásában, az ünnepek megrendezésében és a családi rítusoknál. A rokonsági kapcsolatokat a férfiak leszármazási vonala szerint határozzák meg. A házasság gyakran csak az azonos dadia, azaz rokoni szervezet tagjai között engedélyezett. Fő terményük a rizs, de jamgyökeret, édesburgonyát, maniókát és kukoricát is termesztenek.

Baliról

Indonézia leglátogatottabb szigetei közé tartozik. Az egyenlítőtől csupán nyolc fokra fekvő vulkanikus eredetű szigeten a Gunung Agung szent vulkán (3142m) található. Festői zöld rizsteraszok, pálmaligetek és művészműhelyekkel teli városkák jellemzik. Megnézheti a templomi ünnepségeket, szép táncosnőket és számos hindu műemléket. A hindu vallás a sziget lakosságának életét nagy mértékben befolyásolja. Engedje, hogy a mágia átjárja testét és lelkét. A lakosság barátságos és jókedvű. A legismertebb tengerpart a hat kilométer hosszú arany homokú Kuta, ausztrál szörfösök kedvenc üdülőhelye éjjeli bárokkal, klubokkal és boltokkal. A kevésbé nyüzsgő Sanur és Nusa Dua jobb feltételeket nyújt az úszni vágyóknak.

Balin (és egész Indonéziában) a forgalom bal kéz szabály szerint zajlik. A tömegközlekedés legfontosabb eszköze a „bemo” nevű minibusz, mely általában a világos órákban közlekedik. Napi kirándulásokra motor szinte mindenütt bérelhető . Vigyázzunk a közlekedés tervezésével, ugyanis a gyakori szertartások miatt sokszor számíthatunk útlezárásra (és láthatjuk a „HATI-HATI, ADA UPACARA”, vagyis: „vigyázat: szertartás” feliratú táblát). Motorozáshoz kötelező a bukósisak használata. Még ittas is lehetsz (nincs szondájuk) azért nem büntet a rendőr, de bukó nélül 50 000 rúpiát, kb.1000Ft-ot kell fizetned. Kivéve, ha Upacarrara mennek, akkor nem kell használniuk a bukót, mert hiszik, hogy akkor úgysem történhet velük semmi rossz.
Kulináris élvezetek: mindent bátran megehetsz! Tényleg élvezetben lesz részed, ha megkóstolod a Balinéz konyha remekműveit. Vagy egy naplementés vacsora a Jimbaram étteremben a tengerparton, ahol a homokban, közvetlen a parton vannak felállítva az asztalok. Az indonéz nemzeti sör, a Heineken recept alapján készül.

bali

 INDONÉZIA - BALI

1.000 €/fő-től

Bécsből repülővel, szállás reggelivel

 

Tovább a Bali AJÁNLATOKRA

GYORS ajánlatkérés az ŰRLAPON


 *
 **
 ***
 ****
 *****
 

2014.05.29                                                                                                                Egzotikusutak.com Team